maandag 27 juli 2020

Hier en nu: Khruangbin


Normaal gesproken doe ik vaak de 'Blauwe Bak Veteranen' op maandagavond Omdat deze week geen aflevering is van 'Het zilveren goud' bewaar ik deze voor woensdag.Wat gaan we dan doen op maandagavond? 'Hier en nu' is één van de meest onregelmatige rubrieken op Soul-xotica en na gistermiddag is het duidelijk dat een nieuwe editie op komst is. Ik ben de afgelopen weken verslingerd geraakt aan een heerlijke 'groove' van het nieuwe album van Khruangbin en ik luister voor de aardigheid naar fragmenten van de andere nummers op het album. Ik doe té weinig met elpees maar ik zou bijna op het punt staan om het album aan te schaffen. Mocht 'Time (You And I)' ooit toch nog als 12"-single worden uitgebracht, dan ben ik de eerste die een exemplaar bestelt. Het inspireert me echter tot de nieuwste aflevering van 'Hier en nu' met vanavond het Amerikaanse trio Khruangbin.

'Als we hadden geweten dat we zo beroemd zouden worden, hadden we wellicht voor een eenvoudige naam gekozen', aldus gitarist Mark Speer. Hij ontmoet Daniel 'DJ' Johnson voor het eerst in 2004 als Speer wordt aangetrokken tot de huisband van St. John's Methodist Church in Houston, Texas. Johnson is op dat moment de organist tijdens de diensten. Speer en Johnson verliezen elkaar daarna voor korte tijd uit het oog en de eerste ontmoet in 2007 Laura Lee. Ze delen een interesse voor Afghaanse muziek en architectuur in het Midden Oosten. Speer leert haar in 2009 de basgitaar te bespelen en even later gaat ze met Speer op tournee om Yppah te begeleiden. Yppah is het pseudoniem van Joe Corrales Jr. Na dit avontuur willen de twee een eigen band beginnen en Speer zoekt contact met Johnson. Hij wordt de drummer en moet vooral breakbeats onder de knie krijgen. Het trio strijkt neer in een schuur in Burton, Texas hetgeen de plek zal worden waar het alle albums zal opnemen. Als het eerste optreden in zicht is, heeft de band een naam nodig. Laura Lee bestudeert de Thaise taal en haar favoriete woord  is de benaming voor een vliegtuig. Dat resulteert in Khruangbin. 'Krung-bin' is de uiteindelijke uitspraak maar ook ik heb mijn tong enkele malen gebroken bij het oplezen van de naam.

Komende donderdag werp ik wederom een blik op de vinyl top 40 in Engeland van het moment. Ik kom Khruangbin voor de eerste maal tegen als 'Texas Sun' met Leon Bridges net is binnengekomen in de vinylsingles top 40. Het staat reeds een aantal maanden in de lijst en iedere keer worstel ik met de rare naam. 'Bij andere bands was het hoegenaamd belangrijk om 'outside the box' te denken, bij Khruangbin proberen we juist per album één genre helemaal uit te diepen'. Het debuutalbum heet 'The Universe Smiles Upon You' en verschijnt in november 2015. De titel van de tweede is 'Con Todo El Mundo' en is geïnspireerd door de half-Mexicaanse opa van Laura Lee. Haar opa vraagt voortdurend dat zij van hem houdt. Het antwoord dient 'con todo el mundo' te zijn, hetgeen wordt vertaald als 'met de hele wereld'. Toch past de titel ook prachtig bij de grensoverschrijdende muziek van Khruangbin. Het is geworteld in de psychedelica met invloeden uit de surf, soul, funk en inheemse muziek uit het Midden Oosten. Op 26 juni is 'Mordechai' verschenen, het derde album van Khruangbin. Het kleinood blinkt vooral uit in de 'laidback' funky grooves. Het werkt zowel op de dansvloer als in een hangmat met een pretsigaret. 'Time (You And I)' is meteen de tweede track op het album en is één van mijn favorieten van de laatste tijd. Hetgeen betekent dat het zeer regelmatig in mijn shows voorbij komt.

Morgen ga ik op een gehuurde e-bike naar mijn moeder voor haar verjaardag van zondag. Ik neem aan dat ik wel een beetje 'op' ben als ik thuis kom en vermoed dat ik woensdag dubbel ga publiceren: Eerst de Week Spot uit 1974 en vervolgens de 'Blauwe Bak Veteranen'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten