vrijdag 28 februari 2020

Week Spot Kwartet week 9



Ik doe de eerste serie 'Week Spot Kwartet' vanaf week 6 in 2016 tot en met week 5 in 2017. In deze periode is het een vast onderdeel voor de donderdagavond. Het is de avond waarop ik 'Floorfillers' en, vanaf de zomer van 2016, 'Afterglow' doe. Omdat ik beslist op donderdag wil publiceren en dan na een show niet zin heb in een lang verhaal, roep ik het 'Week Spot kwartet' in het leven. Als ik alle Week Spots van vóór 2016 heb behandeld, ontstaat het plan voor de 'Eretitel'. Met name nu 'Het zilveren goud' weer drukker gaat worden vanaf volgende maand bestaat zelfs de kans dat de 'Eretitel' even helemaal verdwijnt van Soul-xotica, maar niet getreurd: Volgend jaar rond deze tijd komt het gewoon terug en vervolg ik de lijst waar ik ben gestopt. Vandaag hou ik de Week Spots uit deze week in 2016, 2017, 2018 en 2019 tegen het licht, de laatste drie zijn morgenavond te horen in 'Do The 45'.

2016: If You Want My Love-Jimmie "Bo" Horne (1972)
Het is bij de vorige 'Week Spot Kwartet' aan bod gekomen: Sinds de verhoging van de verzendkosten is het opeens niet emer zo interessant om platen uit Amerika te bestellen. Ik gebruik in dat bericht dit als een excuus waarom de gospel-hobby afsterft. Van juli 2012 tot en met begin 2016 bestel ik ook met regelmaat van 'mijn maat in Chicago'. Het valt me deze week pas op dat ik al hele lange tijd geen mail meer van hem heb ontvangen. Of... moet ik zeggen 'hen', want het is uiteindelijk een collectief dat om de beurt platen aanbiedt via één account op Ebay. De laatste keren dat ik heb gekeken, zijn het opnieuw weer veel dezelfde titels. De singles komen immers grotendeels uit de 'dusties', de pakhuizen in Chicago waar vergeten soulpareltjes bij dozen tegelijk liggen te verstoffen. Ik kan altijd wel vijf singles vinden in het aanbod van de mannen, maar dan...? Het zijn veilingen. Als ik drie verlies en twee over hou...? Dan betaal ik maar liefst 24 dollar aan verzendkosten. Eentje is veertien dollar. Vijf voor totaal vijfentwintig dollar maakt het al ietsje beter om uit te leggen. In januari 2016 doe ik voor het laatst mee in de veilingen en Jimmie "Bo" Horne is één van de platen uit deze partij. Ik betaal dan overigens twintig dollar aan verzendkosten voor een flinke stapel, maar uiteraard exclusief de aanschafprijs. Ze bieden deze single van Jimmie met regelmaat aan en ik haal deze keurig voor het startbedrag binnen. Hoeveel dat is? Ergens tussen de vijf en de tien dollar als ik me niet vergis.

2017: A Friend-Crystal's Image (1980)
Indien het langer dan een jaar is geleden dat ik de single heb gekocht, heet dit bij mij de 'Classic Week Spot'. Denk bijvoorbeeld aan Sylvester van een paar weken geleden. Met name in de eerste weken van 2017 heb ik regelmatig een plaat te gast die ik bijna een jaar geleden heb gekocht en welke dus nog net voor gewone 'Week Spot' voor door kan gaan. Crystal's Image stamt uit de week nadat ik in Uffelte ben geweest en het graag wil accepteren. Ik neem eerst echter nog het griepvirus mee uit de nieuwe woning en ben een week ziek. In deze tijd koop ik bij 'good old' Rarenorthernsoul een vrachtje singles. Het zijn platen uit de 'Eccentric Soul'-box van Numero waar ook Pat Stallworth en 'Remember Me' van The Trinikas onderdeel van heeft uitgemaakt. Het betreft hier echter de plaatjes die het minst in trek blijken te zijn bij de Northern Soul-liefhebbers en dus voor een habbekrats weg gaan. Waaronder deze van Crystal's Image. Een productie in eigen beheer dat dermate professioneel klinkt dat het zo zou kunnen zijn uitgebracht door een grote platenmaatschappij. Ik dank het nummer vooral aan de 'Vakantiemixen' van 2016.

2018: Keep On Walking-Final Decisions (1973)
De ochtendrituelen in huize Louwsma: Opstaan en naar beneden. Broek aan, koffie zetten, en daarna de rest van de kleren aan. Tegen de tijd dat ik klaar ben daarmee is de koffie ook doorgelopen en schenk ik het eerste bakje in. Soms gaat de computer even aan en na de eerste kop koffie volgt meestal een halve. Laatste puntjes op de i en soms vergeet ik de halve kop koffie, want daarna moet ik ook snel op de fiets zitten voordat ik weer in zak. Het neemt al met al net een half uur. Eerder had ik een uur nodig om te ontwaken en hoorde daar ook nog een paar singles bij. Dit heb ik woensdag weer eens gedaan en voor het eerst in een hele tijd. Gewoon een half uurtje lekker plaatjes draaien onder genot van koffie en ontbijt. Het loopt zo'n dag een stuk lekkerder. Final Decisions is een plaatje waarvan ik in 2018 extra lekker ga lopen. Het speelt dan ook als een jukebox in mijn hoofd tijdens het bezorgen van de post (en dan zie ik als eerste Steenwijk voor me?). Er zijn mindere platen om de dag mee door te brengen!

2019: He's My Man-The Supremes (1975)
Alles is al een beetje voorbij gekomen in deze aflevering van het 'Week Spot Kwartet'. Zelfs 'Floorfillers' is al genoemd in het intro. Het is jaren geleden op een donderdagavond. Een paar uur voordat ik in de lucht ga met de show. In een soul-groep op Facebook is iemand flink op dreef met het posten van recente favorieten. ,,Ook ik koop wel eens complete rommel", schrijft hij dan en plaatst de video van dit nummer van The Supremes. Ik ben ontsteld want ik ken het nummer niet maar zou zelf nooit het woord rommel in mijn mond willen nemen. Ik draai het die avond in 'Floorfillers' en daar zal het nog een beetje gaan uitgroeien tot een 'klassieker'. De single komt pas in december 2018 op mijn pad maar helaas is dat exemplaar helemaal krom getrokken. Een paar weken later tref ik de Nederlandse in uitmuntende staat met fotohoes in Dwingeloo. Dan mag het opeens ook de Week Spot heten en dat is dus precies een jaar geleden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten