maandag 24 februari 2020

Blauwe Bak Veteranen deel 31



Het werk is nog even uitgesteld tot woensdag. Ik geef eigenlijk de voorkeur eraan om weer te beginnen in de bezorging en op maandag wordt niet bezorgd. Ook moet ik bekennen dat het weer de grote reden is geweest. Ik zie het niet zitten om door de stevige regen van deze middag naar Meppel te fietsen en weer terug. Bovendien heb ik erg vroeg wekdienst als de plantsoenendienst besluit de bomen op het plein te snoeien. Met alleen een kettingzaag kan ik leven maar het maakt eveneens gebruik van een hoogwerker welke aldoor blijft piepen. Als klap op de vuurpijl enkele enthousiaste werknemers die luidruchtig mee zingen met de radio en je kan de slaap wel vergeten. Morgen gaat het spektakel weer opnieuw los ook al zijn ze klaar met de boom die pal voor mijn slaapkamer staat. In de 'Blauwe Bak Veteranen' nemen we vanavond afscheid van het jaar 2012 en rollen alvast 2013 binnen. We beginnen echter op zondag 21 oktober 2012 en de eerste ontmoeting met een Soul-xotica-volger van het eerste uur.

De buren hangen ongeveer in de gordijnen als Peter voor mijn huis stopt. We hebben al vanaf de eerste weken van Soul-xotica contact als ik me eenmaal bekend heb gemaakt en hem vraag of het goed is dat ik zo nu en dan een fotohoesje van hem 'leen'. Er ontstaat een leuk mail-contact en al snel gaan we platen voor elkaar zoeken. Toch duurt het ruim 2,5 jaar voordat we elkaar voor de eerste keer ontmoeten. Ik ben dan een anderhalve dag bezig geweest met 'puin ruimen' en heb de voorgaande avond gezellig met W. gegeten in Steenwijk. Ik ben vroeg uit de veren want Peter is eveneens vroeg, voor mijn begrippen, in Nijeveen. Ik heb, geloof ik, alleen Felice Taylor voor hem en hij brengt een grote stapel langs. Peter heeft kort daarvoor een partij Motown en andere jaren zestig-soul overgenomen en veel van de platen (en hoezen) heeft hij al. Veel van de platen staan nog immer in de Blauwe Bak, zij het in de reserve- of Ere-Blauwe Bak. Dat brengt me bij de eerste vier van vanavond.

312. Security-Etta James (NL, Chess International, 1968)
313. The End Of Our Road-Gladys Knight & The Pips (NL, Tamla Motown, 1968)
314. Wanted, Lover, No Experience Necessary-Laura Lee (NL, Chess International, 1967)
315. A Little Bit Of Something-Little Richard (NL, Epic, 1967)
In de vele wisselingen in de Blauwe Bak blijft Laura Lee stoer staan in de koffers. Bij Etta James heb ik gisteren nog getwijfeld om deze terug te zetten in de koffers. Het is de tijd dat de eerste contacten met Wolfman Radio over een mogelijke radioshow voor het station een feit is. Kort daarop doe ik een 'Soul-x-rated' waarbij Gladys Knight de laatste plaat is en ik aankondig dat ik niet weet hoe het verder zal gaan met de podcasts. Het is erg letterlijk 'The End Of Our Road' voor wat betreft de podcasts en de start van de uitzendingen op de radio. Little Richard staat al jaren in de Ere-Blauwe Bak vanwege zijn verdiensten, maar de plaat doet nauwelijks meer mee in het dj-en. Etta James en Gladys Knight staan samen in de reserve-Blauwe Bak en Laura Lee dus als enige in de koffers.

316. Show Me The Way-Martha Reeves & The Vandellas (NL, Tamla Motown, 1967)
317. Gonna Give Her All The Love I've Got-Jimmy Ruffin (NL, Tamla Motown, 1967)
318. No More Ghettos In America-Stanley Winston (US, Jewel, 1970)
319. Naughty Boy-Jackie Day (UK, Kent, 1966, re: 2009)
Ik heb gisteren een paar opvallende Motown-platen terug aan de koffers gegeven, maar een paar jaar geleden zijn vrijwel alle singles op Motown naar de reserve- of Ere-Blauwe Bak gegaan. Een deel is zelfs in de algemene jaren zestig en zeventig terecht gekomen. Martha en Jimmy staan al tijden in de 'Ere-Blauwe Bak' en bij beide voelt het alsof ik de platen daarmee onrecht aan doe. Stanley Winston is, goed beschouwd, een vroege aanwinst voor de toekomstige gospel-koffer. Jackie Day reken ik op 25 oktober 2012 af bij een dealer nadat het nummer me de voorgaande maanden helemaal gek heeft gemaakt. Het heeft reeds in de Ere-Blauwe Bak gestaan maar staat sinds een paar maanden wederom in de koffers. Het blijft namelijk een geinige plaat!

320. You're The Cause Of It-The Lovables (US, Toot, 1968)
321. Little Miss Soul-The Lovettes (US, Carnival, 1966, re: 197?)
322. Does Anybody Love Me-Joyce Kennedy (US, Blue Rock, 1965)
323. Eenie Meenie Gypsaleenie-The Debonaires (US, Golden World, 1965)
Zoals ik bij de koffers besluit om een klein beetje meer te betalen, daar ben ik zuinig bij The Lovettes. Het origineel is slechts een klein beetje duurder en desondanks ga ik willens en wetens voor de bootleg. Een beroerd geluid als gevolg en ook al niet al te best styreen. Lovables en Lovettes koop ik op 26 oktober 2012 bij Rarenorthernsoul en The Lovables is de Week Spot in de week dat ik begin met 'Do The 45'. Joyce Kennedy koop ik op 19 december 2012 middels een veiling in Amerika en reken erop dat de plaat weken onderweg gaat zijn in verband met de kerstdrukte. Tot mijn grote verrassing is die een wwek later binnen. Dan heb ik inmiddels ook besloten een Golden World-verzameling aan te leggen en ik begin met The Debonaires. 'Eenie' is nog Week Spot geweest maar inmiddels is 'Please Don't Say We're Through' de enige reden om de plaat uit de bak te halen. Dat is dan weer de eerste single van The Debonaires in 1964 geweest. De kortstondige Golden World-hobby levert straks wel een razend zeldzame single op voor relatief weinig. The Lovables en Joyce Kennedy staan nog altijd in de koffers. The Debonaires moet genoegen nemen met de reserve-Blauwe Bak en The Lovettes staat in de Ere-Blauwe Bak omdat hij het aanhoren niet waard is.

324. How's Your New Love Treating You-The Debonaires (US, Golden World, 1966)
325. Raining Teardrops-The Demures (UK, Soul 7, 1965, re: 2012)
326. Love Will Let You Down-Alder Ray (US, Revue, 1968)
327. Be Young Be Foolish Be Happy-The Tams (UK, Stateside, 1968, re: 1970)
Zoals later ook doet blijken bij het Twinight-label en soms ook al bij Contempo, blijkt het merendeel van de Golden World-singles erg goedkoop te bemachtigen. Toch loeren er meteen al een paar dure objecten terwijl ik niet even enthousiast ben over alle Golden World-platen. Je kan het echter treffen. Op 14 januari 2013 win ik de tweede Debonaires-single in een veiling en voor een dievenprijsje. Okay, de plaat is zwaar gehavend, maar... hij duikt bijna nooit op en zeker niet in een betere staat. Als het dan gebeurt, moet de plaat ook al snel honderd euro opbrengen. The Demures, Alder Ray en The Tams komen van Rarenorthernsoul en Buydiscorecords. Ik reken de platen af op 19 januari 2013. The Demures is een heruitgave met The Lost Generation op de b-kant. Van Aler Ray is 'Run Baby Run' aanvankelijk de favoriet maar in 2014 ga ik helemaal overstag voor het emer bluesy 'Love Will Let You Down'. The Tams is natuurlijk een eeuwige klassieker. The Debonaires en Alder Ray staan in de koffers, The Demures in de reserve-Blauwe Bak en The Tams in de Ere-Blauwe Bak. Volgende week vervolg ik met de singles van 19 januari een gaan we gedurende zestien singles precies een maand verder in de tijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten