vrijdag 14 februari 2020

Eretitel: 'Morning Glory'



Ik heb de foto's voor de volgende twee 'Singles round-up'-afleveringen reeds gemaakt, maar kom eigenlijk er niet aan toe om daar eens goed voor te gaan zitten. Vanavond heb ik opnieuw een 'Laid(back) Night Show' gedaan, omdat ik toch nog steeds 'vrij' ben, en daardoor komt in eerste instantie vanavond ook weinig van publiceren. Dan moet ik nu nog maar snel een berichtje plaatsen, want ik ben eigenlijk al een beetje gaar. Over de radioshows gesproken: Wolfman Radio heeft sinds een week een eigen Mixcloud-kanaal waarop een aantal van mijn shows (inclusief die van vanavond) opnieuw te beluisteren zijn. In de 'Eretitel' hebben we wederom een titel uit de 'Summer Spirit Of'-serie. Dat is een hit uit de zomer van 1976 hoewel het liedje een paar jaar ouder is. Het staat echter niet op de eerste plek. Tijdens het gloren van de ochtend van de vijftiende februari behandel ik driemaal 'Morning Glory'.

3. Oasis (1995)
Ik heb dikwijls de discussie met een radio-collega die meent dat Oasis de 'grootste' band uit de jaren negentig is geweest. 'Groot' in welke zin? Het wint voor mij zeker niet de originaliteitsprijs want daarvoor heeft het teveel geleend van The Beatles en andere jaren zestig-bands. Blur was op het moment van de hype de tegenhanger en deze band heb ik altijd veel interessanter geworden, mede omdat iedere single anders klonk dan de vorige. In Nederland hebben we niet veel last gehad van Oasis. 'Wonderwall' is de grootste hit en piekt zelfs buiten de top tien in ons land. Hoe 'groot' de band in Engeland is, zie ik in de eerste weken in York. Track Records aan High Ousegate in York heeft 's ochtends een tafel bomvol exemplaren van 'All Around The World' op cd-single en cassette. 's Middags is de tafel nagenoeg leeg. De albums krijg je binnen de kortste keren voor dievenprijsjes aangeboden, want... iedereen heeft hem al! 'Groot' in de zin van succes, dat klopt, maar verder moet ik weinig hebben van de gebroeders Gallagher en hun kornuiten (hoewel ik 'D'you Know What I Mean' op vinylsingle heb). 'Morning Glory' eindigt op de derde plek in deze 'Eretitel'.

2. James & Bobby Purify (1976)
'I stand corrected said the man in the orthopedic shoes'. Ik heb altijd gedacht dat dit een oudere opname was van de Purify's, maar nee... het is de opvolger van 'I'm Your Puppet'. En dan wel de hit-versie want dat nummer komt oorspronkelijk wel weer uit 1966. Wat me dan ook weer brengt bij mijn eigen exemplaar van 'I'm Your Puppet'. Die krabbels op de hoes...? Ik begin steeds meer erin te geloven dat het de handtekeningen zijn de James & Bobby uit 1976. 'Morning Glory' is niet echt mijn kop thee, maar als ik deze nog eens voor een leuke prijs tref? Voorlopig mag het op de tweede plaats.

1. Tim Buckley (1967)
Oasis en de Purify's vormen absoluut geen concurrentie met de winnaar in deze 'Eretitel'. Als Tim Buckley mee doet, zijn de overige kansen snel verkeken. Ik leer het nummer in 2009 kennen, een paar weken nadat ik ben gestopt met drinken. Ik ben dan nog niet echt thuis op het internet en download de track van een vage database. Het blijkt echter een sfeerrijke cover te zijn en ik ben inmiddels de naam van de artiest vergeten. Het is verdwenen met de eerste 'crash' van de Nokia N95. Een goede cover maar niet zo goed als het origineel. Dat steekt met kop en schouders boven alle covers uit en zet ik hierbij op nummer 1.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten