vrijdag 21 februari 2020

Singles round-up: februari 5



Met name het eerste jaar probeer ik het even op de flauwe en nogal melige toer met Soul-xotica. Als ik het goed begrijp, hoef ik nu dus evenmin met flauwe mopjes op de proppen te komen? Geen flauwe moppen over Belgen die niet gingen en dergelijke verhaaltjes. Nee, want het klopt ook niet helemaal met deze Fries uit Uffelte die naar Emmen zou gaan. Hij is uiteindelijk wel gegaan, alleen... niet voor datgene dat hem in Uffelte op de bus heeft doen stappen. Factor weersverwachting speelt daarin ook een belangrijke rol. Ik zou naar Emmen om een singles-koffer te halen. Ik heb mijn vorige twee jaren geleden gekocht bij dé grootste (?) piratenspecialist van Nederland. De laatste keer dat ik zie zijn de koffers flink in prijs verhoogd en dan ben ik even later met vakantie in Sleen. Ik heb al eens iets gelezen over iemand uit de omgeving van Emmen die op oorlogspad gaat tegen de piratenkoning waar ik de koffers vandaan heb. De piratenkoning belooft aluminium koffers, maar dat is het niet. Het is een koffer van stevig mdf en een laagje plastic erover heen dat op aluminium moet lijken maar dat smelt als je een brandende aansteker erbij houdt. De hengsels zijn een ramp maar het hang en sluitwerk krijgt een dikke voldoende van mij. De man uit Emmen beweert dat zijn koffers wel van aluminium zijn en als dit ze zijn? In principe maakt het voor mij geen verschil, daarvoor ben ik te weinig onderweg met de koffers (ze zijn ook niet te huffen als ze vol zitten). Sinds de zomer heb ik even mijn oren naar de koffers in Emmen, maar heb gisteravond desondanks even op de site gekeken van de piratenkoning. Conclusie: Piratenkoning biedt ze tijdelijk voor 10 euro minder aan en Emmen lijkt 5 tot 10 euro duurder te zijn geworden. Het verschil is 20 euro exclusief eventuele verzendkosten. Ik ga toch maar voor de dure omdat dit recept is beproefd!

Wat is het oorspronkelijke plan? Ik heb bewust deze vrijdag uitgekozen omdat het KNMI een zonnetje heeft ingekleurd voor de middag. Voordat ik naar Mijn Kraam ga voor de koffer en ongetwijfeld veel singles, zou ik eerst nog eens willen kijken in het oude dierenpark. Geen idee of dit nog toegankelijk is. Ik heb de fotocamera in de jaszak gestoken omdat ik hoop enkele fraaie urbex-plaatjes te kunnen schieten. De wind snijdt echter dwars door de aanwezige kleding en het vinden en eventueel rond dwalen op zo'n terrein spreekt me al snel niet meer aan. Het centrum van Emmen is op zo'n vrijdag ook niet 'the place to be' om het zwak uit te drukken. Ik zoek naar een kringloop waar ik afgelopen vakantie voor de dichte deur heb gestaan. De eerste keer meen ik dat het een 'gewone' kledingzaak is en het is pas na het bezoek aan Mijn Kraam dat ik ontdek waar de winkel zit. Dat heeft dan trouwens weer geen singles maar dat is niet erg. Mijn Kraam heeft me immers al 22 stuks opgeleverd die ik ga uitsmeren over drie afleveringen. De foto's maak ik, erg toepasselijk, op de platenkoffers die jullie beter kennen als de Blauwe Bak-koffers. Ik ga later vanavond waarschijnlijk de koffer bij de piratenkoning bestellen zodat ik die dinsdag in ontvangst kan nemen. Ik gooi er meteen twee aflevering achter elkaar en, vooruit, misschien ook meteen wel de derde?

* Roy Ayers- Don't Stop The Feeling (US, Polydor, 1979)
Mijn Kraam is hetzelfde principe als De Tafel in Meppel van een paar jaar geleden: Een inbrengwinkel waar je als verkoper een kraam huurt. Van de opbrengst van de artikelen is een bepaald percentage voor Mijn Kraam en het percentage hangt af van de huur die je hebt betaald voor de ruimte. Waar De Tafel zoveel mogelijk in zet op tweedehands goederen, daar mag je bij Mijn Kraam ook nieuwe artikelen aanbieden. Op de eerste dag van de vakantie heb ik hier mijn tas al flink gevuld en ik kijk nu met name uit voor de kraam met de leuke Engelse indie uit de jaren tachtig en negentig. Helaas... Die handel heb ik niet meer kunnen vinden. Ik haal zeventien van een kraam met enkele duizenden singles voor vijftig cent per stuk. Die heeft ook een doosje op de grond staan waar menigeen niet voor door zijn knieën gaat, maar dat het des te interessanter maakt voor mij: Engelse en Amerikaanse soul- en disco-platen. Roy Ayers is één van de eerste die ik eruit haal. Voor vijftig cent durf ik de gok aan. Nee, muzikaal hoef ik niet te gokken want Roy Ayers is altijd goed, maar... de plaat is Amerikaans Polydor-styreen en ligt in de hand als een plaatje glas. Dat gaat binnen de kortste keren knetteren als ik niet op pas! 'Feeling' heeft alle Ayers-kenmerken en dan tegen een rete-commerciële disco-dreun aan geplakt. Helaas brengt 'Don't Hide Your Love' niets beters en gun ik Ayers een plekje in de reserve dankzij 'Feeling'.

* Bill & Buster- Hold On To What You've Got (NL, A&M, 1971)
Voor een euro mag veel. Ik koop mijn eerste Bill & Buster in de midden jaren negentig in de ene Nederlandse fotohoes want er blijkt nog een tweede te zijn. Die heb ik vanmiddag gekocht met een puntgave single. Ik heb zojuist ooknog iets geleerd over Bill & Buster. Bill is verantwoordelijk voor 'I Was Kaiser Bill's Batman' als Whistling Jack Smith. Buster zou in Unit Four Plus Two hebben gespeeld. Rond de kerst stel ik in de jaren negentig ieder jaar een eigen Top 100 samen van platen die ik heb en Bill & Buster heeft toen een jaar in de lijst gestaan, kan ik me nog herinneren. Nu is die echter 'dubbel' en doet al niet eens meer mee voor de 'Eindstreep' van volgende week zaterdag.

* Calhoon- Dance Dance Dance (NL, Phil Spector International, 1975)
Een recht voor de raap-disco stamper. Overigens wel de eerste keer dat ik een Nederlandse persing zie van een Phil Spector International-label en dat ziet er héél anders uit dan de Polydor-variant die Engeland heeft. De b-kant is van eenzelfde laken een pak. 'Rain 2000' is oorspronkelijk een hit van Titanic uit 1970. Het is té platte disco voor de Blauwe Bak in ieder geval.

* The Jimmy Castor Bunch- King Kong (UK, Atlantic, 1975)
Deze heb ik al in de Nederlandse met fotohoes maar vooruit... zo'n Engelse persing voor vijftig cent kan ik niet laten liggen. Ik zit er zelfs aan te twijfelen om deze maar in de reserve-Blauwe Bak te zetten omdat ik altijd goede luim krijg van het nummer en dit een zaterdagavond net even ietsje luchtiger weet te maken.

* Cheech & Chong ft. The Bloaters- Bloat On (UK, Epic/Ode, 1977)
Over novelty-platen gesproken: Hier hebben we het cult-duo van de meest ultieme blow-films van de jaren zeventig. The Floaters heeft dan een grote hit met 'Float On' en natuurlijk moet dat op de hak worden genomen. Dat begint meteen al goed met een hoop boeren en dan moet het nummer nog beginnen. Ik vind de b-kant eerlijk gezegd leuker: Op 'Just Say Right On' kunnen twee zangers het niet eens worden over wie zijn band het nu is en wie voor de studio betaalt en intussen moet er een stuk gesproken tekst worden opgenomen met eentje die 'Right on' roept op de juiste momenten. Het wordt gedurende de zes minuten bijna slaande ruzie in de studio totdat de mannen besluiten dat ze maar ergens gaan eten. Flauwe humor als in de inleiding? Jazeker, maar van Cheech & Chong kan ik het hebben!

* The Drifters- Hello Happiness (UK, Bell, 1975)
In de vroege jaren zeventig ligt het salaris van veel soul-muzikanten te wachten in Engeland. Slechts een handjevol maakt de oversteek en The Drifters is daarvan een voorbeeld. De Engelse platen van The Drifters zijn echter niet altijd even goed te pruimen en dat geldt ook zeker voor 'Hello Happiness'. Een compositie van Roger Greenaway en Les Reed en oorspronkelijk op de plaat gezet door Claude Francois. Het resulteert in een zeer snelle maar ook uiterst poppy disco-dreun dat pijn doet aan de oren als je het klassieke werk kent van de groep. De b-kant heeft 'I Can't Get Away From You' een liedje dat in de reserve-Blauwe Bak mag. De vraag is alleen hoe lang die daar gaat staan.

* Earth, Wind & Fire- After The Love Has Gone (UK, CBS, 1979)
Mocht het nog niet zijn opgevallen: Ik heb iets met Engelse persingen van Earth, Wind & Fire. Hoewel? 'Fantasy' en 'Star' heb ik beide al in de Nederlandse uitdossing als ik de Engelse koop. 'After The Love Has Gone' heb ik daarentegen nog niet. Het is een wereldnummer en 'past' erg mooi bij bepaalde Blauwe Bak-'hits'. Ik haal de hand over het hart en voeg het toe aan de koffers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten