maandag 30 april 2018

Eindstreep: april 2018



Ik heb ambities met de 'Eindstreep' van de vorige maand en het is dan 'gezellige drukte' dat dit in de weg staat. Als ik gistermiddag gewoon goed was ontwaakt, dan had ik nu ook nauwelijks tijd gehad voor een 'uitgebreide' versie van de 'Eindstreep'. Ik zou morgenmiddag moeten sorteren én een speciale 'Tuesday Night Music Club' moeten doen. Nu valt dat eerste af vanwege de spit. Ik heb om vier uur de medicijnen opgehaald uit Havelte. Fietsen is een gezonde bezigheid met dit kwaaltje, alleen heb ik nu met de ligfiets te maken. Ik moet zeggen: Het heeft in zekere zin geholpen! Ik heb sinds vanmiddag twee spierverslappers gebruikt en inmiddels al een beetje geslapen. Het is ietsje hardnekkiger dan de spit van 2012, die verdween al na de eerste spierverslapper. Nu is de pijn minder maar ik voel de rug nog wel. Ik ga dus verder met de kuur en blijf morgen en waarschijnlijk ook woensdag even thuis. Ik ben zojuist de archieven ingedoken en heb het nodige telwerk verricht. Behalve de 'Eindstreep' van deze maand kan ik ook een vergelijking trekken met de voorgaande jaren.

Het moest wel mogelijk zijn om 2014 nog te 'reconstrueren', daar moet ik eens goed voor gaan zitten. 2013? Ja, ook dan schrijf ik al over iedere single die ik koop en dat is hetzelfde met enkele voorgaande jaren. De moeilijkheid is dat de singles soms 'verstopt' zijn in een bericht en dus is het lastig na te gaan óf ik moet het hele archief van Soul-xotica door spitten. Misschien ga ik dat nog wel eens doen. Feit is dat ik vanaf 2015 een lijst bij hou met alle singles die ik per datum heb gekocht. Waarom is het veel telwerk? Ik zou me kunnen baseren op getallen uit vorige edities van de 'Eindstreep', maar met name de Blauwe Bak is voortdurend aan wisselingen onderhevig en enkele 'vroegere' Blauwe Bak-aanwinsten staan inmiddels 'gewoon' in de jaren zestig- en zeventig-bakken. Om dit actueel te krijgen, zit ik toch wel een kwartiertje huiswerk te doen. Nu dus niet de resultaten van het eerste kwartaal van ieder jaar, maar van de eerste vier maanden. In 2015 koop ik maar liefst 169 singles. Hoewel ik een paar 'dure' Blauwe Bak-aanwinsten koop in de eerste vier maanden van 2015, zijn de 'gewone' singles in de meerderheid. Van de 169 singles staan tegenwoordig 64 in de Blauwe Bak en 81 in de algemene bakken. De resterende 24 zijn dubbele singles. Het kan natuurlijk altijd gekker. In 2016 zit ik ruim in het financiële sop dankzij de verhuisvergoeding en uitbetaling van het vakantiegeld van mijn vorige werkgever. Dat levert maar liefst 283 singles op. Voor de goede orde: Dat zijn meer dan twee van de bakken die ik gebruik voor de algemene singles. Er zijn 105 singles die nog altijd in de Blauwe Bak staan tegen 119 in de algemene collectie. Vooral dankzij de kringloop in Havelte heb ik de beschikking over 39 dubbele singles! In 2017 heet onze keukenmeester Schraalhans en koop ik bijvoorbeeld in februari geen enkele single. Het zijn er dan 37 in totaal. Elf singles staan nog altijd in de Blauwe Bak (en koop ik allemaal in april 2017). Totaal 23 singles komen in de algemene bakken en ik heb te maken met 3 dubbele singles.

Zo gek als in 2015 of 2016 gaat het niet meer en toch kan ik al tevreden zijn over de vangst van 2018 tot dusver. Deze vier maanden verrijk ik mijn collectie met maar liefst 83 singles. De Blauwe Bak heeft de overhand met 56 titels tegenover twintig voor de algemene verzameling. Zeven singles heb ik dubbel. Vervolgens de statistieken van deze maand. Dat zijn totaal 14 singles waarvan 3 dubbel en 5 in de Blauwe Bak. Met aftrek van de dubbele singles blijven er dan elf over waarbij ik Duran Duran laat vallen en tot deze top tien kom.

1. You Were Right On Time-Ripple

2. Wendy Is Gone-Ronnie McNeir

3. Together-Simms Twins

4. Arthur's Theme-Christopher Cross

5. Rapture-Blondie

6. On The Run-The Accents

7. A Star In The Ghetto-Average White Band With Ben E. King

8. Wild Horses-Gino Vannelli

9. Watching The River Flow-Bob Dylan

10. Victims-Culture Club

Geen opmerkingen:

Een reactie posten