woensdag 25 april 2018

Het zilveren goud: april 1993 deel IV



Eén van de zes singles (twee bestellingen) is gisteren gearriveerd en zit al in de Blauwe Bak-koffer. De overige vijf hoop ik morgen te ontvangen zodat ik vrijdag een 'Singles round-up' kan doen. Kringloopwinkel-bezoek is erbij in geschoten en dus lijkt het alsof het een 'zuinige' maand wordt met de singles. Dat wordt volgende maand dubbel en dwars goed gemaakt want ik mag maar liefst twee verjaardagscadeaus tegemoet zien! Vandaag ga ik voor de laatste keer terug naar april 1993. Ik heb het al uitgebreid over het werk gehad. De dag na mijn verjaardag is de laatste keer dat ik met Peter op pad ga en op maandag 3 mei kan ik beginnen bij het hoveniersbedrijf. Dat ga ik misschien nog even apart behandelen in een bericht. Ik vermoed dat ik op 5 mei de laatste uitzending heb gedaan van 'De Popinjectie'. Als ik een paar weken later weer werkloos ben, heeft mijn 'opvolger' het stokje overgenomen en gaat de studio even later weer voorgoed op slot. Wat is er dan anders nog te vertellen over april 1993? Twee dingen en deze kan ik vandaag met jullie delen samen met de laatste twaalf singles van vijfentwintig jaar geleden.

Ik krijg vanavond een sms-je. ,,Van harte gefeliciteerd met de verjaardag". W. is van Facebook en dus wordt ze niet meer op die wijze op de hoogte gehouden over mijn verjaardag. Ze gokt de 25e, maar is de 28e in Steenwijk! Ik zal gewoon moeten werken op mijn verjaardag en wellicht zit er nog een borreltje in na afloop? Ik hoop het, we hebben elkaar al sinds vorig jaar januari niet meer gezien. Ik zou altijd nog eens met de trein naar Leiden voor een strandwandeling aan de Noordzeekust, maar dat is nooit concreet geworden. Het zal jullie niet verrassen dat ik in april 1993 ook jarig ben? En niet zomaar een verjaardag: Ik word achttien in 1993. Cadeaus van honderden guldens zijn nooit uitgedeeld in ons gezin en dus geen brommer of rijlessen voor mij. Ik wil echter deze verjaardag wel iets 'blijvends' hebben: Een horloge. Ik krijg mijn eerste horloge voor Sinterklaas in 1986. Een digitaal horloge, want dat is dan helemaal 'in'. Toch gaat na verloop van tijd het bandje stuk en draag ik het een tijdje los in de broekzak. Ik krijg afgepast geld mee om bij V&D een nieuw horloge uit te zoeken. Zwart kunststof, ronde wijzerplaat met zwarte achtergrond, witte minuten en uren en oranje wijzers. Ik heb er lang plezier van! Eind 1997 gaat het bandje andermaal stuk en vind ik het geen noodzaak hebben om een nieuw bandje eraan te zetten. Het gaat weer los in de broekzak. Ik denk dat ik sinds mijn terugkeer in Nederland, na twee jaar Engeland, zonder 'tijd' leef. Ik heb nog eens een horloge gekregen bij een scheerapparaat, maar die stamp ik nog dezelfde avond met mijn dronken kop plat. Het leven zonder 'tijd' bevalt me wel, het is maar zelden dat ik de telefoon bij me heb en sinds twee jaar heb ik dan ook nog tijd op de fietscomputer van de Pioneer. Ik ben vorige week geëindigd met de eerste single van een vlooienmarkt in de Veemarkthal van Sneek. Daar pak ik de draad weer op en doe alvast de volgende vier van dit adres.

1175 Let's Go To The Beach-Dizzy Man's Band (NL, Injection, 1971)
1176 Back Home-Golden Earring (NL, Polydor, 1970)
1177 Sacramento-Middle Of The Road (NL, RCA Victor, 1971)
1178 Society's Child-Janis Ian (US, Verve Forecast, 1967)

Dizzy Man's Band en Middle Of The Road hebben meteen een fotohoes en bij Golden Earring twijfel ik of ik later nog eentje mét fotohoes op de kop heb getikt. Janis Ian is de Amerikaanse persing en die heeft nooit een fotohoesje gehad. De hoes boven dit verhaal is van de Duitse persing. Ik moet ook bekennen dat ik de single erg 'kwijt' ben. Ik kan me niet herinneren wanneer ik hem voor het laatst heb gedraaid. Wellicht toch nog eens speellijsten van 'The Vinyl Countdown' na speuren? De single staat in ieder geval niet op zijn plek in de jaren zestig-bak. Een beetje jammer!

Koningin Beatrix viert in 1993 haar verjaardag in Sneek. Ik ben dan nog gewoon muziekrecensent en heb geen journalistieke taak. Ik kan in de eerste plaats als vinylverzamelaar de stad in. Ik weet niet eens of de rommelmarkt nog wel in Tinga is, maar ik tref in ieder geval de verkoper die jaarlijks op deze markt staat. Ik heb in het verleden de grote hits bij hem gekocht, nu is het opeens allemaal wat meer obscuur.

1179 With A Little Help From My Friends-Joe Cocker (Duitsland, Polydor, 1968) 1180 Blue River-Elvis (Duitsland, RCA Victor, 1966)
1181 Heaven-Fiction Factory (NL, CBS, 1984)
1182 Wow!-Supersister (NL, Polydor, 1973)

Elvis, Fiction Factory en Supersister hebben meteen een fotohoes. Het correcte Duitse fotohoesje van Joe Cocker vind ik in de zomer in Denemarken. Elvis is wellicht de meest interessante van de drie. Een puntgave single in dito fotohoesje voor een gulden! De vorige eigenaar laat ons in keurig handschrift weten wanneer hij het plaatje heeft gekocht en dat dit toen ook niet meer dan een gulden heeft gekost! En... het is nog eens een bereleuk nummer van 'The King' en dat had ik ook minder kunnen treffen?

1184 Je Suis Un Rock Star-Bill Wyman (NL, Rolling Stones, 1981)
1185 Desafinado-Charlie Byrd & Stan Getz (Duitsland, Verve, 1963)
1186 Cardiac Arrest-Madness (NL, Stiff, 1982)
1187 Marliese-Fischer Z (NL, United Artists, 1981)

Alle vier de singles hebben hun fotohoes. Na afloop van de singles-jacht fiets ik naar het Sperkhem. Daar tref ik iemand die ik ken van 'T Pantoffeltje en deze vertelt me dat ze een 'barretje' hebben aan de Bothniakade. Daar zal de koningin voorbij varen op de rondvaartboot. Hoewel het regelement niet toestaat dat er alcohol mag worden verkocht, kan ik me niet heugen dat er héél streng wordt gecontroleerd en opgetreden. Bij aankoop van een pijpje pils krijg je een gratis glas cola en dat laatste moet ten allen tijde zichtbaar zijn en goed opletten als je een slok bier gaat nemen. Ondanks de 'frisse bar' kom ik 's middags nog aardig teut thuis. Ik krijg onderweg nog een oranje wuppie van de Hartstichting en volgens mij moet ik die nog ergens hebben liggen.

Volgende maand heb ik maar liefst 79 singles voor jullie in petto. Er zijn vijf woensdagen in mei 2018 en dus presenteer ik jullie volgende week de eerste vijftien of zestien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten