donderdag 19 april 2018

Eretitel: 'Rio'



Eigenlijk is het zonde om met dit weer in bus en vliegtuig te moeten zitten, maar vooruit... we hebben het al een week geleden geboekt en nu moet het ook gaan gebeuren! Het is per slot van rekening al een tijd geleden dat we voor het laatst een excursie hebben gemaakt met Soul-xotica. Ik weet dat een aantal van jullie diep teleurgesteld is geraakt in de reisjes van deze praatpaal. De platen kosten immers klauwen vol met geld en een dagretour naar Rio De Janeiro zou teveel in de papieren hebben gelopen. En dus gaan we met het vliegtuig vanaf Schiphol naar de polders van Zalk. Wie heeft een vliegveld nodig met zulke uitgestrekte graslanden. Daarna moeten we een paar kilometer wandelen door het gras en komen dan uit bij de IJssel. Geen carnaval te bekennen maar gezien Rio 'rivier' betekent en één van de deelnemers geen land maar een deerntje is, moeten we het doen met de IJssel. Graag zie ik jullie over een jaar weer terug voor een buitenaardse reis. Ik acht het uitstapje als een hoogtepunt. Nu in het kort een samenvatting van de enerverende reis.

3. Netsky ft. Digital Farm Animals (2016)
Dit is wellicht de aanleiding geweest voor de betreffende 'Listen Carefully'. Ik neem zo nu en dan een kijkje in de Engelse of Nederlandse hitparade voor inspiratie en Netsky heb ik vast ook wel eens gedraaid in 'Floorfillers'. Ik kan anno 2018 het nummer niet meer herinneren maar heb evenmin veel trek om het op te zoeken op Youtube. Het zal geen verandering brengen in deze top drie, daar is Netsky gewoon het extraatje. Het zijn de oudjes die weer eens gaan zegevieren in deze 'Eretitel'. Netsky mag met Digital Farm Animals op drie.

2. Michael Nesmith (1977)
De muziekbusiness is er niets sympathieker op geworden in de loop der jaren. Het zijn alleen de artiesten en muzikanten die mondiger zijn geworden en leren van de legendarische fouten van beroemde voorgangers. ,,Iedereen wordt genaaid met zijn eerste plaatje", las ik eens van een 'eendagsvlieg' die nooit meer het succes heeft gekregen van toen maar wel méér inkomsten heeft dan toen. In de jaren zestig stikt het, vooral in Amerika, van de marionetgroepen. The Monkees is daar een voorbeeld van. Muzikaliteit is een pre, maar geen vereiste, bij de audities voor de tv-serie. Michael Nesmith is uiteindelijk de enige muzikant binnen The Monkees alleen... mag hij geen fluit uitvoeren binnen The Monkees. Pas in het laatst van de carrière neemt The Monkees een paar Nesmith-liedjes op. Vanaf 1970 timmert Nesmith aan de weg met zijn First National Band en maakt daarmee vooral countryrock. In 1977 heeft hij een geslaagde comeback en bereikt ook de Nederlandse hitparade met 'Rio'. Een plaatje dat je tien jaar geleden nog wel eens in de nacht hoorde, maar sinds het bij Radio 1 en 2 een en al 'jukebox' en praatprogramma's is geworden? Nesmith gaat vandaag op twee met 'Rio'.

1. Duran Duran (1982)
Hoewel Simon Le Bon en zijn maten dol zijn op verkleedpartijtjes en schmink wordt het evenmin carnaval bij Duran Duran. Dat verwijst in het nummer naar Rio Grande en dat is Amerika. Vanuit Engeland is Europees succes al een flinke trede. Engeland kent immers vele groepen en artiesten die nog nooit een steek hebben uitgehaald buiten het eiland, ondanks een indrukwekkende lijst hits. Duran Duran doet al een jaar mee op Europees niveau en de groep is klaar voor een volgende stap. Duran Duran wil doorbreken in Amerika en neemt hiervoor een speciale 'edit' op van 'Rio'. De belangstelling is gewekt in het land van Oom Sam, maar van een grootse doorbraak is geen sprake. De single doet het in Europa aanmerkelijk beter. Ik associeer Duran Duran vooral met 'The Reflex' en het effect dat dit heeft op iets oudere meisjes op de basisschool. Musical Youth wordt genadeloos aan de kant geschoven en de meisjes vechten nu om welke Duran ze mogen 'bezitten'. Hierdoor heb ik lange tijd moeite om de groep serieus te nemen, maar gaat met terugwerkende kracht goed af. 'Rio' is één van de kwaliteitsplaten die de groep heeft afgeleverd in de vroege jaren tachtig en staat voor mij op 1 voor wat betreft de titel 'Rio'.

Volgende week gaat de beuk erin! Ook daar moet ik met de huidige temperatuur even niet aan denken, maar de beuk gaat er hoe dan ook in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten