vrijdag 13 april 2018

Eretitel: 'Good Times'



Vandaag een dubbel bericht want ik heb gisteren 'good times' gehad met 'Afterglow'. Omdat ik dinsdagavond om zes uur mijn internet kwijt raak (het schijnt een graaf-incident te zijn geweest), kan ik die avond 'Tuesday Night Music Club' niet doen en uitgerekend nu we 'Bananarama-week' hebben. Dat is een initiatief van Lee en mijzelf (ik heb het ooit geopperd en dit is het derde jaar): Een week lang extra veel muziek van Bananarama. Ook omdat een andere radio-collega eens klaagde dat er, naar zijn mening, teveel Bananarama op de radio was. Ik heb gisteravond een 'Afterglow' gemodelleerd aan de 'Laid(back) Night Show' zoals ik die een paar jaar geleden zo nu en dan deed: Connecties en associaties zoeken met het onderwerp Bananarama. Ik ben dik tevreden over het resultaat en het is leuk om te doen. Wellicht later nog eens met een andere groep of artiest? Ik trap vanavond af met een aflevering van de 'Eretitel'. 'Good Times' is de eerste titel na mijn zomervakantie van 2016 en over een paar weken gaan we ineens heel veel tijd 'inhalen'. In de maanden november en december doe ik namelijk geen 'Listen Carefully' waardoor ik snel de afleveringen van 2017 kan aanwenden. Ik heb gisteravond 'Venus' toegevoegd aan de lijst en dus kunnen we nog wel even. Vanavond gaat het echter driemaal over 'Good Times'.

3. Love (1969)
Deze 'Eretitel' heeft tweemaal betrekking op de donderdagavond op Wolfman Radio. Ik heb op 6 september 2016 de 'Listen Carefully' gedaan met 'Good Times'. 'Floorfillers' is dan net twee maanden ervoor over gegaan in 'Afterglow' en op dit moment of even ervoor heb ik 'Four Sail' van Love te gast gehad in 'Play That Full Album White Boy'. In deze rubriek draai ik maximaal vier opeenvolgende nummers van een album (het maximum voor onze vergunningen) totdat het complete album is gedraaid. 'Four Sail' is een prachtige 'underdog' en dus zeer geschikt voor zo'n rubriek. Love heeft even ervoor haar absolute meesterwerk 'Forever Changes' gemaakt en weet zichzelf even niet meer te overtreffen. Arthur Lee is echter ambitieuzer dan ooit en neemt zoveel nummers op dat het een box-set zou kunnen opleveren. Dan komt het pijnlijke moment dat hij de beste nummers moet selecteren voor een elpee en dat wordt 'For Sail'. Love doet zichzelf in de uitverkoop. Iets minder dan 'Forever Changes' maar nog altijd zeer te genieten, een echte cult-plaat. 'Good Times' begint heel jazzy, maar heeft ook één van de meest heavy psychedelische gitaarsolo's die we hebben gehoord van Lee en zijn companen. Ze moeten zich vandaag tevreden stellen met een derde plek.

2. Chic (1979)
'Floorfillers' is zojuist al even ter sprake gekomen. Ik begin het in de zomer van 2013 als een tijdelijke show om een collega te vervangen. Als het bijna op zijn eind loopt, blijkt pas wat voor 'monster' ik heb geschapen. Iedereen wil dat 'Floorfillers' blijft! Het duurt bij mij een half jaar voordat ik lol krijg in de show en dat duurt vervolgens twee jaar. Daarna zakt de motivatie tot een nulpunt en laat ik de show over gaan in 'Afterglow'. Het intro van 'Floorfillers' is gebouwd rond het begin van 'Everybody Dance' van Chic en de groep is eveneens met andere nummers een regelmatige gast. 'Good Times' herinnert mij dus aan de 'gouden tijden' van 'Floorfillers'. Na een eenmalig uitstapje een jaar geleden, heb ik besloten het nóóit weer te doen. 'Floorfillers' is dood, lang leve 'Afterglow'! Deze show staat niet bepaald op een tweede plek, maar ik vind 'radiopromotie' op nummer 1 niet zo chique en dus zet ik Chic op nummer twee. Ook omdat ik heel stiekem de nummer 1 ietsje beter vind...

1. Eric Burdon & The Animals (1967)
Dit doet me dan vervolgens weer denken aan donderdagavonden in Utrecht. Uit de tijd dat ik vlakbij Utrecht woon. Ik leer het nummer kennen middels een verzamelelpee van Eric Burdon en verbaas me meteen over de toon van het nummer. Burdon heeft even daarvoor een hit gehad met 'When I Was Young' en 'Good Times' ligt in dezelfde lijn. Een jongeman die als een opgegroeide jongeman terug kijkt op zijn leven tot dusver, wetende dat er vast nóg meer indrukwekkende dingen zullen voorvallen tijdens zijn leven, maar ook met een stukje onzekerheid. Eric Burdon lijkt de Amerikaanse militairen in oorlogsgebied te willen vertegenwoordigen. Je proeft ook in 'Good Times' dat het elk moment afgelopen kan zijn. Dat geeft de liedjes en 'Good Times' in het bijzonder zo'n aparte sfeer dat ik het meteen beschouw als mijn favoriete 'Good Times'.

Het is alweer een tijdje geleden dat we voor het laatst een 'schoolreisje' hebben gemaakt met Soul-xotica. In de tijd van 'Schijf van 5' gingen we nog wel eens vijf keer naar een bepaald land, maar in het kader van bezuinigingen is dit steeds erbij gebleven. Nu mag ik jullie volgende week meenemen op een tripje naar Brazilië. Alsof de pret niet op kan, gaan we maar liefst drie keer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten