vrijdag 27 april 2018

Eretitel: 'Wrecking Ball'



De beuk erin? Het is op alle fronten voelbaar behalve op Soul-xotica! 'Afterglow' neemt bijna drie uren in beslag en dat is veel voor een show op donderdagavond. Op zaterdag ben ik inmiddels bijna gewend om vier uur lang vinyl te draaien, dus zou drie uren 'digitaal' met enkele lange nummers een 'makkie' moeten zijn. Uffelte is niet het uitgelezen centrum van Koningsdag-plezier en het ontbreekt aan de wil om een eind te fietsen voor een rommelmarkt of iets dergelijks. Intussen werk ik hard verder aan de 'zomerlijsten' die hopelijk binnenkort centraal komen te staan in mijn zondagavondshow op Wolfman Radio. Het einde komt nu in zicht en dat is maar goed ook. Ik ben per slot van rekening al een dik half jaar 'bezig' met deze lijsten. Morgen (of eigenlijk vandaag) gaan alle remmen ook weer los. Ik moet waarschijnlijk werken in Steenwijk en ga proberen om W. nog te ontmoeten voor een verjaardagsborrel. Ik zal vast wel niet 'wrecked' thuis komen! Vandaag zet ik de titel 'Wrecking Ball' centraal in de 'Eretitel'.

3. Emmylou Harris (1995)
Amerikaans, country en recent. Dat zijn de steekwoorden in deze aflevering van de 'Eretitel'. Emmylou Harris heeft haar grote album-klassiekers in de jaren zeventig en dus is het album 'Wrecking Ball' uit 1995 vrij recent. Het is Amerikaans en, hoe kan het anders, country. Hoewel ik het verschillende malen heb 'geprobeerd', wil country (of het hippe Americana) er maar niet in bij mij. Okay, er zijn uitschieters natuurlijk. Ik heb The Jayhawks niet voor niets twee keer 'live' gezien in de jaren negentig. Emmylou is het type zangeres waarvoor ik nog eens wat tijd vrij zou moeten maken. Gewoon achterover leunen en luisteren naar haar albums. Ik weet zeker dat ik een pareltje of drie ontdek op die manier maar in het snelle voorbij gaan, blijft haar muziek niet hangen bij mij. 'Wrecking Ball' is daar een mooi voorbeeld van. Dankzij 'Listen Carefully' en de 'transfer' naar de mp3-speler heb ik het nummer verscheidene keren gehoord en het is wel gegroeid bij mij. Toch raakt ze niet hoger dan de derde trede in deze 'Eretitel'.

2. Miley Cyrus (2013)
Ook hier is het driemaal raak! De dochter van Billy Ray is zelf eveneens in de country gestart en verder is het Amerikaans en de meest recente titel. In de muziekbusiness is imago belangrijker dan een geluid. Een prachtige stem alléén overtuigt geen A&R-manager of radiostation. Geen heren met snorren van middelbare leeftijd maar twee fris ogende jongelingen, om het voorbeeld van Milli Vanilli maar weer eens aan te wenden. Ook de competentie om zelf met goede liedjes op de proppen te komen, is nog geen garantie voor wereldsucces. Er zijn hele stukken proza aan gewijd: Tot in hoe ver is Miley Cyrus 'gemaakt' tot wat ze nu is. Het is triest dat hetzelfde nimmer is afgevraagd bij Amy Winehouse. Amy en Miley hoeven geen opsmuk en kunnen muzikaal overtuigen en toch legt de productiemaatschappij hen beide een levensstijl op die Amy fataal is geworden. Laten we even door alle lucht heen prikken en naar 'Wrecking Ball' luisteren. Een fantsstische popsong met een overtuigende zangeres met nagenoeg geen 'autotune' of andere fratsen. Miley had bijna op de eerste plek gestaan maar er kan maar eentje de 'boss' zijn.

1. Bruce Springsteen (2012)
De country mag er vanaf, hoewel Springsteen door de jaren heen iedere Amerikaanse roots-soort eer heeft betoond. Op het gelijknamige album uit 2012 is het ouderwetse rock'n'roll van 'The Boss'. Hij heeft met 'The Ghost Of Tom Joad' gedreigd een soort van Bob Dylan te worden. Iemand die nog steeds meedoet maar waarvoor de albums uitsluitend interessant zijn voor vergevingsgezinde 'die-hard'-fans. In 2009 staat de man op Pinkpop en ik lees dan een interview met hem. Dat heeft veel goed gemaakt voor mijn gevoel tegenover Springsteen en maakt ook dat ik zijn 'Wrecking Ball' verkies boven de uitstekende plaat van Miley Cyrus.

In 2016 valt Dierendag op een dinsdag en dus doe ik een show met louter beesten in de titel of groepsnaam. Ik weet zo te herinneren dat 'Animalisms' van The Animals de '3 From 33' is geweest. In 'Listen Carefully' zit niet één bepaald dier maar het complete dierenrijk. Volgende week drie maal 'Animal' in de 'Eretitel'. Straks de laatste van de tien albums.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten