maandag 8 februari 2016

Raddraaien: Neil Sedaka



De Northern Soul Allnighter op Wolfman Radio is een groot succes geworden en de 'kater' van zo'n actieve nacht is tot vanmiddag gebleven. Ik ben gisteren dus niet meer toe gekomen aan publiceren en dus trakteer ik jullie vandaag op een dubbel bericht. Voordat ik in het volgende bericht de touringcar ga starten om een echte 'underdog' op te pikken voor de 'Dodenrit', schijn ik eerst mijn licht op een rasartiest welke nog steeds onder ons is. Over ongeveer vijf weken staan er maar liefst 77 kaarsjes op zijn taart welke hij ongetwijfeld zal verorberen met de vrouw waarmee hij 53 jaar is getrouwd. De loopbaan van Neil Sedaka is boordevol pieken en dalen, in zijn persoonlijke leven lijkt alles bedrieglijk normaal: Niks geen echtscheidingen, verslavingen of ander ongerief, hij heeft zo nu en dan eens last van vier knapen uit Liverpool en daarmee houdt het wel op. De Raddraaier van vanavond komt uit de jaren zeventig-bak en als ik het plaatje in de handen hou, sluit ik automatisch mijn ogen en kan de geur weer opsnuiven. De centrale plaat is 'Love In The Shadows' van Neil Sedaka (1976).

Waar en wanneer? Ja, daar hoef ik niet lang over na te denken. De vakantie in Sleen! Het is zaterdagmorgen en ik heb ergens nog grote ambities voor die dag. Toch wil ik eerst even bij dat kringloopwinkeltje kijken waar ik de afgelopen dagen aan voorbij ben gefietst en verder wil ik zien of ik bij de VVV de 'Op Fietse'-route kan krijgen. Met de korte broek aan loop ik Sleen binnen. Bij de betreffende kringloopwinkel vul ik mijn rugtas met singles waaronder ook 'Love In The Shadows'. Eenmaal buiten overvalt het vakantiegevoel en ik besluit een 'rustdag' te nemen totdat ik 's middags 'even' naar Emmen wil en een bochtje om, want dat wordt een bocht van 75 kilometer. Deze single van Neil Sedaka blijkt een kleine teleurstelling te zijn, maar de koop bevat eveneens de originele 'Breaking Up Is Hard To Do'. 'Love' is bovendien slechts een euro voor een fraaie Canadese persing.

Neil Sedaka komt ter wereld op 13 maart 1939 in de wijk Brooklyn in New York. Zijn muzikale aspiraties liggen aanvankelijk in de klassieke muziek. Neil volgt pianolessen en wil net zo goed worden als de populaire concertpianist Van Cliburn, maar dat is rond dezelfde tijd dat hij kennis maakt met de popmuziek. Een buurvrouw hoort hem als dertienjarige spelen en laat hem kennis maken met haar zoon: Howard Greenfield is dichter en tekstschrijver en Sedaka vormt met hem een duo. Vanaf de late jaren vijftig is 'Sedaka-Greenfield' de meest bekende combinatie uit de Brill Building: De liedjesschrijversfabriek in New York. Nadat Sedaka is geslaagd voor de 'high school' formeert hij de groep The Tokens. Het heeft een paar kleine regionale hits voordat Sedaka op de solo-toer gaat. The Tokens zal een paar maal wisselen van personeel en uiteindelijk in 1961 een wereldhit scoren met 'The Lion Sleeps Tonight'. Sedaka debuteert met drie singles die geen van allen de hitparade behalen, maar 'Ring-A-Rockin' brengt hem tot het podium van 'American Bandstand' van Dick Clark en dit resulteert in een contract voor RCA. In 1958 heeft hij zijn eerste hit op RCA met 'The Diary', maar de opvolgers gooien roet in het eten. 'I Go Ape' mag in Engeland nog een redelijke hit worden, in 1960 staat RCA op het punt om Sedaka te ontslaan. Zijn manager Al Nevins weet nog een laatste kans te regelen en dan demonstreert Sedaka waarom hij een succesvol componist is. Hij koopt de drie laatste nummer 1-hits en draait ze uren achtereen om te ontdekken wat deze platen tot een hit maakt. Hij ontdekt een overeenkomende anatomie en past dit toe in zijn nieuwe lied. Hij draagt het op aan Carole King en zo ontstaat 'Oh! Carol'. RCA heeft geen spijt gehad van deze zet, want de plaat levert een miljoenenverkoop op. Gek genoeg strandt het in Amerika op nummer 9, waar het in Nederland op de eerste plek heeft gestaan. Heeft The Blue Diamonds dan toch nog een rol gespeeld?

De hits volgen elkaar in rap tempo, maar dan wordt de muziekwereld 'overgenomen' door The Beatles en andere jonge hippe bands. Sedaka probeert weliswaar nog wel een hit te scoren, maar het publiek laat de singles links liggen. In plaats daarvan stort Sedaka zich weer op het liedjes schrijven en doet dat onder andere voor The Monkees. Als die serie in 1969 van het scherm verdwijnt en Sedaka nog altijd zonder platencontract zit, moet hij een groot besluit nemen. Het enige land waar Sedaka's werk enige populariteit kent, is Engeland. Hij neemt voorlopig afscheid van Howard Greenfield en verhuist met zijn familie naar Engeland. In 1972 neemt hij met de heren Gouldman, Stewart, Godley en Creme het album 'Solitaire' op in de Strawberry Studios in Stockport. Hoewel 'Beautiful You' van dat album een bescheiden hit wordt in Amerika en daarmee zijn eerste hit in tien jaar is, blijft hij net even populairder in Australiƫ en Engeland. Het tweede album heet 'The Tra-La-La Days Are Over' en dit bevat de originele versie van 'Love Will Keep Us Together', dat een hit wordt in de uitvoeringen van Mac & Katie Kissoon en Captain & Tenille. In datzelfde jaar, 1973, ontmoet Sedaka Elton John. De laatste laat weten altijd een Sedaka-fan te zijn geweest en haalt hem over om bij zijn Rocket-label te komen. Dat gebeurt in 1975 en Sedaka maakt drie albums voor Rocket. Toch is het na singles als 'Laughter In The Rain', 'Bad Blood' en de disco-versie van 'Breaking Up Is Hard To Do' snel gedaan met de samenwerking.

Sedaka wil in 1966 deelnemen aan een piano-concours in Rusland, maar wordt door de autoriteiten geweigerd. Sedaka heeft dan op de Amerikaanse televisie bewezen gemakkelijk een stuk van Chopin te kunnen spelen, maar Rusland verdenkt hem ervan dat het een methode is om zijn 'rock-and-roll' het land binnen te smokkelen. Aan de andere kant kan Sedaka in 2005 een prijs in ontvangst nemen voor 'Amarillo', dat de bestverkochte single is in Engeland. Een vreemde geschiedenis. Tony Christie neemt in 1971 zijn versie op en dat wordt aanvankelijk een matige hit. Iedereen lijkt het totaal vergeten als in 2002 de Engelse komiek Peter Kay het nummer 'playbackt' in een show. In 2005 is Kay initiator van de 'Comic Relief'-single van dat jaar en met een aantal bekende vrienden neemt hij een nieuwe versie op van 'Amarillo'. Ook Christie's origineel wordt uitgebracht en dit veroorzaakt een 'Amarillo'-gekte in Engeland. Sinds 2011 lijkt het stil te worden rond Sedaka. Met 72 lentes en een loopbaan van 55 jaar in de popmuziek mocht dat ook wel eens...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten