woensdag 10 februari 2016

Raddraaien: The Mudlarks



De slingers ter ere van de verjaardag van de Week Spot zijn alweer opgeruimd en de reuzenmergpijpen zijn tot de laatste kruimel op gegaan. Intussen kijk ik alvast even vooruit naar 'feestjes'. Ik heb een paar weken geleden hardop gedacht dat de 'Weekplate' zou terugkomen, maar nee... dat gaat hem niet worden. Met name de woensdag en donderdag zijn 'moeilijke' dagen in platentitels en heus... ze zijn wel te vinden, maar om nu de verjaardag van Soul-xotica te vieren met een halfbakken artiest of groep? Eind 2011 stond de 'Schijf Van 5' in het teken van het leesplankje, omdat het dertig jaar was geleden dat ik leerde lezen en schrijven. Soul-xotica wordt straks zes jaar en ik heb besloten het leesplankje nog eens dunnetjes over te doen. Gedurende de maand maart kunnen jullie de eerste twaalf woorden tegemoet zien, maar dan in de vorm van een enkele platentitel in plaats van de top vijfjes van de 'Schijf van 5'. Tevens een herziene versie want mijn muzieksmaak is in vijf jaar eveneens veranderd. Vandaag ga ik gezellig door met het 'Raddraaien', vandaag met een single uit de jaren zestig bak: 'Move Two Mountains' van The Mudlarks uit 1960.

Waar en wanneer? Het is maart 1993. Ik ben in december van school gegaan en worstel mezelf de eerste maanden van het nieuwe jaar door een serie baantjes. Allemaal via uitzendbureaus en in veel gevallen betekent dat weinig thuis zitten, want er is altijd wel iemand die een goedkope kracht voor een dag kan gebruiken. Ik ben via Start bij iemand terecht gekomen die kanteldeuren plaatst in garageboxen. De eerste werkdag is in een wijk-in-aanbouw in Almere en in de auto van Hommerts naar Almere is al gebleken dat we geen dikke vrienden gaan worden. Ik stap daarbij ook nog abuis in een pas gestorte betonnen vloer. Toch heeft de man iets in mij ontdekt waar hij graag gebruik van wil maken: Ik kan sjouwen. Nee, eigenlijk kan ik dat niet en nu al zeker niet meer, maar ik wil me niet laten kennen en loop met oude garagedeuren met het beton eraan vast naar de ijzer-container. Hij wil me wel vaker 'gebruiken', maar dan zonder bijval van een uitzendbureau. Waarom ik akkoord ben gegaan? Wellicht toch een beetje naïef geweest. Voor de vrijdag kan hij me niet betalen, maar belooft een warme maaltijd en 'een dagje van de straat'. Er moet een deur geplaatst worden op een landgoed in de Achterhoek. 's Avonds ga ik naar een concert van Flavium in Het Bolwerk en de volgende ochtend ben ik al vroeg weer wakker. Ik heb in de Wijd En Zijd, de advertentiekrant voor de Zuidwesthoek van Friesland, gelezen dat er een rommelmarkt is in een bejaardenhuis in Sneek. Bij gebrek aan beter fiets ik daar naartoe, maar verwacht niet veel. En... het is ook niet veel. Ik heb te weinig interesse in late jaren vijftig en vroege jaren zestig om de aankopen te waarderen, 'Roll Over Beethoven' van The Beatles is het enige lichtpuntje. Toch is het achteraf bezien geen slechte vangst geweest: Twee van Bill Black's Combo en deze 'Move Two Mountains' van The Mudlarks.

The Mudlarks bestaat uit de gebroeders Jeff en Fred met zus Mary Mudd. De familie Mudd woont in Luton in het Engelse Bedfordshire dat gebouwd lijkt te zijn rond de Vauxhall-fabriek. Jeff, Fred en Mary zijn alle drie werkzaam bij Vauxhall en zingen in hun vrije tijd samen liedjes. Het neemt daarbij liedjes van de Amerikaanse hitparade, géén rock & roll en evenmin ballades, maar het lekkere uptempo werk. David Jacobs is in 1958 voor de BBC wat Giel Beelen voor 3FM is en hij ziet wel iets in de zingende familie Mudd. The Mudlarks mag een optreden verzorgen in de '6-5 Special'-televisieshow en dan gaat het balletje rollen. Columbia wacht met een platencontract en The Mudlarks maakt haar eerste single: 'Mutual Admiration Society', dat genadeloos flopt. Wie de keuze voor de tweede single heeft gemaakt wordt niet vermeld, maar met het oog op de ontwikkeling van The Mudlarks lijkt dit logisch. Ronald & Ruby heeft in 1958 het origineel van 'Lollipop' op de plaat gezet, maar The Chordettes scoort de grote hit in Amerika. The Mudlarks neemt 'Lollipop' op voor de Engelse markt en bereikt daarmee een tweede plek op de hitparade. De opvolger is een Amerikaanse hit in dezelfde stijl, ditmaal 'Book Of Love' van The Monotones. Opnieuw kan een top tien-notering worden bijgeschreven voor The Mudlarks. 'There's Never Been A Night' en 'My Grandfather's Clock' zijn eveneens gezellige 'novelty'-platen, maar doen niets op de hitparade. Toch wordt The Mudlarks eind 1958 uitverkoren als 'beste Engelse zanggroep' in de poll van New Musical Express. Dat wordt gevierd met 'The Love Game' dat met pijn en moeite een dertigste plek in de Engelse hitparade weet te halen. Het is echter wel meteen de laatste Engelse hit voor The Mudlarks.

Jeff Mudd wordt opgeroepen voor militaire dienst en wordt vervangen door David Lane, maar het succes lijkt voorbij. Toch noemt ons eigen Tuney Tunes de versie van 'Tell Him No' nog wel in de hitparades, samen met Dean & Marc, Travis & Bob en The Fouryo's. De laatste is in Nederland de gangmaker met de vertaling 'Zeg Niet Nee'. In Engeland doet 'Tell Him No' niets en dat geldt eveneens voor onze Raddraaier.

Wat meteen opvalt aan de single is de componist van het lied: Berry Gordy Jr. Dat is inderdaad de man die kort daarvoor Tamla Records op poten heeft gezet. Vier maanden vóór de Engelse release van The Mudlarks' 'Move Two Mountains' heeft Marv Johnson het origineel op de plaat gezet. Johnson heeft daarmee op nummer twintig in de Billboard en nummer twaalf in de R&B gestaan. Of The Mudlarks toch stiekem het ijs heeft gebroken voor Johnson? Johnson's opvolger heet 'Ain't Gonna Be That Way' en staat een week op nummer vijftig in Engeland. Succes blijft uit voor The Mudlarks en het statpt in 1962 over naar Decca en brengt in 1964 een single uit op Fontana. The Mudlarks is een typische 'novelty' waarvan het grapje aardig snel bekend is bij het publiek.

Fred Mudd trouwt met Leila Williams, de Engelse 'Miss' in 1957. Van 1958 tot en met 1962 werkt hij mee aan het Engelse kinderprogramma 'Blue Peter'. Hij overlijdt in 2007 tijdens een verblijf in het Spaanse Marbella, hij is dan 69 of 70 jaar oud. Mary Mudd en David Lane stappen in 1962 in het huwelijksbootje. De laatste sterft in 2010 aan de gevolgen van een lange strijd tegen kanker. De oudste van de Mudd's, Jeff Mudd, zou nu tachtig moeten zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten