dinsdag 23 februari 2016

Dodenrit: Vanity & Vi



Vorige week kon de bus in de remise blijven, maar vandaag kan het andermaal uitrukken om maar liefst twee dames op te pikken. De ene dame had in principe ook vorige week gekund, maar ik moet bekennen dat ik haar verhaal toen nog niet kende. Ik hoor een week geleden voor het eerst van mijn broer dat Vanity is overleden. Ik heb wel meteen allerhande associaties met Vanity, maar niets dat wijst op een plekje in de 'Dodenrit'. Vrijdag is Vi Subversa erbij gekomen. Omdat de dames zo'n uniek contrast vormen, heb ik besloten hen deze week samen op te nemen in de 'Dodenrit'. De popster Vanity is immers datgene waar Vi Subversa zich zo tegen verzet. Ik denk echter dat ze er anno 2016 helemaal over eens zijn en dat het geen relletje gaat opleveren in de touringcar.

Iemand die zich Vi Subversa noemt, moet wel een excentriek persoon zijn en dat klopt in dit geval ook helemaal. Ze wordt als Frances Sokolov geboren op 20 juni 1935 in Londen. In de late jaren vijftig leeft ze twee jaar in Israël en keert weer terug naar Londen om daar een gezinnetje te starten. In 1963 bevalt ze van een zoon, Daniel Sansom, en in 1967 van een dochter: Gemma Sansom. Beide kinderen zullen als Pete Fender en Gem Stone in de punk terechtkomen bij de bands Fatal Microbes en Rubella Ballet. Eind jaren zestig is het feminisme in opkomst en Sokolov raakt hierdoor gefascineerd. Als een decennium later de punk tot uitbarsting komt, ziet ze haar kans schoon om haar anarchistische benadering van het feminisme kracht bij te zetten door het formeren van een band. In 1975 heeft ze echter al haar podiumdebuut gemaakt, in 1979 neemt ze de eerste single op met Poison Girls. Ze neemt meteen een aparte plek in binnen de scene: Een huismoeder van 44 jaar met twee kinderen. Poison Girls werkt nauw samen met het gelijkgestemde Crass, maar waar Crass erg vaak 'uneasy listening' oplevert, daar is Poison Girls best te verteren. Vi Subversa heeft een zware stem voor een vrouw, maar muzikaal heb ik het minder gehoord. Poison Girls houdt het vol tot 1987. Het werkt tevens mee aan een aantal theaterproducties. Afgelopen vrijdag maakt haar zoon Pete Fender middels Facebook bekend dat Vi is overleden na een kort ziekbed. Ze is tachtig jaar geworden.

Dan het opmerkelijke verhaal van Denise Katrina Matthews. Zij is geboren op 4 januari 1959 in het Canadese Ontario. Ze is al op jonge leeftijd bewust van haar schoonheid en de gave om fotogeniek te zijn. In het begin loopt ze de lokale modellenwedstrijden af voordat ze aan het echte werk begint in Toronto. In 1978 is ze kandidaat voor 'Miss Canada' en vertrekt daarna naar New York City. Daar wordt ze aangenomen bij een modellenbureau, maar vanwege haar geringe lengte levert dat aanvankelijk alleen advertentie-werk op. Denise laat zo haar gebit schitteren in een reclame voor 'Pearl Drops'-tandpasta. In 1980 ontmoet ze Prince tijdens de 'American Music Awards'. Sinds 'A Star Is Born' speelt Prince met het idee om de leiding te krijgen over een damesgroepje. Prince geeft haar de naam Vanity en formeert daarop Vanity 6. Dat getal staat overigens voor de eenheden borst in de groep, want het is een damestrio. Na een magere start met 'He's So Dull' pakt Vanity 6 groots uit met het door Prince geproduceerde 'Nasty Girl'. Waar Vi Subversa in 1982 op een krakkemikkig podium in een kraakpand het feminisme staat te prediken, daar is Vanity 6 juist datgene dat haar moet hebben gestoord. Onder leiding van een man, Prince in dit geval, je lichaam te verkopen. Vanity 6 doet dat laatste erg goed. Schaars gekleed tijdens optredens en met toespelingen in zowel beweging als tekst, Vanity 6 vestigt heel snel een naam op dat gebied. De overige dames zijn Brenda Bennett en Susan Moonsie. Prince heeft eigenlijk een rol in 'Purple Rain' gereserveerd voor Vanity, maar zij tekent in hetzelfde jaar voor Motown en verlaat het Prince-kamp. Prince geeft de rol aan Patricia Kotero. Zij is ook de vervanger van Vanity in Vanity 6, alleen gaat die groep verder als Apollonia 6. Kotero zal daarbij de naam Apollonia aannemen. De eerste hit voor Apollonia 6 is 'Sex Shooter', een nummer dat geschreven was voor Vanity 6 maar nooit als dusdanig is uitgekomen. Wel zijn een paar onuitgebrachte opnames van Vanity 6 later als bootleg uitgebracht.

Vanity maakt twee albums voor Motown: 'Wild Animal' en 'Skin On Skin'. Op de laatste staat Vanity's grootste solo-hit, 'Under The Influence', dat de top tien behaalt in zowel de R&B als de Dance, maar piekt op 56 in de Billboard. Eind jaren tachtig wisselt ze een paar maal van platenmaatschappij en werkt in 1988 mee aan de soundtrack van de film 'Action Jackson', waar ze wordt bijgestaan door leden van The Time. Er zijn dan plannen voor een derde album, maar dat zal nooit uitkomen. De zangcarrière mag afgelopen zijn, maar het is maar een klein deel van het werk van Vanity. Als actrice heeft ze werk tot in de jaren negentig. Naast Prince heeft ze kortstondige relaties met Adam Ant en Billy Idol. In 1987 heeft ze een relatie met Mötley Crue-bassist Nikki Sixx en kondigt ze aan dat ze weer 'Vanity Sixx' gaat worden. Tot een huwelijk komt het niet. In 1995 stapt ze in het huwelijksbootje met sportman Anthony Smoth, maar dat wordt een jaar later alweer ongedaan gemaakt.

Ze is in 1994 al ruim tien jaar verslaafd aan cocaïne-crack en neemt een bijna fatale overdosis. De doctoren vertellen haar dat ze nog maar drie dagen te leven heeft. Plots verschijnt 'iemand' aan haar bed. Het is Jezus Christus. Hij vertelt haar dat ze afstand moet nemen van haar Vanity-persoonlijkheid en Hem moet volgen. Nu kun je sceptisch doen wat je wilt, maar Vanity wordt weer Denise Matthews en geeft zelfs aan liever geen opbrengsten uit haar Vanity-tijd te willen ontvangen. Nee, ze is niet op slag genezen, maar ze leeft nog wel 22 jaar langer dan deze drie dagen. Wel moet ze vijfmaal per dag een buikvlies dialyse ondergaan, want haar nieren zijn door het drugsgebruik compleet naar de filistijnen. In 1997 vindt een niertransplantatie plaats en vanaf dat moment gaat ze zich actief in zetten om het Woord te verkondigen. Ze doet dat in kerken over de hele wereld en publiceert in 2010 een autobiografie welke met stip bovenaan staat op mijn leeslijst.

Vorige week maandag is de 'The Artist Formerly Known As Vanity', om in Prince-sferen te blijven, overleden aan een nierfalen. Ze is 57 jaar geworden, maar gezien haar drugsverleden mag dat best een behoorlijke leeftijd worden genoemd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten