vrijdag 14 februari 2014

Van hit naar her: Paloma Faith



De samenstelling van Floorfillers was een beetje moeizaam afgelopen woensdag. Natuurlijk had ik nog wat plaatjes in de lijst staan die ik in eerdere afleveringen had overgeslagen, maar een eerste blik op zowel de Engelse als de Nederlandse Top 40 maakt me niet blij. Het enige dat over Nederland is te melden, is dat London Grammar terecht een eerste Top 40-hit heeft. Ik heb ze al eens genoemd in deze rubriek, misschien dat ik ze nog eens afzonderlijk aan bod laat komen. De hoogste nieuwe binnenkomer in Engeland is een oorwurm van de eerste categorie, een niemendal met de veelzeggende titel 'Dibby Dibby Sound'. Pas maar op, dat ding gaat Nederland ook nog wel halen en daar hoeven jullie niet naar uit te kijken! Helemaal onderaan in de Tipparade, nieuw binnengekomen op nummer 30 zie ik een naam waar ik nog nóóit van heb gehoord, maar de eerste informatie doet me meteen opveren. Bovendien is het plaatje ontzettend leuk. In mijn enthousiasme voeg ik hem toe aan Floorfillers en presenteer hem heel erg met trots om erachter te komen dat de meeste luisteraars de naam allang kennen. Omdat het jullie wellicht (?) nog niet zoveel zal zeggen, doe ik het andermaal hier. 'Remember where you heard this first?'. Het onderwerp van deze Van hit naar her is Paloma Faith en haar nieuwste single 'Can't Rely On You'.

Eerst het liedje, dan de info. Zo ging het woensdag bij mij en zo hoort het immers ook. Is een liedje goed, dan zijn de details alleen ter informatie en niet meer van invloed op het liedje zélf. Als ik na beluistering had gehoord dat het geschreven en geproduceerd was door Nick & Simon, dan was het nog steeds een goed nummer geweest. Ik weet het, soms is het moeilijk. Ik heb me altijd voorgehouden een spuughekel aan Robbie Williams te hebben, maar als ik zijn 'Feel' voor de eerste keer hoor en niet weet dat hij het zingt, zit ik toch wel te genieten. Zie daar, ik ben nooit 'fan' geworden van heer Williams, maar heb 'Feel' ook nooit afgeschreven omdat het gezongen werd door Williams. Maar nu... Paloma Faith. Nogmaals: Het liedje spreekt me aan. Het is de jaren zestig-stijl die weer 'hip' is, maar dan met een klein verschilletje. Waar andere actuele zangeressen al snel richting de brave 'girlgroup-sound' neigen, daar heeft Paloma een rauw randje. Een beetje crossover richting 'sistafunk'. Muzikaal doet het ergens iets vermoeden en dat komt weldra ook uit. Opvallend is weer de speelse percussie en dat wijst naar een producer die zelf van huis uit drummer is geweest: Pharrell Williams.

Als je als Paloma Faith wordt geboren, moeten je ouders ernstige hippies zijn geweest. Met een nadruk op 'geweest', want in de midden jaren tachtig ligt het echtpaar Blomfield in een echtscheiding en verhuist het jonge duifje met haar moeder van Hackney naar Stoke Newington. We zitten dan nog steeds in de buitenwijken van Londen. Daar groeit Paloma verder tot een jonge dame. Intussen wordt ze door haar moeder aangespoord om balletlessen te nemen. Dit zal in haar tienerjaren leiden tot een opleiding in de 'Contemporary Dance',waarna ze theater gaat studeren aan de kunstacademie. Om zichzelf in het levensonderhoud te voorzien heeft ze een veelvoud aan baantjes, van verkoopster in een lingeriezaak via naaktmodel en zangeres tot assistente van een goochelaar. In 2007 ontmoet Paloma haar toekomstige managers. Om een onduidelijke reden liegt Paloma over haar leeftijd. Ze zegt dat ze in 1985 is geboren, maar pas jaren later blijkt uit haar geboortecertificaat dat ze op 21 juli 1981 ter wereld is gekomen. De eerste paar jaren van haar carriére gaat ze desondanks door voor iemand die vier jaar jonger is. Jamie Binns en Christian Wahlberg zien twee mogelijkheden in Paloma: Zangeres en actrice. Paloma heeft in de afgelopen zeven jaar laten zien dat beide velden prima zijn te combineren. Op filmgebied speelt ze bijvoorbeeld de vriendin van de duivel, gespeeld door Tom Waits, in 'The Imaginarium Of Doctor Parnassus' (2009). Ik had het afgelopen week nog over De Video Draait, maar deze staat nu al op de verlanglijst. Ik heb sowieso een zwak voor films met Tom Waits. Zo eigenzinnig als Paloma als podiumartieste is, zo eigenwijs is ze in haar zaken doen. Ze houdt Binns en Wahlberg een half jaar aan het lijntje voordat ze een contract tekent. Intussen heeft ze een auditie gedaan voor Epic, maar als de label-manager weigert zijn telefoon uit te zetten, smijt Paloma de microfoon aan de kant en loopt de studio uit. Toch zijn er mensen binnen het gebouw die haar in de gaten houden en als Paloma Faith via haar MySpace het nummer 'Broken Doll' ten gehore brengt, haalt Epic haar opnieuw binnen en is een contract een feit.

Met een zangeres die beïnvloed is door Etta James en Billie Holiday en in Londen bivakkeert, zit je al snel in hetzelfde vaarwater als Amy Winehouse. Ze wordt gevraagd om toe te treden tot Winehouse' band, maar dat slaat ze af. Haar eerste single verschijnt in halverwege 2009: 'Stone Cold Sober' bereikt prompt een zeventiende plek in de Engelse Top 40 en doet schijnbaar ook een beetje op de Mega Top 100. Haar debuutalbum draagt de prachtige titel 'Do You Want The Truth Or Something Beautiful' verschijnt op 28 september 2009. Door een druk schema verschijnt haar tweede album, 'Fall To Grace' pas op 28 mei 2012 en volgende maand is het de beurt aan 'A Perfect Contradiction', haar derde album. De Engelse discografie is nogal omvattend, ze heeft naast eigen singles ook diverse gastbijdragen geleverd. Sterker nog: Eigenlijk is haar eerste hit 'It's Christmas (And I Hate You)', een duet met Josh Weller. Verder is ze te horen op platen van Basement Jaxx, Shane MacGowan en Ray Davies (in 'Lola' op zijn album 'See My Friends'). Paloma Faith mag net zo Engels zijn als dat Earl Grey thee is, toch is Nederland het eerste land waar 'Can't Rely On You' in de hitparade staat. Ofwel, het staat momenteel op 57 in de Mega Top 100 en op nummer 30 in de tipparade, maar ik voel aan mijn water dat het heel snel richting de top tien zal gaan.

Intussen ligt er ook een missie voor mij, want ik moet héél snel zien om dit op 7"-single te bemachtigen. Vooral niet te lang wachten, zoals bij 'Happy' van Pharrell Williams. Die single is inmiddels zo gewild dat die van 8 pond in november naar 100+ pond is gestegen. Ik heb een gevoel dat deze uitstekende plaat van Paloma Faith hetzelfde gaat doen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten