maandag 17 februari 2014

Raddraaien: Tammy Wynette



De naam van mijn Wolfman-collega Lee Madge is al meerdere malen gevallen, maar hoe hebben wij elkaar leren kennen? Welnu, dat kwam door een Facebook-groep. Iedereen die Facebook gebruikt en een beetje aandacht aan zijn of haar profiel heeft besteed, zal weten dat je 'lege pagina's' kan 'liken' die dan als je 'favoriete muziek' of 'favoriete films' op je profiel komen te staan. In dat kader had ik eens, evenals ruim tweeduizend anderen, een lege pagina toegevoegd: 'Northern Soul'. Begin juli 2012 kwam opeens schot in die pagina en het ging regelmatig publiceren. Echter, de inhoud had niet zoveel met Northern Soul van doen, als wel de Mod-beweging. Al gauw werden er 'antwoord-groepen' opgericht en 'Northern Soul Is In My Blood' was daar eentje van. Ik stelde mezelf voor aan de initiatiefnemer en liet meteen doorschemeren dat mijn keuzes niet bepaald 'music for the millions' was en hij ging akkoord. Ik heb twee weken dikke lol gehad op de pagina en vele vrienden gemaakt, maar ik werd té populair voor de oprichter en zo werd ik uit de groep gezet. Intussen had ik al een opzet gemaakt voor mijn 'eigen' groep en nam een aantal vrienden uit 'NSIIMB' mee, waaronder Lee Madge. Nu had ik een paar maanden ervoor Candi Staton's uitvoering van 'Stand By Your Man' op single gekocht en ik besloot deze op een avond in mijn groep te posten. Lee reageerde als eerste met 'a horris'...

Ik wil vooral niet als een onnozele klinken en ik denk nog eens diep na. Twee jaar in Engeland gewoond en nog nooit van 'a horris' gehoord. Toch maar even vragen... 'A fat-fingered typo', is het antwoord. Hij bedoelde 'a horrid', een verschrikking. Ik begrijp nog steeds niet goed wat hij bedoelt, maar dan wijst hij mij op de tekst. Ik hoef jullie niet te vertellen dat op het internet van alles te koop is. Ik ben sinds de crash van een jaar geleden weer naarstig op zoek naar die 'geestige' (of buitengewoon zieke) fotopagina. Iemand was druk bezig gegaan met 'photoshoppen' en had soms ook gewoon foto's verzameld van sm-praktijken en aan de hand hiervan Victoriaanse leefregels voor de dames opgesteld. En dat is precies wat Lee bedoelde met het 'verschrikkelijke' aan 'Stand By Your Man': Die tekst mept in een keer de hele emancipatie de grond in. Vrouw is onderdanig aan de man en moet alles maar pikken van hem. Voor Candi Staton is het wellicht een vreemde keuze, maar Tammy Wynette weet het met de nodige ironie te brengen.

Als er eentje is die van alles weet te vertellen over 'D.I.V.O.R.C.E.' en het vooral niet-blijven bij je man, dan is het Tammy. Ze wordt op 5 mei 1942 geboren als Virginia Wynette Pugh. Haar vader heeft een boerderij en is een lokale muzikant. Moeder combineert verschillende banen, inclusief het meehelpen op de boerderij. Als Virginia negen maanden oud is, sterft haar vader aan een tumor. Ze wordt ondergebracht bij de ouders van moeder Mildred en haar vijf jaar oudere tante doet een deel van haar opvoeding. Virginia bespeelt al op jonge leeftijd een aantal instrumenten die haar vader heeft achtergelaten. Tijdens haar studie aan Tremont High School is ze een fanatiek basketbal-speler. Een maand voordat ze afstudeert, trouwt ze met haar eerste man: Euple Byrd. Doordat Byrd regelmatig van werk wisselt, reist Virginia met hem mee. Naast het grootbrengen van twee kinderen doet ze een veelvoud aan baantjes en studeert als schoonheidsspecialiste. Tot haar dood zal ze jaarlijks haar vergunning voor dat laatste verlengen, in geval ze zonder werk in de muziek zou komen te zitten. Dat is niet nodig geweest. Voor de geboorte van haar derde dochter verlaat Virginia Byrd, omdat deze haar voorkeur voor een muzikale loopbaan niet begrijpt. Het derde kind lijdt aan spinal meningitis en Wynette gaat extra optredens doen voor de behandeling ervan.

Zo komt ze de producer Billy Sherrill op het pad. Hij is aanvankelijk niet gecharmeerd van haar zang, maar is naarstig op zoek naar een zangeres die zijn 'Apartment No. 9' kan vertolken. Hij ziet een gelijkenis van Debbie Reynolds in 'Tammy And The Bachelor' en suggereert de naam Tammy Wynette. Hij laat haar 'Apartment No. 9' opnemen en het is het eerste succes van Wynette op de country-charts. Het is dan 1966. Twee jaar later is de loopbaan van Wynette op een hoogtepunt met vijf nummer 1-hits, waaronder ook 'Stand By Your Man'. Naar verluid schrijven Sherrill en Wynette de tekst binnen een kwartier. Amerika is conservatief genoeg om het tot nummer 1 te brengen, maar vanuit het feministische kamp schreeuwt men aanvankelijk moord en brand.

Wynette is vijfmaal getrouwd: Zes jaar met genoemde Byrd, Don Chapel (1967-68), zanger George Jones (1969-75), Michael Tomlin (plm. 44 dagen in 1976) en haar later manager George Richey (1978 tot aan haar dood in 1998). Na Johnny Cash en June Carter is het Tammy Wynette met George Jones het tweede koppel in de country-muziek. Als hun huwelijk op zijn laatste benen loopt, heeft Wynette plotseling Europees succes met 'Stand By Your Man', dat bij ons in 1975 een eerste plek op de hitparade behaald.

Wynette heeft al jaren een zwakke gezondheid, heeft tenminste vijftien operaties ondergaan en is verslaafd geraakt aan een aantal pijnstillers. Op 6 april 1998 doet ze een dutje op de bank en zal niet meer ontwaken. Een jaar later gaan er geruchten over een vermeende euthanasie, maar ik ben niet zo van de Amerikaanse rechtszaken. Tammy is slechts 55 jaar geworden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten