vrijdag 9 maart 2012

uit de jeukdoos: Gwen Owens

En of ik plezier heb van de 'jukebox'? Sinds dat ik de 'Northern Soul Jukebox'-dvd kocht en mijn mp3-stick er deels mee gevuld heb, staat die bijna dagelijks aan. Alleen heeft het stickje kuren en ontwikkelt een vaste speellijst, waardoor ik zo nu en dan enkele 'favorieten' eruit moet gooien om het apparaat 'in de war' te brengen. Soms, zoals afgelopen dinsdag, laat ik het apparaat, waar ik ook ben, continu door draaien, zodat ik na een uur bij niet eerder gedraaide liedjes uit kom. Zo gebeurde het dinsdagmiddag op het pleintje voor de Action in Meppel. Ik heb tussen Nijeveen en Meppel de oordopjes niet in gehad en word ook blij verrast met een totaal nieuwe selectie als ik hem weer in doe. De eerste de beste is meteen raak! Ik hoor een typisch Detroit-ding uit de late jaren zestig. Beetje Motown, maar iets minder glad geproduceerd. En die stem! Fantastisch gewoon! Snel lees ik op het display wie de boosdoener is. Deze dame, die ik een week geleden nog niet kende, staat vandaag centraal in deze aflevering van 'uit de jeukdoos': Gwen Owens met 'Just Say That You're Wanted'.

Zo gaat het inmiddels al maanden, week na week doe ik een ontdekking als deze. Nu heb ik het plaatjes kopen nu echt even op een halt gezet, desondanks heb ik toch even gekeken wat zoiets nu waard is. Het origineel is superzeldzaam en derhalve niet te betalen, maar de catalogus van Velgo Records wordt op het ogenblik opnieuw in het vinyl geperst. Ik kocht een paar weken geleden al de even gewilde 'Look Around' van Two Plus Two op hetzelfde label, de originelen daarvan brengen grif 5000 dollar op, misschien dat Owens daar nog bovenuit stijgt. Het goede nieuws voor de armetierige deejays en verzamelaars is dat de heruitgave voor vijftien euro inclusief verzendkosten op de mat ligt. Volgende maand dus maar even bestellen...

Nee, Wikipedia is niet zaligmakend, dat heb ik al vaker gezegd. Natuurlijk heeft Owens geen eigen plekje op de encyclopedie, daar is ze té obscuur voor. We vinden haar naam op de pagina van de groep Hot, die in 1977 een Amerikaanse hit heeft met 'Angel In Your Arms'. Volgens hen zou Owens geboren zijn in 1953, wat in dit geval niet helemaal gaat kloppen, want dan zou ze haar eerste soloplaat als 11-jarige hebben opgenomen. Dus ik heb zo'n vermoeden dat de drie dames van Hot (allen volgens wikipedia in 1953 geboren) iets hebben lopen sjoemelen met hun leeftijd ten tijde van hun hit. Opvallend is ook dat northern soul-kenner Ian Levine in zijn biografie over Gwen Owens weer geen melding maakt van Hot, maar beide hebben ze het wel over de lokale solo-hit 'Keep On Living' uit 1969. Er is iets niet helemaal in de haak. En om nu Hyves af te struinen op zoek naar deze mevrouw Owens gaat mij te ver, hoewel Levine haar wel traceerde en bereid vond om nieuwe versies van 'Just Say That You're Wanted' en 'You Better Watch Out' in te zingen voor 'de grootste northern soul-collectie op dvd': Van flauwe synthideuntjes voorzien jammeren de originele artiesten hun favorieten nog eenmaal af, de muziek is zo weerzinwekkend slap en glad als zijde.

Owens komt echter in 1965 naar boven drijven bij een talentenjacht en neemt in de daaropvolgende jaren een hoeveelheid singles op voor lokale maatschappijen in Detroit. In 1967-68 verblijft ze enige tijd bij het kleine Velgo en daar verschijnt 'Just Say That You're Wanted' als single. Toch is er bij het persen iets mis gegaan en geen van de exemplaren draait naar behoren, waardoor de plaat nooit officieel op de markt komt. De meeste exemplaren verlaten niet eens het pakhuis van Velgo en worden stuk geslagen om ruimte te maken voor nieuwe platen. Daardoor is deze single 'Holy Grail', zoals ze dat in Engeland noemen. Maar praktisch iedere plaat uit de archieven van Velgo is een kapitaal waard.

Nee, we rekenden Motown niet tot de lokale platenmaatschappijen, ook al is het dat wel voor de, in Detroit geboren, zangeres. De managers van Owens waren in 1971 in overleg met het grote label om een zuidelijke divisie op te richten. Op die wijze stond Owens enige tijd onder contract bij Motown, maar nam vijf tracks op in de Muscle Shoals Studios, die niet onder de vlag van Motown het levenslicht zouden zien. De managers stuurden de tapes naar verschillende andere maatschappijen en Casablanca hapte toe. 'You Better Watch Out' verschijnt in 1974 eveneens in Engeland, groeit al snel uit tot een favoriet in Blackpool en Wigan, maar haalt geen notering in de hitparade. Als we op Wikipedia afgaan, volgt dan de periode met Hot, welke in 1987 een reünie houdt. In 1999 zou Owens met pensioen zijn gegaan, buiten het zingen in een kerkkoor. Met twee andere leden neemt ze een cd op en sinds 2006 zou ze een contract hebben bij een lokale platenmaatschappij. Vooralsnog is daar niets uitgekomen.

Of we hier nu met twee verschillende zangeressen van doen hebben of dat de Hot-pagina gewoon wat stukjes heeft 'geleend' uit de historie van 'onze' Gwen Owens, dat wordt maar niet duidelijk...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten