vrijdag 23 maart 2012

de hit die geen hit mocht worden...

Een beetje ondergesneeuwd in de 'overkill' van northern soul en aanverwanten. Dat gebeurde Warm Sounds in december/januari. Toch kan ik met gemak een verhaal spinnen over deze single. Nu het voorjaar dan eindelijk een aanvang heeft genomen, lijkt het geheel de juiste tijd om dit zomerse plaatje in de zonneschijnwerpers te plaatsen. Het zal juni 1990 zijn geweest toen de NCRV 'Birds And Bees' van Warm Sounds als Favorietschijf had. Ik ben die middag uit fietsen gegaan, er was ondermeer een tentoonstelling van oude tractoren en stationaire motoren in Gaasterland. Van die fietstocht herinner ik me verder dat ik in Laaksum ben geweest en in Oudemirdum heb gepauzeerd. Waar ik ook kwam, overal stond Radio 3 aan en als het rond het hele uur was, wachtte ik even in de buurt van de radio. Tot mijn stomme verbazing kwam het nummer niet eens in de Tipparade en schuimde ik de maanden erop uitverkoopbakken af, maar trof nimmer een fysiek exemplaar van de single. Tot een paar jaar geleden toen ik het verhaal achter de hernieuwde belangstelling voor de plaat ontdekte.

Dankzij Radio Veronica en de Top 100 Aller Tijden waren er voor 1980 al een aantal oudjes opnieuw hits geworden. Na het verdwijnen van de zeezender gebeurde het echter mondjesmaat. Frits Spits had de meeste invloed hierop. 'Aline' van Christophe stond veertien jaar na de oorspronkelijke release even in de Tipparade, een jaar later was het pas echt bingo! Spits draaide een aantal malen 'Cara Mia' van Jay & The Americans, een single die in 1965 in Nederland niet verder was gekomen dan twee weken Top 40. Doordat Spits de plaat bleef draaien, steeg ook de vraag naar de plaat. Dat kwam platenmaatschappij United Artists erg gelegen, want die hadden net een verzamelalbum van de groep samengesteld. Anders was deze vast onopgemerkt gebleven, maar door de hulp van Spits werden album en single onverwachte zomerhits. 'Cara Mia' voerde zelfs de Top 40 aan!

Dat was inmiddels tien jaar geleden. Felix Meurders, over radiolegendes gesproken, zat dat jaar bij Radio Tour De France en besloot het 'grapje' nog maar eens te herhalen. Nu keek hij niet eens naar de beschikbaarheid van de plaat, maar nam 'Birds And Bees' van Warm Sounds gewoon een aantal keren op in de speellijst. Radio Tour De France was in 1990 al een dichtbeluisterd programma en ook hier groeide de belangstelling voor dit, in Nederland, onbekend gebleven plaatje uit 1967. De NCRV deed er nog een schepje bovenop door de plaat te selecteren als Favorietschijf, maar platenmaatschappij Phonogram weigerde een fysieke (cd-)single te persen en dus kón het simpelweg geen hit worden.

Oudere Britten raken enigzins weemoedig bij het horen van de plaat: 'Birds And Bees' was de allerlaatste nummer 1 in de Fab Forty van Radio London. Er is nogal wat discussie over de vraag of de single in werkelijkheid wel zo'n verkoopsucces was. Boze tongen beweren dat de BBC de single in de ban deed, omdat die nummer 1 had gestaan bij Radio London, maar dat-ie evenveel exemplaren verkocht als een gemiddelde top tien-hit. Hoe dan ook, in de 'officiële' Britse Top 50 bleef deze steken op 37. Warm Sounds was een duo bestaande uit Denver 'Denny' Gerard en Barry Younghusband. In het krappe jaar dat ze bestonden, maakten ze drie singles: 'Sticks And Stones' en 'Nite Is A-Comin' werden geen hits, maar met name de laatste is erg gewild bij verzamelaars. In deze kringen worden de singles aangeduid als 'freakbeat'. Psychedelisch? Ja! Zweverig? Nee. De psychedelische geluiden worden stevig aan de grond gehouden door een beat. Hoewel Pink Floyd echt Pink Floyd is en verder geen introductie behoeft, kan 'Arnold Layne' of 'See Emily Play' freakbeat worden genoemd, waar later albumwerk 'gewoon' onder psychedelica valt.

Blijft voor eeuwig de vraag: Was 'Birds And Bees' in 1990 alsnog een hit geworden als Decca nieuwe singles had geperst? Ik betwijfel dat. Ik kocht mijn eerste exemplaar via de Engelse Ebay in 2006 in een uitmuntende conditie. Helaas viel deze in 2009 ten prooi aan allesvernietigend kiwisap en zag ik me genoodzaakt een ander exemplaar te zoeken. Een kniesoor zou zeggen dat de recente aankoop minder is dan de vorige, maar ook deze vertoeft in de buurt van 'nieuwstaat'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten