zaterdag 10 maart 2012

20 Years Ago Today: 632-633

Ik krijg nóóit vragen over Soul-xotica, maar voor de meest voorkomende vragen (die dus nimmer worden gesteld) heb ik altijd wel een pasklaar antwoord. Dus, kom maar op! Waarom 20 Years Ago Today? Niet alleen vind ik het leuk om te kijken naar wat voor singles ik twintig jaren geleden kocht, ook geeft me dit een uitdaging om soms een bericht te schrijven over een artiest die hier anders niet in de schijnwerpers kwam te staan. Neem nu Debbie en T-Birds. Apart, niet samen. Ook al stond Debbie op 'Northern Soul Jukebox' (Spooky & Sue staan er wél op met 'I've Got The Need'), dan kreeg ze waarschijnlijk nog steeds geen bericht met een foto van een jukebox. T-Birds in een Schijf van 5? Euh..., misschien in een Schijf van de vijf meest irritante uitvoeringen van 'De Vogeltjesdans'? Nee, als ik Debbie en T-Birds niet in februari 1992 had gekocht en ik evenmin deze serie had op Soul-xotica, dan waren ze nimmer op het scherm verschenen. En dat is nu juist die uitdaging die ik bedoel!

'T Hokje. De naam is al vaker gevallen, zonder dat ik nu precies heb uitgelegd wat het is. In 1991 vindt in het noorden de opmars van de 'zuipketen' plaats. Vaak oude bouwketen en caravans die aan de rand van een dorp worden geplaatst en waar jongelui zichzelf met leeftijdsgenoten komen bezatten aan lauwe pijpjes Amstel, waar een meisje nog wel eens haar maagdelijkheid verliest en veel voor het eerst een sigaretje roken. In Hommerts hadden we luxe! Een voormalig arbeiderswoninkje (niets meer dan een royale keuken met een bedstee en het beruchte zoldertje!) naast een boerderij mocht door ons gebruikt worden. Hoewel, ik kwam pas laat in beeld. Toen ik in januari 1992 'T Hokje voor het eerst betrad, werden net de plannen gesmeed voor een grootschalige verbouwing. In de voorjaarsvakantie zijn we daar allemaal druk mee geweest. Een nieuwe bar, barkrukken die opnieuw zijn bekleed en de nodige isolatie (vooral om de kou buiten te houden). Hoewel het één grote groep vrienden is, is er toch sprake van 'de bikkels' en 'de miechers'. De eerste terroriseren de bende met cassettebandjes met deathmetal, de tweede presenteren de actuele Top 40 op cassette. Het is zo dat ik T-Birds leer kennen, een produkt dat me een jaar eerder geheel was ontgaan. Eurohouse is het toverwoord in de muziek en de kwaliteit ervan wisselt sterk. 'Birds Dance' van T-Birds is dan ook verwaterde house-versie van 'De Vogeltjesdans'.

Wat velen niet weten is dat 'De Vogeltjesdans' oorspronkelijk uit Zwitserland komt en reeds in 1974 een hit was. Werner Thomas is de bedenker van het dansje, waarbij hij eerst aan ganzen denkt in plaats van mussen. Cash & Carry voert het uit op de Moog, waardoor het meelift op het succes van 'Popcorn' en 'Kwek Kwek'. De Belgische producer Louis Van Rymenant, beter bekend als Terry Rendall, bewerkt 'Tchip Tchip' tot een deuntje voor accordeon en De Electronica's neemt het in 1980 op als b-kant voor de single 'Radio 2000'. Een speling van het lot bepaalt dat 'De Vogeltjesdans' op de radio wordt gedraaid en de grootste hit van dat jaar wordt. T-Birds is evenals zoveel andere 'novelties' uit de Eurohouse volledig anoniem. Ik koop de single op donderdag 27 februari 1992 voor een rijksdaalder bij de nieuwe zaak van Looper aan het Grootzand in Sneek. De plaat heeft dan net een paar weken in de Top 40 gestaan.

Gaan we verder naar Ria Schildmeyer. Zij werd 57 jaar geleden geboren in Haarlem en maakt haar eerste plaatje voor het label van Gert Timmerman, Carpenter Records. 'Flower Power Rock' (1968) klinkt op papier leuker dan dat die in werkelijkheid is, hoewel verzamelaars inmiddels krom liggen voor een exemplaar. Daarna richt ze de groep Ghizlane op. Geloof het of niet, maar die komen we binnen twee maanden opnieuw tegen in deze rubriek, want op Koninginnedag 1992 kocht ik 'Okefonokee' van Ghizlane, een single uit 1970. Het oorspronkelijk Duitse label Ariola heeft in 1972 juist een divisie in Nederland opgericht en ze hebben wilde plannen met Debbie. Haar album 'Debbie In Olympic' wordt onder leiding van Roger Watson opgenomen in de Olympic Studios in Londen. Alleen 'Everybody Join Hands' brengt daarvan wat geld in de kassa. De plaat bereikt in 1972 een zesde plaats in de Top 40. In 1977 gaat Debbie een redelijk succesvolle samenwerking aan met Dries Holten, bij het grote publiek bekend als Andres. Met Oscar Harris zingt ze in 1982 een album vol met duetten uit een grijs verleden, haar laatste activiteit op de hitparade is 'Lazy Days' met Andres in 1988.

Een uur nadat ik T-Birds heb gekocht bij Looper, besluit ik bij Sunrise dat deze single bij me mag komen wonen. Voordat volgende maand definitief het doek valt voor deze platenzaak annex coffeeshop (of andersom) doen we er nog een paar keer boodschappen. Zo ook de volgende 20 Years Ago Today, dan kopen we voor de allerlaatste keer een single uit de vijf gulden-bak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten