dinsdag 6 maart 2012

20 Years Ago Today: 620-631

Iemand bezwaar dat we een beetje achterlopen met 20 Years Ago Today? Denk het niet, hoewel ik daar vannacht toch over gedroomd heb. Een blog is pas volwassen als het je gedurende de nachtelijke uren bezig houdt? Vannacht worstelde ik met het probleem dat ik aan het begin van een nieuwe maand ontdekte dat ik de vorige maand één stukje te weinig had geschreven. Blogger is onverbiddelijk in zo'n geval, dus die 'fout' blijft voor altijd zichtbaar, een smet op het blog. Genoeg om de hele nacht mee bezig te zijn, zo blijkt! Nee, achterlopen met 20 Years Ago Today moet geen probleem zijn. Door de dagplates is deze blijven liggen, in dezelfde week kocht ik er nog twee, maar tot 20 maart is het weer even rustig en dus smeren we het een beetje uit. Het was in 1992 laat voorjaarsvakantie: De laatste week van februari. Veel van die week werd gespendeerd in 'T Hokje (later deze maand volgt dan écht het beloofde verhaaltje), welke we eens flink onder handen nemen. Desondanks is er nog tijd voor ouderwets vakantie en op dinsdagmiddag 24 februari fiets ik voor singles naar Leeuwarden. Op aanraden van iemand ook even bij de bibliotheek gekeken, omdat ze daar net opruiming houden van de elpees. Er is niks meer dat ik me kan herinneren, bovendien zit ik ook met het logistieke probleem: Hoe krijg je elpees van Leeuwarden naar Jutrijp met een fiets?

Bij Poort ben ik al een paar keer geweest, die heeft nog een stapeltje heruitgaven liggen. Ditmaal kies ik 620 uit. Binnenkort een bericht over Argent, omdat ik een week later nóg een single van die groep koop. De overige singles komen bij Van Der Akker vandaan, ook die bestaat tot op de dag van heden! Deze winkel houdt eveneens opruiming in de vinylplaten en daar doe ik de meeste boodschappen. Opvallend is dat de nieuwere singles allemaal van oudgedienden zijn, dat zegt wel iets over mijn muzikale oriëntatie van die jaren.

620 God Gave Rock'N'Roll To You/ Hold Your Head Up-Argent
Een heruitgave op Epic van rond 1980. Zoals gezegd binnenkort meer over deze groep.

621 Cachaca Mecanica-Erasmo Carlos
'Gute Nacht Freunde'. Met Het Oog Op Morgen begon in 1976 met haar uitzendingen en drukte ook een stempel op de door hun gedraaide muziek. 'Samen Een Straatje Om' van Rudi Carrell werd vooral door hun gedraaid, evenals 'Cachaca Mecanica' van Erasmo Carlos. Eigenlijk was deze single reeds in 1974 uitgebracht, maar was toen genadeloos geflopt. Nu bereikte het zelfs nog een 25e plaats in de Top 40, maar het succes was dermate bescheiden dat zestien jaar later er nog steeds een exemplaar in de uitverkoopbak zat. Het Oog heeft hetzelfde baanbrekende werk gedaan voor Gino Vannelli.

622 The Spirit Of Love-Average White Band
Eigenlijk heeft deze single zijn paar weken tipparade te danken aan de samenwerking met Chaka Khan. Natuurlijk is Average White Band na 'Pick Up The Pieces' nooit meer leuk geworden.

623 Shape In A Drape-Joe Jackson
Niemand is heilig en Joe Jackson al zeker niet. Ook die sloeg de plank nog wel eens mis. Neem nou die vermaledijde soundtrack die hij verzorgde voor de film 'Tucker, The Man And His Machine' over de Amerikaanse Bugatti, de exclusieve Tucker. Joe Jackson, de 'angry young man' uit de jaren zeventig, speelt als componist de rol van vaudeville-man. Dat is als Tom Waits die een carnavalskraker opneemt.

624 Keep On Missing You-Earth & Fire
In het rijtje van totaal onnodige reünie's mag ook de 'comeback' van Earth & Fire in 1989. Ze hadden het al bij menigeen vergald met de monsterhit 'Weekend' en ook het spul uit de vroege jaren tachtig is beneden het hoge niveau dat ze tien jaar ervoor handhaafden. Nadat 'French Word For Love' genadeloos was geflopt, kwam 'Keep On Missing You' als opvolger uit de koker. Ik hoor liever iets uit de periode 1970-75.

625 Lean On You-Cliff Richard
'The Best Of Me' was de honderdste Britse single voor Sir Cliff. Was 'Lean On You' dan nummer 99 of 101, dat weet ik zo snel even niet...

626 Brother Booze-Muskee
De meest actuele single uit de uitverkoopbak van Van Der Akker. Met 'Brother Booze' maakte Muskee een geslaagde comeback, vooral omarmd door Jan-Douwe Kroeske. Hij haalde Muskee zelfs over om 'Window Of My Eyes' voor het eerst sinds 1969 weer eens te vertolken in een 2 Meter Sessie.

627 Plastical Surgery-Ocean
Niet te verwarren met de groep van de hitsingle 'Put Your Hand In The Hand', deze Ocean kwam uit Leeuwarden en maakte deze single in 1982. Een bandje dat uit meerdere Japanners bestaat, hoe zou dat klinken? Inderdaad, poppy new wave met heel veel synthesizers. Het klinkt niet gek, maar is ook niet top. Leuk: In het hoesje zit nog de originele sticker met de groepsnaam.

628 Fallen Angel-Robbie Robertson
Een juweeltje dat ik pas jaren later op waarde weet te schatten.

629 Reason To Believe-Tim Hardin
Natuurlijk is die oorspronkelijk uit 1966, maar dit is een 'EP' die in 1988 verscheen als opvolger van 'How Can We Hang On To A Dream'.

630 A Place In The Sun-Peter Hollestelle
Ons fotomodel van vandaag, dat zou in eerste instantie Debbie zijn, maar die gaan we in een volgende 20YAT behandelen. Peter jammert nog maar eens het Stevie Wonder-succes af en doet dat nét goed genoeg om een plek in de tipparade te verdienen. In 1975, wel te verstaan!

631 I'll Take You Back-Lemming
Op dit moment, februari 1992, heeft Vanessa Williams een grote hit met 'Save The Best For Last' en wij hebben dat credo opgevolgd. Hoezo op zijn retour? Lemming had hits met 'Lucifera' en 'Father John' in 1973-74, had meer verdiend met het uitstekende 'Planet Of Love' in 1975, maar zakte toen helemaal weg. Begin jaren tachtig zijn ze terug, alleen heeft niemand daar last van. Ze maken een plaat voor RCA waarvan een aantal singles verschijnen. 'I'll Take You Back' is daar eentje van. Kunnen we die morgen opnieuw uitbrengen? Kunnen we daarmee de klok een beetje terug zetten en er een monsterhit van maken? Deze plaat van Lemming mag er zijn! Het klinkt Amerikaans, melodieus en tien keer beter dan Vitesse en Powerplay bij elkaar! Helaas is het niet gebeurd, maar dit is wel een kleine favoriet van mij geworden...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten