woensdag 28 maart 2012

Blauwe Bak Top 40 2012/1: 31-40

Bij leven en welzijn verschijnt komende dinsdag hier het 750e bericht op Soul-xotica. Daar heeft het een beetje mee te maken, anderzijds leek het me wel aardig een balans op te maken van drie maanden northern soul-aanwinsten. En of ik keuze had... Ik telde totaal ruim zestig potentiële plaatkanten, waarvan er vijf af vielen. Bull & The Capallaras en Bill Deal & The Rhondells liggen toch niet zo vaak op de draaitafel, Jackie Ross evenmin. Zo bleven er 55 over. Nog eenmaal de snoeischaar in de hand genomen en toen waren er nog veertig. The Flirtations (onder andere) had ik in december de Blauwe Bak Top 40 'binnengesmokkeld', in werkelijkheid moest ik nog even wachten op het vinyl. Buiten een paar recente herontdekkingen zijn alle platen in de afgelopen drie maanden gekocht. Geen idee of ik over drie maanden weer opnieuw een volledig vernieuwde Top 40 kan samenstellen, dus weet ik niet of dit een traditie gaat worden...

40 Hey Girl-Ponderosa Twins + One (Horoscope 102, ca. 1969)
Ik kocht deze single in de veronderstelling dat het een 'girl group' was, maar achteraf is er geen dame in zicht. Het is meer een soort van Jackson Five met een leeftijdsgenootje van Michael met net zo'n hoog piepstemmetje.

39 Nothing From Nothing-Billy Preston (A&M AMS 7126, 1974)
We leggen Billy Preston binnenkort nog eens onder een vergrootglas, dat beloof ik hierbij! 'Nothing From Nothing' is een leuk crossover-dingetje waarvan ik steevast goede luim krijg.

38 Day By Day-Tom Jones (Decca AT 15109, 1968)
Dat ging op het nippertje goed! Ik zag de single bij een Engelse dealer, luisterde een stukje en had hem al in het winkelmandje liggen in de veronderstelling dat dit een erg obscure single van Tom Jones moest zijn. Een uur later volgt het bericht dat deze uitverkocht is. De volgende dag ga ik toch maar eens 'Googlen' met de titel en ontdek ik dat het 'gewoon' de b-kant van 'Help Yourself' is. En ja, die had ik al!

37 Crying In The Sunshine-Thelma Houston (Stateside SS 8044, 1970)
In de vorige BBT40 stond Houston hoog genoteerd met 'I Want To Go Back There Again', ditmaal blaast de tante van wijlen Whitney haar partijtje mee met het 'sunshine soulpop'-kantje 'Crying In The Sunshine'. Smaakte vooral die eerste avond in januari erg goed!

36 Don't Fool Around-R. Dean Taylor (Tamla Motown TMG 909, 1967)
Een hele vroege plaat van deze blanke Canadees op het Motown-label. Het was overigens ook in dat jaar dat Taylor 'There's A Ghost In My House' op de plaat slingerde, dat pas in 1974 een hit zou worden. 'Don't Fool Around' is hoorbaar uit dezelfde tijd, een oorverdovend stampende ritmesectie draagt dit nummer.

35 Ask Me-Ecstacy Passion & Pain (Roulette R-7159, 1974)
Kadootje van buydiscorecords.com omdat Tom Jones en een oude Swamp Dogg-single uitverkocht waren. 'Ask Me' is het b-kantje en is zo'n fraai voorbeeld van 'protodisco': Een plaat die zijn tijd drie jaar vooruit was!

34 Something Bad-Nomads (Goldmine Sevens GS-057, 1966, re-issue: 200?)
Hoewel de serieuze verzamelaar er zijn neus voor ophaalt, brengt Goldmine Soul Supply de minder veeleisende deejay betaalbare heruitgaven van gezochte singles. Een origineel van The Nomads kan met gemak honderden euro's opbrengen en dat geldt eveneens voor 'You're Gonna Miss A Good Thing Baby' van John Bowie op de andere zijde. Omdat die van The Nomads iets sneller is en daarmee meer geschikt voor mijn set, staat deze op 34 in deze lijst.

33 The Secret Of Livin'-Maxine Brown (Wand WND 1145, 1966)
Recent nog behandeld in 'Maxinaal genieten', één van de zeer weinige uptempo stukken van Maxine Brown en toch niet snel en heftig genoeg om mee te draaien in de Top 20...

32 Gee Baby Gee-Dixie Cups (Red Bird RB 10-024, 1965)
Is dus in feite de b-kant van 'Iko Iko', de monsterhit die erg toevallig in de studio ontstond toen de meisjes het voor de grap stonden te zingen, terwijl Leiber en Stoller ongemerkt de band lieten meelopen. 'Gee Baby Gee' klinkt dan meer als een solide 'girl group'-opname. Cool met klasse!

31 Panic-Reparata & The Delrons (Eric 5010, 1967, re-issue: 198?)
Reparata is inwisselbaar, zo was al in 1967 gebleken, en ook The Delrons bleven ondanks alles redelijk anoniem. Reparata & The Delrons had al in 1964 een hit gehad in Amerika met een hele andere zangeres dan die op 'Panic' en 'Captain Of Your Ship'. In de begin jaren zeventig was de groep nog steeds actief, maar of dezelfde meisjes er nog tussen zitten? 'Panic' valt op door een grappig geluidseffectje uit de gitaar wat het een leuke 'novelty' maakt. De ijzersterke 'hooks' in het refrein creëren een dansvloerfavoriet in Wigan.

Morgen tellen we verder af naar 21.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten