zaterdag 17 maart 2012

ook bedankt!

'In uw nieuwe woonplaats staat een prachtige schouwburg waar jaarlijks vele grote cabaretiers, artiesten en acteurs te gast zijn'. Nee, ik heb het zelf niet bedacht! Toen ik me liet overschrijven naar de gemeente Meppel kreeg ik op het gemeentehuis een tas met inhoud als welkomstgeschenk. Naast vele boekjes en brochures over hoe geweldig en mooi Meppel is (vind het zelf wel meevallen), zat ook het programmaboek van Schouwburg Ogterop erbij. 'We zouden het leuk vinden als u eens komt kijken', vertelt de begeleidende brief en om de daad bij het woord te voegen, krijg je bij inlevering van het papier twee vrijkaartjes. En zo ga ik vanavond met Willemijn naar 'The Soul Of Motown'. Verwacht geen recensie, eigenlijk kunnen dergelijke dingen mij gestolen worden en ga ik liever voor het origineel, maar gegeven paarden krijgen van ons geen gebitsinspectie. Om toch een heel klein beetje in de buurt van Motown te blijven, vandaag een single die afgelopen week binnen kwam. Hoewel er bitter weinig over Diane Lewis is te vertellen.

Met twee vriendinnen en haar zus begon ze in 1964 The Adorables. En over die laatste zijn geen vuistdikke memoires geschreven, maar Pat Lewis is ietsje beter bekend. Pat was vooral achtergrondzangeres, was enige tijd verbonden aan het Motown-label en werd lid van The Andantes. In de jaren tachtig en negentig zingt Pat vele Motown-klassiekers en gospels opnieuw in voor Ian Levine, de northern soul-'revivalist' uit Engeland. Persoonlijk moet ik niks hebben van die gladde versies. Diane is daar niet voor gevraagd. Ze maakte slechts drie singles, of twee, of toch eigenlijk drie? Dat is een lastig verhaal. Nog lastiger is om er iets zinnigs over te zeggen, maar wat dit bericht betreft zijn we alweer halverwege, dus die laatste helft gaan we ook wel redden!

1967 is niet alleen het bouwjaar van mijn nieuwe onderkomen, maar bovenal de 'summer of love'. Dan verschijnt Lewis' eerste single, 'Please Let Me Help You'. Maar niets geen sitarbeat of iets anders dat 1967 zo kenmerkt, behalve het platenlabel. Dat heet Love. 'Please Let Me Help You' is een slijper van de eerste orde. Als Lewis het jaar daarop tekent bij Wand Records wordt de single opnieuw uitgebracht, maar nu met een alternatieve b-kant, die uiteindelijk tot a-kant zal worden verkozen. Dat is 'I Thank You Kindly'. De single die afgelopen week op mijn deurmat viel. Diane is nu eenmaal niet van het snelle werk, 'I Thank You Kindly' is een fraai geval van midtempo, maar mét een flinke dosis soul. Zoals ik eerder schreef bij Maxine Brown heeft Wand het drukker met bijvoorbeeld Dionne Warwick en ook Diane Lewis moet daar onder lijden. Later in 1968 verschijnt dan 'Without Your Love'. Deze plaat stond een paar weken geleden te koop bij een dealer in Engeland. Vraagprijs: 600 pond! Een paar dagen later was-ie verkocht. Hoezo crisis?

Dat zijn er dus drie, maar 'Please Let Me Help You' verscheen dus tweemaal. Wat is dan die derde? Die verschijnt pas in 1998 op Goldmine Soul Supply-label. 'Keep A Hold On Me' is misschien wel haar allerbeste nummer, maar heeft in de jaren zestig nimmer het vinyl gehaald. Op de keerzijde van deze speciale single staat een niet eerder uitgebracht nummer van northern soul-legende J.J. Barnes. Hoewel Diane nimmer een grammetje succes heeft gehad, is ze bij veel verzamelaars erg geliefd, waardoor haar singles idiote prijzen doen. Hoewel die van mij ook niet bepaald goedkoop was, was het eigenlijk nog een koopje. Het fotomodel is niet in een hele fraaie staat om moet al twintig pond opbrengen!

'I thank you kindly' voor jullie aandacht, ik ga me verder voorbereiden op vanavond!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten