zondag 18 maart 2012

Schijf van 5: sirenes

Toen ik vanochtend, na een fantastisch avondje Meppel, terugfietste en bijna in Nijeveen was, hoorde ik in de verte een sirene op de rondweg van Meppel. Opeens realiseerde ik me dat ik in Nijeveen weer anders naar sirenes ga luisteren. In Jutrijp woonden we vlakbij de doorgaande weg van Spannenburg naar Sneek en we verdrongen ons bijna voor het raam als we een sirene hoorden, ook al kon deze iemand uit Heeg of Woudsend vervoeren. In Steenwijk woonde ik vlakbij het politiebureau en de brandweerkazerne, dus je werd niet meer wakker van voorbij razende brandweerauto's. Zo heb ik toch maar mooi een inleiding gevonden op de 'novelty'-schijf van deze week. Eens per maand wil ik proberen een Schijf van 5 te doen waarbij het niet om de titels gaat van de platen, maar waarin een geluidseffect of een andere grote gemene deler zit. Vorige maand deden we aan ademhalingsoefeningen, vandaag mogen de hulpdiensten vijfmaal uitrukken met toeters en bellen.

Welke hulptroep moet er eigenlijk vertrekken bij de nummer vijf? The Sweet werd in 1973 'volwassen' na een hoop hits met bubblegum-titels als 'Poppa Joe', 'Wig Wam Bam' en 'Funny Funny'. De muziek werd iets meer hardrock-achtig en de titels waren stuk-voor-stuk stoere woorden: 'Hellraiser', 'Teenage Rampage' en 'Blockbuster'. De laatste beschrijft het opblazen van een gebouw, maar meestal gaat dat toch goed gepland en hoeft de brandweer niet uit te rukken. Toch klinkt er een sirene in de plaat, na de refreintjes wordt dit ook gezongen door de groep zélf. Vanwege die onduidelijkheid moet The Sweet deze week voor straf op vijf met 'Blockbuster' (1973).

De stichting Ideële Reklame, de SIRE, bracht bij de oprichting in 1970 een flexidisc uit waarop de heren Van Kooten en De Bie, toen beter bekend als De Clicheemannetjes, bij de biljarttafel de doelen van de stichting benadrukte. Pas een kwart eeuw later kwam SIRE opnieuw met een speciale plaat, ditmaal om de actie 'Je bent een rund als je met vuurwerk stunt' kracht bij te zetten. Het resultaat is 'Kek Nah Da Leg Mu Klah', een fantastische novelty! Het is typisch zo'n Rotterdams hardcore-ding uit de midden jaren negentig, maar nu met een dolkomische sketch. Zelfs de sirene van de ambulance is creatief in de mix verwerkt. Ik moest anno 1996 weinig hebben van hardcore, maar heb hem desondanks voor een rijksdaalder uit de uitverkoopbak meegenomen. Dus presenteren we met trots op nummer vier: 'Kek Nah Da Leg Mu Klah' van Zieke House uit 1995.

De nummer drie is een voorstel van Peter, ik kende deze mix eigenlijk niet. De 'Annihilation Mix' van 'Two Tribes' van Frankie Goes To Hollywood uit 1984 begint met een sirene, maar is verderop in het nummer niet meer te horen. Een fijne uivoering, bedankt voor de tip! Als ik deze op 12"-single weet te vinden...

De nummer twee zit al jaren tussen de kroegkneiters, mooi om tegen het einde van de avond knalhard te draaien! Hoewel de muziek naderhand voor verschillende politieseries is gebruikt, is het begonnen als een 'novelty' van een zoldermuzikant/arrangeur en was derhalve niet gelieerd aan een bestaande serie of film. De muziek klópt gewoon en de wilde achtervolging met die schitterende mitrailleur in het intro... Dit is gewoon één van mijn favoriete kroegkneiters! 'O.K. Chicago' van Resonance (1974) wordt echter van de eerste plaats gehouden door een nóg mooiere plaat met een meer authentieke politiesirene.

Vorig jaar in de 'Man Met De Schijf' werd deze al door Peter geopperd, alleen werd R. Dean Taylor toen gediskwalificeerd omdat hij de misdaad al had begaan. Hoewel ik het nummer van haver tot gort ken, heb ik me nooit echt verdiept in de tekst, maar volgens Peter is hij op de vlucht nadat hij zijn liefje in Indiana heeft koud gemaakt. De sirene loeit het hele nummer door en draagt bij aan de dramatiek. R. Dean Taylor mag geheel verdiend vandaag op één met 'Indiana Wants Me' uit 1970.

Sinds mijn laatste stoppoging is mislukt, heb ik in Nijeveen met mezelf afgesproken dat ik niet in huis ga roken. Ik hoop ook binnen nu en een maand definitief de sigaret uit te drukken. Tot die tijd sta ik buiten te roken of in het hok (dat ik dankzij een klapraam nog flink kan laten luchten). Laten we volgende week maar eens een Schijf doen over roken. Er mag meegerookt... euh... gedacht worden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten