maandag 19 maart 2012

20 Years Ago Today: 636-640

Ruim dertig singles. Dat is op vrijdag 20 maart 1992 mijn vangst op de fancy fair in Sneek. In maart of april wordt deze georganiseerd door de gereformeerde kerk, terwijl in oktober of november een fancy fair wordt gehouden door de hervormde kerk. Beide duren ze twee dagen en vinden plaats in de Veemarkthal. Hoewel ik van huis uit Nederlands Hervormd ben, moet ik zeggen dat gereformeerden toch een betere muzieksmaak hebben. Althans, tot die conclusie kom je als je naar de opbrengst van de verschillende markten kijkt. In 1992 was ik al ietsje kritischer geworden, van de ruim dertig halen maar twintig de kaartenbak. Omdat het na deze vangst weer stil is tot 15 april en het totaal 22 singles zijn, heb ik besloten deze per vijf te behandelen, ook omdat er een paar tussen zitten die wel een beetje meer aandacht verdienen. We beginnen deze week literair met H.P. Lovecraft.

Nee, ik kocht echt de single, maar het Nederlandse fotohoesje blijkt dusdanig uniek te zijn dat deze moeilijk op Google is te vinden. Dus heb ik maar gekozen voor de hoes van het debuutalbum van H.P. Lovecraft. Beide nummers van de single staan eveneens aanwezig op dit ondergewaardeerde meesterwerk. Het verhaal van de band H.P. Lovecraft begint in vroeg 1967 als folkzanger George Edwards voor het Dunwich-label een solo-single gaat opnemen, ditmaal een cover van 'Anyway That You Want Me'. Geschreven door Chip Taylor, maar een hit voor The Troggs. Bij de opname krijgt hij assistentie van The Rovin' Kind en multi-instrumentalist en klassiek geschoold zanger Dave Michaels. Het resultaat verschijnt als H.P. Lovecraft. De oprichters van het Dunwich-label hebben immers hun maatschappij genoemd naar een verhaal van de horrorschrijver, het is ook hun suggestie om de band naar hun held te noemen.

Eigenlijk is het een hele passende naam voor de groep, die met de hybride van folk en psychedelica en een arsenaal aan keyboards even sinister klinkt als menig verhaal van Lovecraft. In september 1967 verschijnt in Amerika de volgende single, 'Wayfaring Stranger', met het 'magnus opus' van de band op de b-kant: 'The White Ship'. Nederland volgt later met de single en zal 'The Time Machine' als b-kant kennen. Hoewel de groep geen commercieel succes kent, bouwt het van meet af aan een cultstatus op. Billboard Magazine weet in november 1967 te melden dat alleen al in San Francisco maar liefst 1100 exemplaren van hun debuutalbum zijn verkocht! Niet gek voor een band die zijn wortels heeft in Chicago. H.P. Lovecraft speelt in die jaren met alle grote namen van de Westcoast, zoals Moby Grape en Grateful Dead. Ook warmen ze het publiek op voor Pink Floyd bij hun allereerste Amerikaanse tournee. Het album 'H.P. Lovecraft II' verschijnt in 1968, maar de groep is geen lang leven beschoren. Onderlinge meningsverschillen resulteren in een breuk. Hoewel in 1969 een doorstart wordt gemaakt als Lovecraft en later Love Craft, worden deze reïncarnaties nauwelijks serieus genomen binnen het verhaal van H.P. Lovecraft.

'Wayfaring Stranger' is natuurlijk gebaseerd op de traditionele folksong en is een prima toonzaal voor het kunnen van de groep. Het is echter geen commercieel geluid, zodat de single genadeloos flopt. Op de b-kant staat, zoals gezegd, 'The Time Machine' waarop getracht wordt de vaudeville uit de jaren dertig weer hip te laten klinken. Helaas lukt dat matig. Zélf kan ik 'It's About Time' van het tweede album nog van harte aanbevelen. Minstens zo meesterlijk als 'The White Ship', maar dan meer de 'underdog' waar we zo van houden!

636 Wayfaring Stranger-H.P. Lovecraft
637 Second Hand Rose-Barbra Streisand
638 Medicated Goo-Traffic
Op 26 maart 2010 mijn kennismaking met de leverancier van de singlehoesjes. Ik had me rot gezocht op Google naar een geschikte afbeelding, totdat ik kennis nam van singlehoesjes.nl. Soul-xotica had het nimmer overleefd zonder deze indrukwekkende collectie!
639 The Life Of The Party-Louis Armstrong
Louis Armstrong is nooit een geweldig zanger geweest en daar gaat het op deze single uit 1967 ook niet over. Wel zeer de moeite waard vanwege het fraaie fotohoesje!
640 Iron Horse-Christie
Hoewel pretentieloos en poppy, toch nog wel een beetje een persoonlijke favoriet.

2 opmerkingen:

  1. hello, gerrit;

    Do you have a back image of this cover?....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. If you mean HP Lovecraft, it's actually a picture of the album and one I found on the web. Have you tried Discogs?

    BeantwoordenVerwijderen