woensdag 8 september 2010

zo heb je het over de duivel...


Vandaag een gezellige prent van een uiterst gezellig plaatje! Nee, de heren en de dame van Coven flirtten niet met de duvel omdat het stoer was. Ieder woord op deze plaat is welgemeend en opgedragen aan Zijn Koninklijke Prins Carnaval Lucifer-de-eerste. Het meiske heet écht Jinx Dawson en is op vrijdag de dertiende geboren. Wie dat doodshoofd is, is niet bekend. Rechts op de foto zien we niemand minder dan Ozzy Osbourne! Wablief?

Mensen met Osbourne als achternaam worden al snel Ozzy genoemd. Het gebeurde John uit Birmingham, maar ook deze Mike. Mike Osbourne heeft tevens een naamgenoot in The Magic Lanterns die eveneens Ozzy wordt genoemd. Maar omdat Coven en Black Sabbath vage overeenkomsten hebben, worden John en Mike nogal eens verward.

Engeland kende in Black Widow een echte satanische groep, waar de keurige christelijke jongens van Black Sabbath zich van distancieerden. Zij waarschuwden immers voor de duivel, waar Black Widow en het Amerikaanse Coven de overwinning van het kwaad vierden. De omstreden 'Satansdominee' Bill Landis begeleidde Coven en is zelf te horen in de verkorte Zwarte Mis op kant 2.

Verwacht geen scheurende gitaren, want Coven leunt eerder tegen Jefferson Airplane. En klinkt Jinx niet als Mariska Veres in 'Pact With Lucifer'? Wat mij betreft, samen met 'White Witch Of Rose Hall', de beste nummers van dit album, dat desondanks een hoge 'novelty'-waarde heeft. En verzamelwaarde! Voordat Akarma in 2003 met een heruitgave kwam, was het oorspronkelijk uit 1969 stammende album praktisch onvindbaar!

Ja, dan 'Black Mass'. Het zou de eerste op vinyl worden, maar in het laatste stadium van het album kreeg de groep 'mot' met Landis en bracht deze een hele Mis uit op elpee. In de Mis van een kwartier horen we een meisje toetreden tot de Satanskerk. Hoezo ziek???

De carriére van Coven verloopt vreemd. In 1971 zingen ze 'One Tin Soldier', het lullige thema van de film 'Billy Jack', dat in 1972 niet uit de Billboard is te branden. Daarna volgen twee totaal genegeerde hardrock-elpees, totdat de groep in 1974 wordt benaderd door een man met visie. Hij wil een nieuwe rock-act opzetten en vraagt Coven. Die zien er geen heil in om hun gezichten te schminken. Een half jaar later presenteert dezelfde man Kiss...

Coven valt in 1975 uiteen, maar Jinx tracht een solocarriére te starten. In juni 1977 is daar dé kans. Ze gaat in een tv-show een duet zingen met Elvis Presley! De opnames zijn in september 1977... In 1980 is ze in het illustere gezelschap van Cher en Bette Midler als ze nee zegt tegen een country-liedje over de ogen van een filmster. Kim Carnes heeft met 'Bette Davis Eyes' de bestverkochte Amerikaanse single van 1981...

De liefde van Jezus Christus overwint alles? Jinx is tegenwoordig diaken in een kerk en ook een gastmuzikant op 'Witchcraft' is tegenwoordig een gevierd gospelzanger!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten