zaterdag 18 september 2010

een klein plaatje!


Eerst uitleggen. Natuurlijk is een single een 'klein plaatje', maar in 'op je plaat gaan' is het gezicht ook een plaat. Kijk dan naar de bandnaam en vervolgens naar (let op!) 'de kop'. Jaaaaa..., er is over nagedacht! Maar goed, The Small Faces. Schande dat die band nog niet aan bod is gekomen, maar zo zijn er meer. Dit fotohoesje heb ik helaas niet. Wat wél opvalt is dat The Small Faces hier 'Small Faces' heten. Ook de naam is kleiner geworden... Hou op!

Nee, woordgrapjes met 'mod' mot ik nu overslaan. The Small Faces is met The Who de grootste naam die de mod-cultuur heeft voortgebracht. De mods waren in Engeland destijds de tegenhangers van de rockers. Een mod mocht er dan onberispelijk uitzien in maatpak en keurig gekapt haar, het waren echter geen watjes! Van een portie knokken waren ze niet vies. En waar de rockers het bij bier hielden, experimenteerden de mods met drugs.

Mod was een stijl van leven. Muziek was daarvan een grote invloed, maar niet specifiek één stijl. In tegenstelling tot de rockers die ook naar blanke rhythm & blues luisterden, gingen de mods eveneens voor de zwarte voorbeelden. Omdat amfetamine nu eenmaal muziek met een snel ritme nodig heeft, zijn veel van de mod-favorieten uitgegroeid tot northern soul-klassiekers.

Maar het kon ook ruig zijn. The Small Faces heeft in de vier jaar van haar bestaan een ware metamorfose ondergaan. De mod-cultuur was in 1967 stervende en de groep maakte dus de overstap naar psychedelische muziek.

In hun Decca-periode, vanaf eind 1964 tot begin 1967, was The Small Faces iets subtieler dan The Who, maar vergeleken met The Beatles waren ze wildebrassen. En invloedrijk. 'You Need Loving' uit 1966 zou zich na 1969 in het collectieve geheugen nestelen als 'Whole Lotta Love' van Led Zeppelin!

Ik zou een boek over The Small Faces kunnen schrijven, maar hou het ditmaal kort. Peter (www.singlehoesjes.nl) heeft nog het hoesje van 'Itchycoo Park' in de aanbieding, dus die kunnen we binnenkort nog eens verwachten. 'All Or Nothing' is van de Decca-singles de grootste hit, een tweede plek in de herfst van 1966, en ook wel terecht. The Small Faces was op een artistiek hoogtepunt. 'All Or Nothing' mag met recht een popklassieker worden genoemd. Die mocht hier niet ontbreken!

2 opmerkingen:

  1. The Small Faces zijn begonnen in 1965 ( niet in 1964 )

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank voor de reactie. Mijn 'huiswerk' is verbeterd sinds 2010.

    BeantwoordenVerwijderen