maandag 13 september 2010

wereldplaat


Belofte maakt schuld, hoewel weinig mensen die belofte zullen herinneren. Ik vond hem in het bericht van 31 maart, omdat ik de officiële startdatum van Soul-xotica wilde weten. Ik blijk al ruim een week te laat voor het jubileum! Met het oog op 1 april behandelde ik een dag eerder 'I Started A Joke' van The Bee Gees. Grappig was ook dat ik me bijna verontschuldigde dat de zoetsappige broeders op mijn blog terecht kwamen. Nu weten we dat Soul-xotica niet louter een uithangbord voor mijn soul- en funkplaten is geworden. In het bericht beloof ik dat ik nog eens aandacht zal besteden aan 'World'. Waarvan akte.

Eind maart legde ik al uit hoe een Bee Gees-biografie mijn interesse voor modelauto's deed verflauwen en ik overstapte op vinylsingles en met name die van de gebroeders Gibb. In 'een grasspriet in een hooiberg' schreef ik twee weken geleden hoe ik abusievelijk 'A Sunny Day In Greece' van Tee Set in het hoesje van 'She Likes Weeds' had gekocht. Nu is het een week later, 5 mei 1990, en is in het centrum van Sneek een grote braderie.

De aankopen geven mijn blikveld als puisterige vijftienjarige perfect weer. Ik koop 'A Question Of Balance' van The Moody Blues op elpee, verder 'Have You Ever Seen The Rain' van Creedence, 'Paranoid' van Black Sabbath, 'Poppa Joe' van The Sweet en 'World' van The Bee Gees.

Ondanks dat de laatste een flinke nummer 1-hit was in de eerste weken van 1968, lijkt het nummer toch ondergewaardeerd te zijn. De heren radiomakers kiezen eerder voor een gepolijster nummer. Onder progressieve rockfans durft niemand toe te geven een adoratie voor The Bee Gees te hebben. En dat terwijl 'World' een van de zeer weinige pogingen tot psychedelica is die de hoogste plaats bereikt.

Hulde aan de muzikanten en de arrangeur. Want buiten de stroperige harmonieën klinkt een vol geluid waarover nagedacht is. En dan de licht vervreemdende tekst. 'I have found that the world is round and the cause it rains everyday'. Hoewel Barry, Maurice en Robin die laatste woorden hebben gebruikt als herinnering aan hun kindertijd in Manchester.

Zoals ik eerder schreef, zijn de b-kanten van vroege Bee Gees-singles meestal ook de moeite waard. 'Sir Geoffrey Saved The World' heeft dezelfde echo, maar is minder dreigend dan 'World'. Het is bijna vrolijk. Geen idee wie Sir Geoffrey is?

En dus bijna een half jaar na dato is hier alsnog het eerherstel voor 'World'. Dan durf ik hierbij ook wel te beloven voor het einde van het jaar nóg een Bee Gees-single te behandelen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten