donderdag 9 september 2010

ride Tina ride!


Eindelijk staat ze er dan! Ik was al enige tijd van plan om dit markante fotohoesje te gebruiken, maar bij een foto hoort ook tekst. En dat was tot een paar weken geleden het pijnpunt. Ook nu weet ik maar een paar gegevens, maar ze mag! Hoewel ik deze single al bijna twintig jaar geleden heb gekocht, begint die nu pas echt lekker te smaken!

Softdrugs legaal? In 1990 leek het daar in Friesland nog niet op. Eerst kregen we in Sneek 'Heaven'. Het imago van een letterlijke koffieshop in jaren vijftig-stijl met neons en jukeboxen. Even later diende Sunrise Records zich aan. Die had eveneens een vestiging in Heerenveen, genaamd Sunshine Records. Beide zaken werden gerund door een platenverzamelaar uit Steenwijk, hoewel de elpees voor een tientje en de singles voor een gulden duidelijk een dekmantel waren.

Sunrise was al lang passé toen ik in 1993 mijn eerste jointje rookte, toch kan ik zeggen dat ik in 1990-91 mijn meeste geld in de coffeeshop uitgaf. Zeven gulden zakgeld per week, dat was een jaren zestig-single voor vijf en twee voor een piek per stuk.

Tina was inderdaad niet meer dan een gulden. Eenmaal thuis blijkt het vinyl de vorm van een schaaltje te hebben aangenomen, maar speelt desondanks zonder haperen. 'I'm Sweet On You' is aanvankelijk favoriet, een beetje knullig 'girlgroup'-walsje. Later ontdek ik 'Smokey Joe's', een lekker fel ding uit de koker van Ashford, Simpson en Armstead.

Dan mag ik nu feiten spuwen? Okay. Tina heet Tina Mason, maakte een solo-album in 1967. Deze single is uit eind 1965. Klaar! Meer weet ik niet...

Maar dan het hoesje: Dat snoezige toetje van Tina, die glinster in haar ogen, dat opgestoken haar... Zou ze morgenavond iets te doen hebben?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten