maandag 6 september 2010

mierzoete sensatie


Omdat Soul-xotica al lang het stadium van 'alleen maar soul, funk en exotica' voorbij is, kan ik de lezers ook net zo goed op de hoogte houden van mijn vinyl-aankopen. Had ik mezelf voorgenomen om voor 22 september geen platen meer te kopen, heeft Hetty drie bakken vol met dubbele Engelstalige singles. Veel spul dat ik al 36 keer heb, Boney M enzo, maar toch nog elf singeltjes eruit gevist. ,,Ga je me vertellen dat je Sweet Sensation niet hebt?". Hetty kan nauwelijks haar oren geloven. Twaalf jaar geleden gruwde ik nog van het nummer.

Mei 1998. Ik zit pas een paar weken in de Emmaus in Mossley. Samen met de coördinator Mike, die van de Morrissey-elpee, ruimen we de zolder. Een deel ervan is momenteel de winkel, die alleen op zaterdagochtend open is. De verste helft zou de kledingsorteerruimte genoemd moeten worden. Maar laat Ashton Market nu eens de op één na goedkoopste markt van Engeland zijn. Daar verkopen ze nieuwe broeken voor de prijs van tweedehands en dus herverpakken wij de kleding in voddenbalen. Mike en ik kunnen het uitstekend met elkaar vinden en in die paar ochtenden leer ik hem beter kennen. De dood van zijn vader, de alcoholverslaving waarvan hij afkickte en het verhaal dat hij onderweg was naar het winkelcentrum, werd opgehouden door een vriend en minuten later een IRA-bom vele slachtoffers maakte.

Plots zet Mike het krasserige singeltje van Sweet Sensation op. ,,For fox sake", roep ik uit. Vloeken was het eerste wat ik in Engeland had geleerd. ,,What's wrong with a little northern soul", verdedigt Mike. Ik ken de bak stroop voornamelijk van Radio 10 Gold, bovendien zou de fascinatie voor soul pas een decennium later komen. Northern soul? Qua locatie wel. Kwam Sweet Sensation niet uit Manchester? Maar acrobatische kunsten vertonen op de dansvloer is er niet bij.

Jaren later is 'Sad Sweet Dreamer' in de eerste plaats een herinnering aan Mike. De single wil maar niet op mijn pad komen. De opvolger, 'Purely By Coincidence' evenmin. Totdat ik dit weekend 50% van de score haalde. Pikant detail: Middels Youtube blijkt de zoete sensatie niet geheel toonvast te zijn bij live-uitvoeringen.

De complete vangst in Almere:
* Shirley Bassey- The Fool On The Hill
* Bee Gees- You Win Again
* Gary Glitter- I Love You Love Me Love
* Hot Chocolate- Put Your Love In Me
* Isley Brothers- Behind A Painted Smile
* It's Immaterial- Driving Away From Home
* Judge Dread- Big Six
* Gladys Knight & Pips- The One And Only
* John Phillips- Mississippi
* Boz Scaggs- What Can I Say
* Sweet Sensation- Sad Sweet Dreamer

Isley Brothers: Het blijkt dat alle NL-persingen uit het lood zijn geslagen. Vinyl is beter, gejengel nog erger dan mijn eigen exemplaar. Judge Dread had ik al, maar nog niet met fotohoes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten