dinsdag 17 augustus 2010

Summertime Blues: 4 augustus


Heusden - Lottem (ca. 70 kilometer)

Omdat ik gisteravond geen boodschappen heb kunnen doen, heb ik geen brood in de tent. En zonder ontbijt gaan fietsen? En zo sta ik om elf uur bij de Spar in Heusden en ontbijt aan een picknicktafel op een plantsoen tegenover de winkel. Ik word daar afgelost door de Duitse dame met haar zoontje. Ze zijn met de fiets bij Venlo ons land binnengekomen en willen naar de zee. Ik adviseer hen de Schelde-Rhein naar Middelburg te volgen en dan de Noordzeeroute richting Den Helder. Ze kijkt pijnlijk. Blijkbaar gaat ze liever langs snelwegen...

Ik fiets terug naar het kruispunt en kom reeds na een kilometer langs een echte boerencamping van het type Ulvenhout, maar dan nog meer 'in the middle of nowhere'. Ik ga via plaatsen als Neerkant, Grashoek en Koningslust. Ondanks de mooie namen ogen de bungalowdorpen kil. Misschien is het weer hier debet aan. De zon is vandaag de grote afwezige.

Geeft ons heden ons dagelijks appelgebak. Vandaag is Maasbree de plaats waar het plaats vindt. Inclusief koffie, toiletgebied en telefoonoplaadpunt. Het spettert een beetje terwijl ik onder de parasol zit. Als het droog wordt, trap ik de Tyros weer aan. We naderen nu de ontknoping van de Schelde-Rhein. Ik hoop nog dat ik de Maasroute aan de buitenkant van Venlo ga treffen. Helaas kom ik eerst in een villawijk waar een bordje erg cryptisch staat, waardoor ik een rondje van de zaak krijg. Ik moet met een brug de Maas over. Terwijl de Schelde-Rhein verder het centrum van Venlo in gaat, volgt de Maasroute de uiterwaarden. In Velden doe ik wat boodschappen en ga met de pont over naar Grubbenvorst.

Op een bankje nabij een bos eet ik een broodje. De lucht richting noorden tekent steeds donkerder af. Voor Lottem gaat het regenen. Ik snij expres een stuk af. De toegangsweg naar het centrum is afgesloten. Ik volg een bordje van een camping, maar die heb ik geloof ik gemist. Ik kom Lottem aan een andere kant binnen. Het rozendorp maakt zich op voor het Rozenfestival van dit weekeinde. Even buiten Lottem gaat het steviger regenen. Ik probeer te schuilen onder een boom. Opeens ontwaar ik een kleurig bordje. Ik sta tegenover een plattelandscamping!

Het kampeerterrein verandert in een zwembad. De boer heet me welkom op een overdekt terras. Ik hoor hem iets over bed & breakfast zeggen en eigenlijk klinkt dat erg aantrekkelijk. Ook vang ik de woorden appartement en caravan op. Als het droger wordt, laat hij me eerst de stacaravan zien. Vervolgens het driepersoons appartement dat ik alleen mag bevolken. Ik kies voor de caravan. De prijs? 20 Euro met beddengoed en ontbijt.

Later bezoekt zijn vrouw me in de caravan. We herzien de afspraak. Ik slaap in mijn slaapzak en zal ontbijten met mijn eigen broodjes. Rest een caravan met voortent voor de prijs van een koepeltentje: Zes euro voor een nacht. Ik vraag hoe de douches werken. Gewoon! Kraan open en wassen! En wc-papier bij de vleet. Fiets kan onderdak. Natte kleding mag in de droger of aan de waslijn.

Die avond zit ik buiten mijn caravan in een waterig zonnetje. Dit is de beste camping van Nederland! Accept no substitute...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten