maandag 30 augustus 2010

de originele cover?


Toen ik een paar maanden geleden in Het Pandje 'I Put A Spell On You' van The Alan Price Set draaide, stapte iemand op me af met de vraag 'of ik het origineel van Creedence kon draaien'. Niet meteen, omdat ik pas een nummer van hen had gedraaid. Jaren geleden kreeg ik, nadat ik 'Born On The Bayou' van tien minuten in de hoes had gedaan, het bevel 'eindelijk weer iets van Kriedentz te draaien'. Om maar te illustreren dat ze er in deze kontreien wel pap van lusten. Toch vind ik het wel triest dat men niet weet dat het nummer een langere geschiedenis heeft.

Of Screamin' al voor zijn naam stond? Ik vermoed dat hij het met deze plaatopname heeft verdiend. Jay Hawkins stond in de studio om een lied op te nemen dat hij samen met ene Slotman had geschreven. Hawkins kon maar niet de juiste 'vibe' krijgen. De sessie werd even stilgelegd en de hulp ingeroepen van de opnamestudiopsycholoog: Een grote fles sterke drank. Wiens idee het was, is een mysterie, maar Hawkins 'verkracht' het liedje terwijl hij meer dan aangeschoten is! Hij zucht, briest, buldert en krijst dat het een lieve lust is. De plaat wordt uitgebracht en zal een molensteen om de nek van Hawkins blijken.

Nina Simone kon ook wel tetteren, maar had beduidend minder op toen zij haar versie opnam. Een organist van een populaire Britse rhythm & blues-groep luisterde voor inspiratie graag naar Nina en zijn groep had al 'Don't Let Me Be Misunderstood' opgepikt. The Animals had ook een cover van 'I Put A Spell On You' in gedachten, toen Alan Price plots eruit stapte. Zijn plaatdebuut was met genoemde titel. Hij had een Bach-orgel toegevoegd. De overige Animals voerden het nummer uit op de elpee 'Animalisms'.

In 1968 volgt dan de groep die doorbrak op 'gratis toegankelijke zondagmiddag-happenings' met haar radicale uitbouwsels van rock & roll- en rhythm & blues-klassiekers: Creedence Clearwater Revival. Het kwam op hun titelloze debuut en in 1972 op de afgebeelde maxi-single.

In 2002 leerde ik een dame kennen met een zeer opvallende voornaam. Ze was met stomheid geslagen toen ik haar meisjesnaam wist én het adres van haar ouderlijke huis. En dat ik wist dat ze van Creedence hield. Ik had in 1989 haar exemplaar van deze maxi-single gekocht, waarop zij haar toenmalige adres en naam had geschreven...

'I Put A Spell On You' is nog vaak gecoverd sedertdien, maar eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er geen betere cover dan deze van Creedence is bijgekomen. Want de single van Audience die ik woensdag heb gekocht, valt eveneens tegen, hoewel die typisch is geënt op de versie van Alan Price. En de disco-versie van Dee Dee wilde ik eigenlijk niet noemen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten