zaterdag 28 augustus 2010

de laatste nachtdienst


,,Overdag heb je luisteraars, 's nachts maak je vrienden". Met die woorden sloot de presentator zes jaar geleden zijn programma op Radio 2. Iedere maandagochtend tussen twaalf en twee draaide hij obscure 12"-es, totdat die zender 's nachts overging op nonstop-muziek. Nachtradio is een andere wereld dan overdag. Sinds enige jaren luister ik graag naar de nachtradio op Radio 1. Nu zit ik te luisteren naar het afscheid van Avro's Nachtdienst, de moeder der talkradio.

Toen ik vorige week hoorde dat de laatste uitzending 'live' met publiek zou zijn op een camping in Amsterdam, heb ik nog even getwijfeld. Toen 'Niemandsland' van de KRO in december 2003 de deuren sloot, ben ik nog wel naar de voorlaatste uitzending in Hilversum geweest. Hetzelfde gevoel bekruipt me nu ook. Ik zou eigenlijk op stap zijn gegaan, maar ben wederom aan de radio blijven plakken.

Van de talkradio-programmas viel De Nachtdienst op door het vrije karakter. De Avro is neutraal qua levensovertuiging en moraal en dus hoorde je zeer diverse verhalen. Sytze Van Der V., de ontheemde pedofiel, belde ooit. Alex, de zanger van 'Een Bossie Rooie Rozen', die van een optreden terugkwam. Dronken studenten. Maar ook de vaste kliek bellers die je iedere avond hoort. Als ik in De Buze had gewerkt of ik kwam na vieren terug uit de stad, ging ik altijd even luisteren naar de frisse presentatie van Astrid De Jong. Haar zal ik dan ook het meeste missen...

Llink is woensdagochtend sentimenteel afgezwaaid met 'Motradio', 'Napels Bij Nacht' van de RVU is sinds vanochtend passé. Morgen neem ik afscheid van 'Andermans Veren' en 'Voor 1 Nacht'. Volgende week het dertiende vaarwel aan 'Het Steenen Tijdperk', maar gelukkig leeft die naam verder op het onvolprezen forum.

Het afscheid van De Nachtdienst vroeg om een plaatje van een radio. Het is niet de eerste de beste geworden, maar een heuse Telefunken Gavotte! Mijn meest favoriete lampenradio ooit! Ik had een paar jaar geleden nog geboden op eentje op Marktplaats, maar helaas verloor ik contact met de verkoper. Hij mag in een dubbel fotolijstje naast Penny (maart: Even slikken!)...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten