dinsdag 31 augustus 2010

39 jaar vóór 'ontvrienden'


De Eindstreep heeft deze maand niet De Eindstreep gehaald, dus deze maand geen Eindstreep. Het geeft me al een jaar een zekere rust om niet aan het einde van een maand een lijstje te moeten maken, bovendien geeft Soul-xotica aardig weer wat zoal op mijn draaitafel terecht komt. Nu aandacht voor een plaatje dat mijn maand heeft gemaakt. Op zondag 1 augustus was het één van de eerste platen die op mijn telefoon voorbij kwam. En een maand later smaakt hij nog steeds naar meer.

De drie muzikanten die The Peddlers vormen, leren elkaar kennen in een muziekwinkel in Manchester. Allen hebben dan al bandjes gehad. Maar The Peddlers willen iets nieuws onder de zon brengen. Een vitale mix van blues, rock en jazz met in de hoofdrol het Hammond-orgel van Roy Phillips. De platenmaatschappij stuurt aanvankelijk aan op een Merseybeat-aanpak, maar alras weet het trio de staf te overtuigen.

Manchester blijkt nog niet klaar voor hun muziek, maar dat verloopt anders wanneer ze in Londen neerstrijken. Het geluid van The Peddlers is 'hot' en de clubs en zalen zijn dikwijls bevolkt door bekendheden. Op het vinyl speelt de groep voornamelijk eigenzinnige bewerkingen van bestaand materiaal, hoewel drupsgewijs de eerste eigen composities op het repertoire komen. Hun meest interessante periode komt als ze tekenen bij CBS. 'Nobody Likes Me', 'People' en het totaal vergeten 'Girlie P.S. I Love You Girlie' zijn mooie voorbeelden.

Of het er mee te maken had dat het in de film 'Gemini And Me' zat? Of dat Adje Bouman de plaat de nodige steun gaf? Maar pas in september 1970 vieren ze hun enige Top 40-hit, ook al was hij binnen een paar weken vertrokken. 'Tell The World We're Not In' kwam niet verder dan nummer 29.

Een Radio 2-deejay zei ooit iets soortgelijks over 'Message To My Girl' van Split Enz. Als de sms toen had bestaan, had het lied waarschijnlijk nooit bestaan. Als The Peddlers in 1970 een sociaal netwerk op het wereldwijde rag hadden gehad en bovendien het begrip 'ontvrienden' hadden gekend, hadden ze de boodschap wel via Facebook of Hyves de wereld in geholpen! De wereld had dan wel een grappig liedje gemist met uitstekend orgelspel.

Hemelsbreed 300 kilometer van huis, op de fiets in België, is de tekst opeens erg tijdloos. Verliefd stel kijkt vol verbazing naar een wereld die zichzelf verstikt in haar ingebeelde problemen. Laat die wereld buiten de deur, want zij hebben elkaar. Het flitsende orgel doet vermoeden dat hij geen oorlogje met haar gaat spelen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten