zaterdag 21 augustus 2010

een spriet in een hooiberg


In Avro's Nachtdienst, de voorlaatste, behandelen ze vanavond de grasspriet. Een onderwerp van niets? Welnee, integendeel zelfs. Je kunt alle kanten op met de grasspriet. Via sport, filosofie of pure feiten. Ik leerde zonet dat gras een uiterst sterk gewas is. Bij het lostrekken van een spriet zaait deze onmiddelijk zaadjes uit. Ik heb het al weken te doen met de muzieksamensteller. Gras? Tja, verder dan Tom Jones kwam ik nauwelijks, misschien The Move. 'Night Of The Long Grass' van The Troggs, maar dat is 'wishful thinking'.

'Tomorrow The Green Grass' van The Jayhawks was geloof ik alleen een album, de onlangs behandelde single van Rob Hoeke wordt al 42 jaar over het hoofd gezien. De samensteller verrast ons met 'She Like Weeds' van Tee Set als eerste plaat. Shampoo! Ben ik weer vergeten te zoeken...

Koninginnedag 1990. Een nationalistische rockliefhebber verkoopt zijn singlescollectie. Dat eerste blijkt uit het feit dat het alléén maar Nederpop is. Shocking Blue, Earth & Fire, Sandy Coast, Focus, Tee Set, Earring... Alle kwaliteitspop en -rock van 1969 tot 1975 is vertegenwoordigd. Kostte natuurlijk maar een kwartje per stuk. Ik had een rijksdaalder bij me, anders had ik ze allemaal meegenomen!

Bij thuiskomst blijkt 'A Sunny Day In Greece' in het hoesje van 'She Likes Weeds'. Ik schreef zes weken geleden dat ik eindelijk 'Maggie' van Redbone had gevonden. Bleek 'Niji Trance' in te zitten en die had ik al. Terug naar Tee Set: Ik herinnerde me wel het hoesje van 'A Sunny Day In Greece', daar zal dan wel 'She Likes Weeds' in zitten. Toen ik een paar uur later de handelaar weer gevonden had, had deze net de overgebleven platen voor een habbekrats verkocht.

Rommelmarkten, kringloopwinkels, platenzaken. Ik ben op vele plekken geweest sinds april 1990, maar nimmer kwam een 'She Likes Weeds' op mijn pad. In 2006 vond ik een exemplaar op een braderie in Steenwijk. Ik zat financieel een beetje krap, bovendien vond ik drie euro voor een single zonder 'hartje' in een slordige neutrale hoes iets aan de hoge kant.

Pas twee jaar later kocht ik hem. Eenmaal thuis bleek deze finaal kromgetrokken en derhalve niet te draaien. Sindsdien belooft een vroegere deejay mij de single, maar ook die kan hem niet vinden.

Een grote Europese hit, wekenlang nummer 1 in Nederland. Als ieder verkocht exemplaar een grasspriet zou zijn, heb je een leuk veldje? Dan is het erg vreemd dat ik nog steeds geen gaaf exemplaar heb gevonden...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten