woensdag 20 december 2017

Het zilveren goud: december 1992



Eigenlijk is het doodzonde dat de traditie verloren is gegaan: Het bijhouden van de kaartenbak. Helaas eindigt deze serie over een anderhalf jaar en ik zal het best missen. Om dan weer opnieuw te beginnen, lijkt me iets teveel van het goede? Het volgende jaar ga ik jullie maar liefst 600 singles voorschotelen. De maand juni zal dan weer een wekelijkse 'Het zilveren goud' hebben zoals afgelopen oktober. In december 1992 ga ik van school en heb opeens veel 'vrije tijd'. Natuurlijk kan je niet de hele dag op het arbeidsbureau zitten en dus breng ik menig uurtje door bij Klaas in de winkel. Zodra ik geld ga verdienen, zie je dat eveneens terug in de platen. In deze aflevering van 'Het zilveren goud' zitten al meerdere singles van vijf gulden per stuk, vanaf volgende maand wordt het een stuk eenvoudiger. Hoewel? Het is voor zolang het duurt, want ik ben in eerste instantie niet 'gemaakt' voor langdurige arbeidsbetrekkingen. In januari meer daarover! Vandaag presenteer ik de tien singles die in december 1992 in mijn collectie zijn komen wonen. 'Slechts' tien singles en dus kan ik het best volgens het concept van een 'Singles round-up' doen.

1030 Sunny Girl-The Hep Stars (Duitsland, Polydor International, 1968)
De eerste single komt bij 'Golden Years' vandaan en kost maar liefst een tientje. Het is dan, 1992, een nummer dat nagenoeg nooit op de radio te horen is en ik moet het in de zomer van 1992 met een korte luisterbeurt doen. Best een aardig nummer in mijn beleving, maar in eerste instantie niet 'bijzonder' genoeg om een tientje te betalen. Natuurlijk zijn de Hep Stars-platen in de vroege jaren negentig reeds aan de prijs omdat Benny Andersson van ABBA deel uitmaakt van het combo. Met name 'The Music Box' heeft nog wel eens idiote prijzen gedaan in die tijd. Hoe de verhouding nu ligt, weet ik eerlijk gezegd niet. Ik heb 'Sunny Girl', 'The Music Box' en 'Let It Be Me' eveneens in de Nederlandse Olga-persingen met fotohoes en daar ben ik erg schappelijk aan gekomen.

1031 Slow Down-Shabby Tiger (NL, Negram, 1975)
Ik heb het 'verzamelwinkeltje' nu al een paar maanden genoemd, maar nooit opgezocht waar het nu precies zat. Welnu, het zit in de Muntstraat. Menig inwoner van Sneek zal het niet weten te vinden en zal denken dat het nog bij de Kleine Kerkstraat hoort. Het is echter het straatje tussen de Kruizebroederstraat en de Prins Hendrikkade en ik denk dat aan weerskanten slechts één of twee huizen staan. Ik geloof dat de uitbater Jelte heette, net zoals mijn broer. In de jaren tachtig heeft hij een platenwinkeltje in de 'kasbah' op de Oosterdijk en, buiten dit winkeltje, zal hij nog jaren op de vlooienmarkt staan met zijn handel. Dat is praktisch alles wat klein en handzaam is en dat je kan verzamelen. Van oude blikken via porselein naar boeken en platen. Zijn winkeltje aan de Muntstraat is afgeladen met spul en de toonbank staat altijd vol. Je weet op voorhand dat met hem niet te onderhandelen is: De prijzen staan op de stickers en dat is wat je gaat betalen. Ik geloof dat ik op woensdagavond de elpees uit 'T Pantoffeltje heb gehaald en op donderdagmiddag vanaf de stage even langs ga in Sneek. Shabby Tiger is dan één van de singles die ik koop. Een paar gulden voor een gaaf exemplaar met fotohoes. Te duur? Tja, het is dan nog echt wat de gek ervoor geeft.

1032 Love Is Blue-The Dells (Duitsland, Chess, 1969)
Deze drie gulden is toch wel een beetje té gortig. Hoe gek het ook mag klinken, maar ik ben op dat moment helemaal niet zo soul-georiënteerd. Ik ken 'Love Is Blue' van zo'n 'Good Morning Vietnam'-compilatie van de markt, iets dat héél erg moet lijken op 'Tour Of Duty'. We hebben het hier over een single in een neutrale hoes met verkleurd label aan de a-kant en eentje die stevig kraakt. Nee hoor, die heb ik al lang vervangen door een beter exemplaar met fotohoes en verder heb ik een subliem klinkende Engelse persing.

1033 Kom Van Dat Dak Af-Peter & Zijn Rockets (NL, Imperial, 1959, re: 1968)
Tot een paar maanden geleden heb ik altijd gedacht dat dit de originele was en toch had ik het kunnen weten. Imperial heeft in 1959 alleen paarse labels en de nummer 1033 is eentje met zwarte labels. Omstreeks 1968 is de eerste opleving in 'gouwe ouwen' merkbaar. Bill Haley zal een paar maanden later opnieuw in de Top 40 staan met 'Rock Around The Clock' en dan kan Imperial niet achterblijven met de eerste Nederlandstalige rock'n'roll-hit. De single heeft de prijs van een originele en zit desondanks verpakt in een Polydor-hoesje. Het is dan wel weer de originele uitvoering en niets minder een trots bezit waarvan ik veelvuldig gebruik heb gemaakt bij 'buitenoptredens'.

1034 God, Love And Rock & Roll-Teegarden & Van Winkle (NL, Janus, 1970)
De laatste single van deze maand van het verzamelwinkeltje aan de Muntstraat. Nu wel weer met fotohoes en in een nieuwstaat. Drie-en-een-halve gulden als ik me niet vergis? Ik vind hem dan helemaal geweldig, maar dat enthousiasme is inmiddels wat bekoeld.

1035 This Old Heart Of Mine-The Isley Brothers (UK, Tamla Motown, 1966)
De 'Record Collector Rare Record Price Guide' maakte ooit een verschil tussen de 1966- en 1968-persingen van deze single, maar de 'cracks' op 45cat weten het niet te vertellen. Iets met de 'narrow text', maar of dit nu het 'origineel' of een 'tweede persing' was, weet ik niet meer. Juist, die woorden staan tussen aanhalingstekens. Hoewel de single pas in oktober 1968 een derde plek bereikt in de Engelse hitparade is deze single vanaf maart 1966 reeds in de catalogus aanwezig. Het is BBC-dj Tony Blackburn die veel Motown uit de voorgaande drie jaren draait in zijn shows en daardoor een paar hits creëert. Deze single heeft oorspronkelijk een 'hartje' gehad en er zijn twee label-varianten met zo'n tussenstuk op 45cat die beide als '1966' worden aangeduid. De 'solid center' lijkt me dan wel weer typisch 1968. Hoe dan ook: Het blijft een heerlijke stamper welke nog altijd in de Blauwe Bak aanwezig is. De b-kant is sinds een paar jaar bezig met een re-activatie in de Northern Soul, maar ik hou me het liefste bij 'This Old Heart Of Mine'.

1036 Turn Around And Start Again-The Cats (NL, Imperial, 1968)
Klaas is een grote fan van The Cats en heeft de meeste singles dan ook in de winkel. Deze 'Turn Around And Start Again' kost vijf gulden en zit dan in een keurig fotohoesje dat enkel is ontsierd door plakband. Het kan zijn goedkeuring weg dragen als hij ziet dat ik deze single wil kopen. Met sommige andere singles laat hij soms overduidelijk weten wat hij ervan vindt en dat is weinig goeds.

1037 Happiness Is In This Beat-The Shoes (NL, Polydor, 1969)
Met Klaas is soms wel een deal te sluiten. Ik heb deze drie Shoes-singles met een kleine korting. Vijftien gulden voor de drie terwijl 'Corazon' een tientje moest kosten. Enfin, ik 'roof' ineens alle Shoes-singles uit zijn aanbod. 'Happiness' is nog altijd één van mijn ultieme Shoes-favorieten.

1038 Adios Corazon-The Shoes (NL, Polydor, 1970)
Elpees doen niet echt mee in mijn verzameling en dat is in 1992 niet anders. Ik heb dit nummer reeds een paar maanden op de elpee 'Twen Parade', maar het het telt pas echt wanneer ik de single heb. Dat tientje zou ik er nimmer voor hebben betaald en volgens mij ziet Klaas dit ook wel in. Wellicht dat het nu wel meer waard is dan de tien gulden, maar ik vind het desondanks één van de minder interessante singles van The Shoes.

1039 Daylight-The Shoes (NL, Polydor, 1969)
En zo komen we tot het einde van 'Het zilveren goud' van 1992. Het klopt inderdaad, ongeveer 600 singles in 1993. Ook dan gaat er nog wel eens iets mis in de telling en dus kan ik stellen dat de serie van 1040 tot en met 1634A loopt. Waarna ik 1994 kan beginnen met 1628B. Snapt u het nog? Volgende maand wederom een 'light'-aflevering met slechts twaalf singles.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten