dinsdag 14 december 2021

Week Spot: The Words Of Wisdom And Truth Revue


De kerstdagen komen ons met rasse schreden tegemoet. Ik heb al weken geleden het plan gemaakt om wederom thuis te blijven met de kerst. Hoewel het kerst vieren met familie nooit een bezwaar is geweest, heb ik me desondanks een jaar geleden kostelijk vermaakt tijdens de dagen. Bovendien vallen nu beide kerstdagen in het weekend. Op kerstnacht zal ik gewoon moeten werken en ik heb me ook beschikbaar gesteld voor de maandag na kerst. Daar staat tegenover dat ik op oudejaarsdag lekker vrij ben. Op eerste kerstdag ga ik 's avonds de onderste zestig van de Blauwe Bak Top 100 draaien. Ik verwacht geen volle chatroom of een piek in de luisteraars (hoewel we ervoor gekozen hebben om daar helemaal niets van af te weten), maar de show wordt opgenomen voor toekomstige fietsavonturen en uiteraard om jullie te vermaken op Mixcloud. De Week Spot van deze week zit op de zaterdag in de finale van de vier uren: We vinden hem namelijk op nummer 44 in de lijst. Ik heb net een ander plaatje gehoord van dezelfde formatie waarvan ik ook een andere 'nieuwe' in de post verwacht. Ik maak toch maar gebruik van de gelegenheid om de 'oude' eerst als Week Spot te presenteren: 'Don't Need Your Love' van The Words Of Wisdom And Truth Revue. Een verloren gewaande opname uit 1982 welke sinds begin 2021 als single verkrijgbaar is.

De release van onze Week Spot is al een opvallende samenwerking tussen twee 'platenbonzen'. Alberto Zanini is de oprichter en eigenaar van het Italiaanse Cannonball-label waarop ook deze single is uitgebracht. De 'restauratie' en de eindproductie doet hij echter samen met Yann Vatiste. Deze laatste heeft dan weer zijn Epsilon-label en Twilight. Hoeveel toeval er is in deze zaak? Dat weet ik niet. Feit is wel dat de plaat kort na het overlijden van Peter 'Soulboy' Bleasdale verschijnt, een alom gerespecteerde progressieve soul-dj. Of het overlijden van Bleasdale tempo heeft gezet in de release of dat het product reeds 'af' was, dat zullen we nooit weten. Hoewel? Afgelopen week hebben beide heren ons voorgesteld aan hun nieuwste speeltje: Stream Records. De eerste twee heruitgaven staan gepland voor februari 2022 en deze heb ik reeds besteld en betaald. Stream wil de meest obscure soul- en funk-platen tot leven brengen middels zeer gelimiteerde oplagen en prijzen die meer naar Epsilon neigen dan naar Cannonball. Het is een 'labour of love' en Alberto is niet van het pronken, maar Cannonball en Tesla Groove is over het algemeen aan de prijs maar zakken daarentegen ook nooit in waarde.

In 1982 neemt The Words Of Wisdom And Truth Revue vier nummers op voor totaal twee singles. De singles zullen nooit het levenslicht zien.De banden verdwijnen in een doos op zolder. Helaas niet luchtdicht verpakt waardoor bijna veertig jaar later weinig meer over is van de band en de opnames. Dat is dan weer een uitdaging voor Zanini die al vanaf het begin van Cannonball in de weer is met banden. Anders dan bij andere releases op zijn label is dit een rechtstreekse restauratie. In tegenstelling tot, bijvoorbeeld Swans Of New England, waar hij een nieuwe ritmesectie toevoegt aan de bestaande opname.

Herman 'Butch' Slaughter gaat al op twaalfjarige leeftijd aan de slag met bandrecorders. Hij droomt ervan om zijn eigen muziek op de radio te horen en gaat spoedig aan de slag met bands. Het pad leidt uiteindelijk naar The Words Of Wisdom And Truth Revue dat in 1971 een single maakt voor het legendarische Lamp-label. Ik heb de b-kant kunnen vinden op Youtube en dat is prachtige crossover-sweet soul. Op Discogs is reeds ruim vierhonderd euro betaald voor het plaatje. In 1976 maakt de groep, dan als Words Of Wisdom, een plaatje voor het IX Chains-label en ook deze ligt zeer goed in het gehoor. Tegen het eind van de jaren zeventig staat Indianapolis bol van de aanstormende talenten op het gebied van de funk en er wordt gesuggereerd dat Words Of Wisdom ook spoedig kan gaan doorbreken. In 1982 nemen ze materiaal op voor twee vlammende singles, alleen is er niemand geïnteresseerd in het uitbrengen van het werk. Van de medewerkers aan de plaat zijn al veel van ons heen gegaan, maar Slaughter is tot op de dag van heden actief als dj. Hij zit met de handen in het haar als hij de opnames vindt en ontdekt dat er niet veel meer over is van de eens zo strakke opname.

'Hope you like our attempts', is de wens die wordt uitgesproken door de heren Zanini en Vatiste. Het is moeilijk voor te stellen dat de originele tape nóg beroerder klinkt en dat ze hier reeds weken en maanden aan hebben gespendeerd. Het wordt nooit meer een showroommodel en in de huidige hoedanigheid slaagt het met hakken over de sloot voor de APK. Het geluid is en blijft minimaal. Je hoort het 'golven' van de tape en de treble lijkt op tien te staan. Toch horen een stel getrainde oren hier een zeer ambitieus funknummer en het feestje is voor mij compleet als de dames invallen met de titel. Over alles is nagedacht bij deze single en zelfs aan de belettering van het hoesje. 'Funk is the black punk' is een veelgehoord argument en daarom mag de belettering net zo primitief zijn als van de Sex Pistols. Bovendien hoort punk ook niet strak gebalanceerd stereo te zijn en mag het soms lekker stoffig en ongeproduceerd klinken. Op deze argumenten wint de single alleen maar aan charme.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten