vrijdag 31 december 2021

Het lopend vuurtje


Vandaag voor de variatie eens geen hitlijst of, sterker nog, niet eens een lijst. Het valt me nog mee dat ik maar liefst vijfentwintig 'memorabele' fietstochten naar boven weet te halen want qua fietsen lijkt het een rustig jaar te zijn geweest. Hoe zit het dan met de 'horizontaal vijf letters'? Ik begin dit kersverse jaar met een wandeling waar ik nog bijna iedere stap van weet te herinneren. Ik merk tijdens deze wandeling dat 2021 mij een verse dot energie heeft gegeven. Het afgelopen jaar heb ik dikwijls terug gedacht aan deze wandeling. Waar is de energie toch gebleven? Zonder dat ik in de 'database' op Soul-xotica ga kijken, wil ik toch een paar wandelingen eruit pikken. De precieze datums weet ik vaak niet, de indrukken tijdens de tochtjes wel. Van het lopend vuurtje op nieuwjaarsdag tussen Ansen en Oldengaerde tot en met een middag 'struinen' met een oude kameraad. Sta op en wandel door 2021.

Nieuwjaarsdag 2021. Ondanks dat het een beetje fris is, schijnt het zonnetje uitbundig en dat maakt het erg aangenaam. Ik heb geen idee als ik de deur uit loop. Als ik had geweten dat het een stevige tocht zou zijn geworden, had ik wellicht iets van muziek meegenomen. Nu loop ik zonder muziek en er staat me ook iets van bij dat de aansteker leeg is of dat de sigaren bijna op zijn. Ik wil weer terug naar het bos nabij het strandje van Uffelte en vanuit daar komen de ambities. Rondje over Ansen? In Ansen lijkt het me wel iets om richting Dwingeloo te lopen en halverwege 'ergens' linksaf te slaan. Alleen... is die mogelijkheid er niet voor de volgende vijf kilometer. Het kleine bochtje om wordt zo een hele grote bocht om en voor mijn gevoel is het al erg laat. Dat valt reuze mee als ik thuis kom en op de klok kijk. Ik had eigenlijk ook mijn reflecterende hesje moeten meenemen want echt veilig voel ik me niet op deze racebaan. Ik ben desondanks totaal niet moe en ook de volgende dag ga ik bijkans fluitend aan het werk. 2021 gaat een energiek jaar worden?

Was het maar waar... De foto is genomen in het weekend van de hevige sneeuwval. Het is zondagmiddag als ik de witte wereld buiten wil aanschouwen. Het is snijdend koud en op deze dagen geniet ik oprecht van mijn winterjas. Kraag tot boven toe dicht geritst en de, veel té grote, capuchon op. Mijn grote vriendin staat flink te morsen met hooi en even lijkt het alsof ze iets naar me toe gooit. Ze heeft daags voor de sneeuwval nog wel een overkapping gekregen in het bosje. De sneeuw kan haar duidelijk worden gestolen. In het begin van de dip heb ik een paar dagen het idee om naar Dwingeloo te lopen en terug. Het komt er maar niet van. Tijdens de Paasdagen is het tien jaar geleden dat 'heit' is overleden en dat wil ik wel vieren met een wandeling. Ik ga het bos in maar blijf keurig op de (fiets)paden.

Het is niet dat ik niet eerder in dit straatje ben geweest, maar wel dat ik het in 2021 intensief ben gaan gebruiken. Ook op de fiets want de klinkers liggen hier iets egaler in het pad. De Winkelsteeg vanaf de Dorpsstraat naar de Weg Achter De Es. Ik herontdek het op een woensdagavond. Ik weet de datum nog! Het is 19 mei. Twee dagen na de lange fietstocht over Zuidwolde. Het heeft de halve dag geregend en tegen de avond wordt het droog en breekt de zon door. Ik ga een eindje stiefelen. Na de camping op de Weg Achter De Es aanschouw ik een prachtige nevel over de landerijen. Ik had gewenst dat ik toen een camera bij me had gehad. Ik loop terug over de genoemde Winkelsteeg. De Winkelsteeg loopt na de Weg Achter De Es nog een stukje door en mondt uit op het fietspad naar Wittelte. Dat zal ik sindsdien ook vaak fietsen, opnieuw vanwege de kuilen in de Postweg. Met broer en schoonzus ontdek ik een stukje in het Holtingerveld dat ik nog niet eerder heb gezien. In november spreek ik af met een oude kameraad op dezelfde plek en ook hier tref ik plekken waar ik normaal gesproken niet kom. Een paar dagen later (of een week) ga ik langs de Winkelsteeg naar het bos en wijk nu eens af van de fietspaden. Met verrassende plekjes als bonus. En het is voor herhaling vatbaar!

'Saaie stukken' zijn zeldzaam in deze omgeving, maar daar is muziek de uitkomst. Soms heb ik ook behoefte aan gewoon een stevige wandeling en ook dan kan muziek voor het juiste wandelritme zorgen. 'Take a brisk walk along the canal', was in 1998 het advies van psychologe Jacqui in Mossley. 'The canal' is dan de Huddersfield Canal dat parallel een voetpad heeft. Overigens ook de meest vlakke manier om naar Greenfield en Uppermill te komen met de fiets. Deze 'power walks' doen me eveneens goed in 2021 waar ze in 1998 ook al de juiste uitwerking hebben gehad. Dan zou ik nog bijna alle wandeltochten naar Havelte vergeten. Hoe vaak ben ik niet van huis gegaan met het idee om met de boodschappen in de bus terug naar Uffelte te gaan? De uitkomst is dat ik alle keren gewoon naar huis ben gelopen. De enige keer in de bus is de dag dat ik bij moeder op bezoek ga. Van Uffelte naar Havelte om de elektrische fiets op te pikken. De donderdag loop ik naar huis en dat geldt eveneens voor de vrijdag in de vakantie.

Momenteel is het erg nat buiten en ik moet even plannen wanneer ik naar de winkel ga. Straks eerst maar even platen klaar zoeken voor vanavond want om elf uur 'onze' tijd ga ik de lucht in met 'Happy New Ears'. Ik wens jullie alvast een fijne oudejaarsavond toe en een knallende start van het nieuwe jaar. Na de show ga ik de afscheidsbrief voor 2021 schrijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten