zaterdag 18 december 2021

Het zilveren goud: december 1996 deel III


Het is maar goed dat ik mijn wekker op tijd heb gezet en net even iets van het nieuws mee pak. Ik heb een paar dagen geleden al bericht gehad dat een pakketje op me wacht bij de Halfords in Steenwijk en eentje bij de Esso in dezelfde plaats. Natuurlijk komen de maatregelen voor mij niet als een verrassing, zoals niets in het afgelopen anderhalf jaar een verrassing is geweest voor mij, maar het betekent wel dat ook de Halfords vanaf maandag naar alle waarschijnlijkheid dicht is en blijft. Ik ben vanmiddag dus even op en neer naar Steenwijk gefietst. De buil op mijn voorhoofd is er nog steeds, de hand begint al iets beter te voelen en de knie valt ook niet erg tegen. De pakketjes bevatten overigens kleding en dus geen voer voor een 'Singles round-up'. Ik ben er afgelopen week even niet aan toe gekomen om bij het winkeltje in Meppel te kijken. Het is maar afwachten of deze een lockdown overleeft? Ten behoeve van de singles die ik nog verwacht, ga ik een bericht 'sparen'. Dit betekent dat jullie na deze aflevering van 'Het zilveren goud' meteen het volgende deel van de Blauwe Bak Top 100 tegemoet kunnen zien. Qua beticht weet ik nog even niet waar 'Het zilveren goud' over zal gaan...

Het Jeugdwerkgarantieplan is opgericht om schoolverlaters zonder werk na een half jaar een tijdelijke baan aan te bieden. Dat is strikt een half jaar met een eventuele mogelijkheid tot uitbreiding voor nog een half jaar. Na dit jaar is het echt helemaal afgelopen op de desbetreffende plek. Voorwaarde is ook dat het geen bestaande functie mag zijn. Zit ik dan voor de decoratie bij het Sneeker Nieuwsblad? Nee, mijn plekje is normaal gesproken gereserveerd voor een stagiair alleen heb ik het geluk dat de Sneeker deze niet heeft op het moment dat de gemeente en de JWG een plek voor me zoeken. Mijn baantje bij de gemeente is probleemloos verlengd naar een jaar en bij de Sneeker koester ik dezelfde hoop. Dan wordt bekend dat een meisje haar stage komt lopen bij de krant. Dat betekent dat ik weg moet. Wat nu...? Ik hik er tegenop om na een half jaar redactiewerk en een succesvol behaald certificaat weer in de groenvoorziening te komen, maar dan komt mijn consulent met het grote nieuws:: Ze heeft een nieuwe plek voor me gevonden.

Op het gebied van journalistiek is niets anders te vinden in de regio waar ik een half jaar kan rondhangen, maar blijkbaar ben ik nu 'serieus' genoeg dat ze gaan zoeken naar iets dat bij me past. Ik word assistent-beheerder van de muziekoefenruimte. Ik ben een aantal malen daar geweest om een band te ontmoeten voor een interview. In de tijd dat ik meerdere ontmoetingen doe voordat een bericht wordt geschreven. Mijn eerste interview is in begin 1992 met de leden van de band Time Exposure. Later heet de band overigens TimeXposure. Ik raak erg goed bevriend met de leden, hoewel de groep in 1997 reeds het mikpunt van spot is geworden. In het nieuwe jaar ga ik vast meer schrijven over de periode bij de Popkelder. Het is zonder meer de meest bijzondere plek geweest binnen het JWG en een paar meter onder de grond (het is een oude bunker) bereid ik me langzaam voor om mijn vleugels uit te slaan.

Ik hoop dat ik voor volgende week nog iets kan bedenken met betrekking tot december 1996 want de verhaaltjes lijken een beetje 'op' te zijn. Ik ben vooral druk met kerkbezoeken op zondag, poolbiljarten in het clubhuis van de Youth For Christ en nog een beetje werk erbij. Hoewel? Ik zou het volgende week nog wel eens over de 'undercover'-operaties bij de Sneeker kunnen zijn. Daar zit wel een klein berichtje in!

2648 EP Zorba Le Grec - Mikis Theodorakis (Frankrijk, 20h Century-Fox, 1965)
2649 Blume Von Tahiti - Gert Timmerman (NL, Telefunken, 1961)
2650 Ik Heb Eerbied Voor Jouw Grijze Haren - Duo Gert Timmerman (NL, CNR, 1963)
2651 Ave Maria No Morro - Gert Timmerman (NL, CNR, 1966)
2652 Rode Anemonen - Hermien (NL, CNR, 1965)
2653 Hou Je Echt Nog Van Mij Rocking Billy? - Ria Valk (NL, Fontana, 1960)
2654 Dans De Bam-Bam-Boe - Ria Valk (NL, Fontana, 1959)
2655 Papieren Rozen - Ria Verda (NL, Decca, 1960)
2656 Il Nostro Concerto - Vittorio (Duitsland, Odeon, 1961)
2657 Heerlijk Helder Heineken - Benny Vreden Produkties (NL , Benny Vreden Produkties, 196?)
2658 Monja - Roland W. (NL, Cornet, 1967)
2659 Tink Oan My - Rypke Westra (NL, Fontana, 1960)

Bij de single van Hermien (Timmerman) zijn we getuige van een foutje bij de drukker. CNR doet op dat moment aan 'foldaround' hoesjes en het is de bedoeling dat de titel van de a-kant op de ene kant staat en de b-kant op de andere. De eerste hoeveelheid hoesjes vermeldt echter 'Zeven Donkerrode Rozen' aan beide kanten. CNR laat een nieuw hoesje drukken met nu wel beide titels. Ik heb de foto al genomen en de lange titel van Ria Valk geschreven als ik zie dat 'Dans De Bam-Bam-Boe' haar eerste single is. De Benny Vreden-single ga ik nu eens opzetten want ik zie dat het korte liedjes of sketches moeten zijn. Het blijken zes vrijwel identieke gezongen jingles te zijn. Het couplet gaat steeds over iets anders maar de conclusie is hetzelfde: Zonder Heineken is er geen plezier. Het klinkt allemaal vrij knullig en dus schat ik in dat de eenzijdig bespeelbare single uit de vroege jaren zestig moet stammen. Benny Vreden deed ook de muziek voor die afgrijselijke musicals die we op school moesten spelen. 'Tink Oan My' staat te boek als de eerste Friestalige popsingle, althans... volgens het 'heilige' Nederpop-boek uit 1982. 'Tink Oan My' is een hertaling van 'All Of Me' dat weer de b-kant is voor 'Ramona' van The Blue Diamonds.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten