dinsdag 21 december 2021

Week Spot: Cliff Nobles


Vanmorgen heb ik twee singles besteld van twee adressen op Discogs. Eentje heb ik vorige week genoemd in het bericht over de Week Spot. Ik maak bij The Words Of Wisdom de melding dat ik een single uit 1976 heb leren kennen. Ik heb ook de eerste plaat van Words Of Wisdom leren kennen maar weet dat deze erg prijzig is als die al eens opduikt. Deze single uit 1976 is iets milder geprijsd, hoewel het nog altijd een flink bedrag is. Er wordt eentje aangeboden op Discogs en daar heb ik een week over na moeten denken. De plaat komt uit Amerika en dat betekent dat Discogs ook al meteen de klaringskosten van de douane in rekening brengt. Daardoor valt deze nóg hoger uit, maar ik denk dat het de aankoop rechtvaardigt. Dat is dus één single welke is geïnspireerd door de Week Spot en Soul-xotica. Gistermiddag heb ik besloten Cliff Nobles tot Week Spot te maken en dat is het moment waarop ik meteen moet denken aan het eerste plaatje van Cliff. Ik zie dat het onlangs opnieuw is heruitgegeven met een track van Jigsaw als b-kant. Helaas... deze is ook onbetaalbaar. Dan zie ik een voordelige heruitgave via een Duits label en deze heb ik ook besteld. Wellicht dat beide singles op een zeker moment Week Spot gaan worden, maar vooralsnog ga ik daar niet van uit en schrijf dus vanavond het verhaaltje over Cliff Nobles. Zijn 'This Feeling Of Lonliness' uit 1973 mag de Week Spot heten.

Ik geloof zeker dat ik al eens eerder over Nobles moet hebben geschreven. Waarschijnlijk in de vroege jaren van deze praatpaal als ik berichtjes uit de losse mouw schud zonder dat ik 'huiswerk' doe. Het is opmerkelijk dat Cliff Nobles vooral wordt herinnerd vanwege een plaat waar hij niet aan mee doet. Een plaatje dat al vanaf het begin in de Blauwe Bak staat en dat, voor de variatie,  eens niet obscuur of onbekend is. Sterker nog: Ik durf te wedden dat iedereen, opgegroeid in Nederland, het kan meefluiten. Zelfs als Veronica al terug aan wal is, gebruikt het nog altijd dezelfde herkenningsmelodie voor de drive-in show. Het is een instrumentaal nummer dat wordt toegeschreven aan Cliff Nobles & Co., maar feitelijk is '& Co.' gewoon het studiogezelschap dat hem begeleidt op de plaat. De blazerssectie van de groep zal eventueel haar weg vinden naar MFSB, de huisband van Philadelphia International Records.

Zijn volledige naam is Clifford James Nobles en komt op 4 augustus 1941 ter wereld in Grove Hill in de staat Alabama. Hij groeit aldaar op in de stad Mobile en begint op de high school met het zingen in groepjes. Zijn eerste bandje heet The Delroys. In 1966 houdt Cliff het voor gezien in Alabama en trekt naar Philadelphia. Hij maakt eerst voor het lokale label JV Records de single 'My Love Is Getting Stronger'. Dat nummer staat al jaren denkbeeldig op mijn verlanglijstje en deze opname heb ik vanmorgen besteld en betaald. Helaas, zo blijkt achteraf, wel bij een dealer waarbij ik in 2020 een teleurstellende ervaring heb, maar vooruit... we geven hem nog maar een kans. Het is nu toch al té laat om te cancellen maar achteraf had ik gewenst dat ik hem elders had uitgezocht. 'My Love Is Getting Stronger' heeft potentie en Atlantic is bereid om Cliff op te nemen in haar stal. Toch wordt dit en de opvolger, 'Everybody Is Weak For Somebody', niet de hit waarop men heeft gehoopt en even later zit hij zonder contract. In 1967 vindt hij aansluiting bij Phil-L.A. Of Soul. Niet alleen een label met een opvallende naam maar ook met een fraai label design van een visgraat. De vaste ritmesectie van 'Co.', de begeleidingsgroep op de platen, bestaat dan uit bassist Benny Williams, gitarist Bobby Tucker en drummer Robert Marshall. In januari 1968 verschijnt de single 'The More I Do For You Baby' maar deze doet weinig. Een maand later is de volgende single al een feit, hoewel de twijfel toeslaat bij het label.

Cliff Nobles werkt dan al samen met componist en producent Jesse James en hij heeft een nummer geschreven voor Nobles met de titel 'Love Is All Right'. Het is de platenmaatschappij welke het meest overtuigd is van de instrumentale versie. Deze wordt namelijk vanaf het begin gepromoot door Phil-L.A. Of Soul en een eventuele hit voor de gezongen versie is een bonus. Cliff Nobles is niet te horen op 'The Horse' dat meteen wordt omarmd door de dj's . Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat Nobles wel eens sterker heeft gezongen dan op 'Love Is All Right' en de melodie van 'The Horse' té sterk is om nog een zangmelodie te krijgen. Jaren later verschijnt ook Jesse James' demo van het nummer en daar kunnen we horen dat het feitelijk twee totaal verschillende nummers zijn. Nobles geniet dus een sterstatus vanwege een plaat waarop hij niet te horen is en Phil-L.A. Of Soul zet dan ook voornamelijk in op instrumentale kantjes met steeds een verwijzing naar paarden. Als Phil-L.A. Of Soul in 1970 Cliff aan de kant zet, heeft Jesse James nog altijd wel vertrouwen in de zanger. Terug bij JV Records maken ze nog een plaatje met een update van 'The Horse' op de keerzijde. Het is op Jamie Records dat in 1972 de originele 'The Horse' opnieuw uitbrengt. In 1973 vindt het duo onderdak bij Roulette en is 'This Feeling Of Lonliness' het enige wapenfeit. Uiteraard is het 'loneliness', maar ik hou de typfout aan als titel. Een uiterst fraai crossover-werkje uit de pen van James en met een gepassioneerd zingende Nobles. Beduidend rustiger van aard dan zijn voorgaande werk, maar ook overtuigender in mijn beleving.

Als 'This Feeling Of Lonliness' ook geen hit wordt, moet Nobles wel een conclusie trekken. Er moet toch brood op de plank komen en dus gaat hij aan de slag in de elektrotechniek. 'The Horse' wordt intussen verschillende malen een hit maar gezien hij geen 'credits' in de compositie heeft, zal hij daar niet van kunnen rentenieren. Op 12 oktober 2008 overlijdt de beste man op 67-jarige leeftijd. 'This Feeling Of Lonliness' staat dit jaar op een veertiende plek van de Blauwe Bak Top 100. De Week Spot van volgende week is de hoogst genoteerde plaat welke nog geen Week Spot is geweest. Dat is overigens nummer 8.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten