vrijdag 24 december 2021

Singles round-up: december 1


Alstublieft. Dit gaat het 4300e bericht worden. Nog tweehonderd te gaan voor weer een echt feestje want '45' is en blijft een favoriet getal. Het is inmiddels in de vroege uren van Eerste Kerstdag en dus wens ik jullie nu alvast een voorspoedige kerst toe en ik hoop dat de weersverwachtingen gaan uitkomen voor morgen. Dan belooft het een fraaie dag te worden voor een buitenactiviteit! Ik heb de afgelopen weken een bericht 'gespaard' voor een 'Singles round-up', hopende op een aantal bestellingen die onderweg zijn. Daar komt ook bij dat ik gisteravond niet meer ben toe gekomen aan publiceren. Eigenlijk wil ik pas een 'Singles round-up' doen bij vijf of zes singles, maar ik durf te betwijfelen of ik daar nog aan toe kom in 2021. Maandag is de laatste mogelijkheid en hoewel PostNL wel bezorgd op die dag, verwacht ik nog niet direct de singles. Tot mijn grote verrassing is één van de twee bestellingen vandaag al binnen gekomen en verder heb ik nog twee recente heruitgaven liggen die ik nog moet behandelen. Dat trio mag dan de eerste 'Singles round-up' vormen voor deze maand en, zoals het lijkt, ook de laatste. Het is niet anders.Daarna ga ik wel meteen verder met de Blauwe Bak Top 100 en dus heb ik nog altijd een bericht 'gespaard'. Nu eerst de drie laatste aanwinsten op vinyl.

Hoewel ik volgende week pas een afscheidsbrief mag schrijven aan 2021 is de toon al gezet. Het jaar 2021 is in meerdere opzichten een tegenvaller, behalve op één vlak: De muziek. Dan heb ik het nog niet meteen over de nieuwe muziek, hoewel daar ook pareltjes tussen zitten. Ik moet nog eens gaan zitten rekenen maar ik vermoed dat ik 2016 voorbij ben gegaan qua platen? Met name de laatste paar maanden in Meppel is het erg snel gegaan qua aantallen. Het jaar 2021 mag voor een kleine schare soul-fans ook de boeken in gaan als de start van een aantal veelbelovende platenmaatschappijen. Ik noem MD maar ook het Soul Direction-label. En niet te vergeten de nieuwe samenwerking tussen Cannonball en Epsilon. Intussen brengt Soul4Real en Izipho Soul ook het nodige fraaie werk uit en zo koop ik niet alleen veel stokoud origineel werk maar ook nieuwe releases en nieuwe heruitgaven. Ik heb al een plaat van The Decisions op het Soul Direction-label maar vrij recent is het begonnen met de 'Origins'-serie: Volledig geautoriseerd door de oorspronkelijke belanghebbenden worden hier bestaande oude singles opnieuw beschikbaar gemaakt in een gelimiteerde oplage. Uiteraard hebben we het dan over singles waar je normaal gesproken de auto voor moet verkopen.

* The Combinations- I've Been Waiting (UK, Soul Direction Origins, 1967, re: 2021)
Het is een keuze tussen gevoel en verstand als je zelf een plaat opnieuw wilt uitbrengen in een gelimiteerde oplage. Natuurlijk wil je zo snel mogelijk van je voorraad af zijn en dus kan het handig zijn om de nieuwprijs laag te houden. Aan de andere kant is het zuur om een paar maanden later je, reeds uitverkochte, plaat voor het dubbele of driedubbele te zien. Je kan het ook een hele 'exclusieve' affaire maken met een hoge verkoopprijs met de kans dat je met de helft blijft zitten. Soul Direction heeft gekozen voor de eerste aanpak. Ik geloof dat deze singles in een oplage van 200 zijn en inmiddels uitverkocht. Ze zijn bijzonder zonnig geprijsd en met de exclusiviteit in het achterhoofd maakt dat ik vlug bereid ben. The Combinations is de single die me het meest bevalt. 'I've Been Waiting' is fraaie midtempo met een lekkere groove en dito harmonieën. Hij valt overigens nog wel mee als ik op Popsike kijk. Een origineel is daar in 2020 verkocht voor 385 dollar. Acht jaar eerder is eentje verkocht voor 600 dollar. De b-kant heet 'Please Don't Leave Me' en is zelfs een tandje lager dan 'Waiting' en minstens zo smaakvol. Dat is het intro, er zit een kleine versnelling halverwege het nummer en dan is het lastig om de 'groove' te houden. Voor je het weet, leg je nadruk verkeerd en is het opeens hoempapa. Nee, ik denk dat 'I've Been Waiting' uiteindelijk de favoriet gaat worden.

* Sir Joe- Nobody Beats My Love (UK, Soul Direction Origins, 1967, re: 2021)
De plaat van Sir Joe is oorpsronkelijk uitgebracht op Ru-jac, niet te verwarren met Rojac. In 2017 is een origineel opgebracht in een Ebay-veiling met een startbedrag van 9 dollar. Na 24 biedingen staat de plaat op 3949 dollar. Misschien hoef je de auto niet te verkopen, maar ik moet wel heel veel poststukjes bezorgen, wil ik zo'n plaatje kunnen veroorloven. Een 'carver' heeft 20 dollar opgebracht en voor minder dan dat heb je nu een compleet geautoriseerde heruitgave. Sir Joe is pure Northern Soul maar dan van het leukere kaliber. De b-kant geeft hetzelfde geluid maar dan iets minder gepolijst. Misschien is het voor mij wel de betere kant, maar het is vooral dat een 'bundle' van beide singles een stuk goedkoper was. Normaal gesproken kan ik hier wel zonder leven. Je kan per slot van rekening niet alles hebben?

Dan een nieuwe naam voor mij: Matasuna Records. Het label houdt huis in Berlijn en brengt sinds 2016 singles uit met 'vergeten' geluiden van over de hele wereld en met soms een hagelnieuwe release. Intussen ben ik een kwartiertje aan het grasduinen geweest op Discogs want ik heb mijn oor laten vallen op een zéér interessant plaatje op ditzelfde Matasuna Records. Hoewel de b-kant pure jazz is, valt mijn laatste aanwinst qua a-kant een beetje uit de toon. Het is immers een Northern Soul-klassieker waar het voor de rest toch neigt naar jazz, latin en funk.

* Cliff Nobles- My Love Is Getting Stronger (Duitsland, Matasuna, 1966, re: 2021)
De opname is geremastered en dat hoor je vanaf de eerste noot. Ik ken het eigenlijk alleen van meer stoffige mp3's en vermoedelijke Youtube-rips, maar deze opname staat als een huis. Ik moet bekennen dat ik omstreeks 2013-2014 echt op zoek ben geweest naar dit plaatje en dat het nu wellicht een paar jaar té laat arriveert om een hele grote 'hit' te worden in mijn huis, maar toch is het fijn om eindelijk eens in de bakken te hebben. En als het dan toch jaren zestig moet zijn, doe me dan deze maar! De b-kant heb ik dinsdag al even gehoord vanaf Youtube en is totaal niet interessant voor mijn verzameling. Jammer, maar helaas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten