zondag 26 december 2021

Blauwe Bak Top 100 van 2021: De top 4


Vijf minuten geleden heb ik de nummer 1 nog gedraaid op de radio en voordat ik ga slapen, wil ik eerst nog de top vier publiceren van deze Blauwe Bak Top 100. De uitzending van gisteren (nummers 100 tot en met 46) staat al op onze Mixcloud-pagina, ik ga morgen die van vanavond toevoegen. Van de buitenactiviteit is gisteren niets meer gekomen en ook vanavond lijkt het niets te worden. Dan besluit mijn radio-collega na drie kwartier dat hij eigenlijk niet zoveel zin heeft in een show en gaat om tien uur de jukebox weer aan. Dan besluit ik de winterjas aan te trekken en een blokje te maken in Uffelte. Ik mijd daarbij de open vlaktes vanwege de kille oostenwind en blijf binnen de woonwijken. Morgen is weer gewoon een werkdag maar dat betekent dat ik vrijdag vrij ben. Na publicatie zal ik dus spoedig richting mijn nest verhuizen. De top vier wil ik wel wat extra motiveren en vandaar dat ik bij de nummers een klein verhaaltje schrijf.

4. The Same Old Me - The Web (Belize, CES 1013, B, 1975)
Het verhaal begint bij de folkzangeres Nadia Catousse. Ik wil eens werk van haar draaien in 'Afterglow' en ga op zoek in de digitale bibliotheek en vind een album met 'wereldsterren' uit Brits-Honduras. Daar staat ook een nummer tussen van The Web en aanvankelijk denk ik dat het de groep is van de hit 'Baby Won't You Leave Me Alone'. Nee, het blijkt een gezelschap te zijn uit Belize dat rond deze tijd naar Amerika verhuist om hun geluk te proeven. Intussen verschijnt deze single en doordat de band voortdurend in Amerika speelt, eindigen daar ook de meeste exemplaren. Deze single is nog net vóór dat de douane ook Amerikaanse zendingen gaat controleren. Ik heb vorige week nog eentje gekocht in Amerika, maar de belastingen doen echt pijn in de portemonnee. Leadzanger Harington Trapp gaat voor deze sessie aan een tafel zitten met pen en papier en schrijft zijn eerste liedje. Het is simpel maar doeltreffend en de manier waarop hij het zingt... Het komt allemaal rechtstreeks uit zijn hart. Het is de duurste single van 2021 gebleken, maar het is iedere dollarcent méér dan waard!

3. Cross That Bridge - Simtec & Wylie (UK, Bridges Unlimited, A, 1974, re: ????)
Het blijft een eigenaardig plaatje. Het heeft geen catalogusnummer en de andere kant bevat 'London Bridge' van Quickest Way Out. 'Specially for DJ-use' staat op het label, maar het is een combinatie welke doet denken aan de Wah Wah 45s-uitgave van Barbara Acklin (de nummer 12 in deze puree). Als het een 'lathe' blijkt te zijn, is het erg professioneel gebeurd en bovendien is het onmiskenbaar vinyl. Wat kan ik zeggen over het nummer? Het is bijna vier minuten lang maar mocht van mij ook twintig minuten duren. Zo'n sfeervolle opname zou ik nooit hebben verwacht van de 'Gettin' Over The Hump'-mannen. Het leven is vol verrassingen is een uitgekauwd chché maar ik kan niets meer origineels bedenken bij Simtec & Wylie.

2. Yes I Am - Michelle David & The Gospel Sessions (UK, One World OSP 5004, A, 2021)
Eigenlijk vermeld het label de EU, maar de plaat zal wel gedupliceerd zijn in het voormalige Oostblok. One World is een Engels platenlabel. Overigens heeft Michelle David de naam van haar band veranderd in The Truetones, maar doet dit als de labels voor 'Yes I Am' reeds zijn gedrukt. Dit is dus officieel de laatste plaat van The Gospel Sessions, maar klinkt behoorlijk anders ten opzichte van het eerdere werk. Minder traditioneel jaren vijftig-gospel maar een prettige 'contemporary soul'-vibe. In Nederland moeten David en haar begeleiders nog altijd schnabbelen, maar in Engeland zijn ze hier dol op.

1. I Don't Think I'll Ever Love Another - The Darling Dears (US, Cultures Of Soul COS 008, A, 1972, re: 2012)
De ultieme nummer 1 van deze lijst moet dan The Darling Dears worden. Een plaat die ik reeds ontelbare keren heb gehoord maar waarbij ik steeds weer nieuwe elementen blijf ontdekken. En dat gevoel is na drie maanden nog steeds niet weg en daarom is dit de enige echte nummer 1 van de soul-platen. Qua Gele Bak-singles heb ik ook voldoende gekocht in 2021 en het kan zijn dat ik daar in januari nog eens 'iets' mee ga doen. Een Gele Bak Top 40 in dat geval.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten