woensdag 29 december 2021

Vijfentwintig maal diagonaal


Er staat me iets van bij dat ik in eerdere jaren nog wel eens veel meer heb terug gekeken naar een (bijna) voorbij jaar. Het is de tijd dat ik ook nog steeds kroegoptredens doe of een concert bezoek of iets dergelijks. Wat dat betreft is mijn leven een beetje eentoniger geworden zonder dat dit 'saai' hoeft te zijn. Hoogtepunten vormen zich nu vooral rond vakanties en fiets- en wandeltochten. Ook in het afgelopen jaar heb ik jullie middels 'Verticaal zeven letters' en 'Elektrisch zeven letters' deelgenoot gemaakt van fietstochten van wisselende kalibers. Ik ben sinds gisteren bezig een inventarisatie te maken van de meest 'gedenkwaardige' fietstochten en als ik daarmee klaar ben, heb ik precies vijfentwintig momenten. Ik weet dat ik eind 2014 ooit ook eens een top veertien heb gedaan en zoiets lijkt me nu ook wel wat. In de 'bubbling under' staan enkele fietstochten die er niet echt toe doen. Ik weet opeens weer een paar momenten te herinneren waarbij ik boodschappen heb gedaan in Havelte en over Busselte naar Darp fiets en dan richting Holtinge. Het zijn dermate kleine ommetjes dat ik ze nauwelijks als een fietstocht kan beschouwen. Als ik deze weg laat, blijven er vijfentwintig momenten over en daar ga ik vanavond opnieuw doorheen fietsen.

25. Woensdag 7 juli
24. Zaterdag 15 mei
23. Zondag 9 mei
22. Zondag 15 augustus
21. Donderdag 6 mei
Bij de onderste vijf treffen we een paar tochtjes met slechts één lichtpuntje dat maakt dat ik de tocht nog steeds kan herinneren. Eerst denk ik aan een top 21 en dan vallen de onderste vier af en daar zou ik geen moeite mee hebben gehad. In begin juli heb ik last van 'coronasokken'. Mijn sokken zijn tot op de draad versleten en gezien de middenstand net weer een beetje open gaat na de lockdown moet ik eens naar Steenwijk fietsen om sokken te kopen. Ik heb een paar maal een verwoede poging gedaan en 'vergeet' op 7 juli bijvoorbeeld dat ik hiervoor naar Steenwijk ben gefietst. De heenweg regent het even flink maar dan knapt het weer op en is het opeens weer zomers. Op zaterdag 15 mei wordt de tocht eveneens verstierd door regen. Dan ga ik over Ansen naar Dwingeloo voor boodschapjes. Ik zit onderweg even lekker op een bankje maar op de terugweg is het even bar en boos. Op zondag 9 mei is het enerzijds erg warm maar met geregelde stevige buien. Ik fiets richting het bos met mijn dunne jasje aan maar in de buurt van het Booyveen plakt deze al aan mijn rug vast. Ik fiets een beetje rond Wapserveen en doe dan boodschappen in Havelte. Het moment bij Booyveen is dermate genieten dat ik de tocht op 23 zet. Op zondag 15 augustus heb ik de beschikking over een 'nieuwe' elektrische fiets van de zaak, maar ik kan niet overweg met het ding. Het enige hoogtepunt hier is de beker ijskoffie en broodjes die ik nuttig op een bankje tussen De Bult en Eesveen. Een deel van de geplande route is afgesloten en de fiets rijdt niet fijn. Op donderdag 6 mei moet ik een paar pakketjes halen en maak een mooie bocht om naar Steenwijk. Opvallend is dat het bijzonder druk is in de lucht met laagvliegende helikopters. Iets met een militaire oefening

20. Vrijdag 3 september
19. Een niet vast te stellen vrijdag in juni of begin juli
18. Zondag 28 februari
17. Woensdag 4 augustus
16. Woensdag 1 september
De meeste fietstochten heb ik gedaan op de 'gewone' postfiets, maar enkel heb ik de beschikking over een werkende elektrische fiets van de zaak. Verder zijn daar de momenten dat ik een elektrische fiets huur in Havelte. Dat doe ik eind augustus in ieder geval voor een week. Vrijdag 3 september is de laatste dag dat ik de fiets heb. De voorgaande dag is verloren gegaan hoewel ik dan wel het idee opvat om naar Emmeloord te gaan. Dat lijkt op deze laatste dag een ideaal uitstapje. Hoewel ik leuke platen scoor in Emmeloord en het fijn is weer eens door de Weerribben te crossen, is het toch vooral om de 'schade' van de donderdag in te halen. Die avond breng ik de fiets terug. Op de negentiende plek plaats ik een vrijdagavond waarop ik naar Steenwijk fiets voor boodschappen. Het is dan dagen lang erg warm geweest en ik plaats het ergens in de contreien van de zonsverduistering. Er is onweer op komst en het hangt als het ware in de lucht. Het levert een zwoele avond op. Helaas kan ik hierover niets terug vinden op Soul-xotica. Op zondag 28 februari maak ik de eerste echte fietstocht van het jaar. Over Dwingeloo en Lheebroek richting Ruinen. Een zonnige maar erg koude dag in mijn herinnering. Het bezoek aan mijn moeder mag een hoogtepunt heten, maar de fietstocht is maar matig. Vandaar dat 4 augustus niet hoog is geëindigd. Woensdag 1 september is de woensdag van de vakantie en hoewel de rit naar Nijverdal en Hellendoorn de langste is uit de week, 'wil' het deze dag maar niet. Het weer werkt daarin ook niet mee.

15. Donderdag 8 juli
14. Maandag 30 augustus
13. Woensdag 20 oktober
12. Zondag 22 augustus
11. Zondag 30 mei
In geval van Nijverdal voel ik me een beetje 'lusteloos' tijdens de tocht en dat is iets dat vaker zal voorkomen. Een fietstocht is niet meer automatisch een hoogtepunt voor mij. Ik zit al sinds maart in een depressie en dat heeft zijn weerslag op de fietsavonturen. Op donderdag 8 juli ga ik opnieuw naar Steenwijk maar niet voor sokken. Deze zal ik uiteindelijk een week later in Meppel kopen. Ik heb een dag eerder bij 'Malle Pietje' voor de dichte deur gestaan en wil nu wel eens de 'nieuwe' kringloop in Steenwijk van binnen zien. Het levert een leuk vrachtje platen op en de fietstocht naar Steenwijk en terug is puur genieten. Het is immers uiterst fraai zomerweer en ik zit dan even best goed in mijn vel. Een tocht die ook niet wil, is die op maandag 30 augustus. Op de elektrische fiets naar Emmen. Ik heb het zo mooi gepland maar dan blijkt de fietsenstalling op het station al over twee uur dicht te gaan. Ik heb de accu de heenweg voor een goed deel leeg gereden en na een uur haal ik hem alweer op. Het is vooral schipperen op de terugweg met de accu want de moed om op benenkracht naar huis te fietsen, ontbreekt eveneens na de voorgaande dag. Op woensdag 20 oktober staat er een harde wind als ik naar Meppel fiets. Terug heb ik dan wind in de rug en dat vier ik met een bochtje om. Lekkere muziek op de koptelefoon en genieten met hoofdletter G. Op zondag 22 augustus heb ik net vakantie gekregen en fiets naar Dwingeloo voor een paar boodschappen. Dan heb ik opeens zin aan iets meer en fiets over Geeuwenbrug en een stuk door het Drents-Friese Wold naar Diever. Daar doe ik inspiratie op voor een andere tocht... Op zondag 30 mei vraag ik mezelf onderweg af of ik niet net zo lief thuis was gebleven. Ik schrik als het antwoord 'ja' luidt. Het is een prachtige dag en dito route maar mijn hoofd wil maar niet op standje 'genieten' komen.

10. Zondag 29 augustus
9. Woensdag 31 maart
8. Maandag 17 mei
7. Maandag 6 september
6. Zondag 4 juli
Ik heb zaterdag 29 augustus opnieuw de e-bike gehaald uit Havelte en fiets deze dag door Friesland. Het weer is maar matig en de tocht niet overal even inspirerend, maar desondanks weet ik iets van een vakantiegevoel naar boven te krijgen. Ik heb me rot gezocht naar de datum van de nummer negen. Ik denk dat het april is, maar het blijkt nog net de laatste dag van maart te zijn. Het is dan opvallend warm. Ik heb dampspullen nodig en besluit even op de zaak te kijken. Het is de eerste keer sinds ik de ziektewet ben in gegaan en de laatste keer op de oude locatie. Het is zo gezegd prachtig weer en ik maak een royale fietstocht vanaf de zaak en doe boodschappen in Ruinen. Bij de molen eet ik een paar broodjes en ga dan weer verder. Mijn dunne zomerjasje maakt deze dag haar debuut. Ik heb het ding in het najaar gekocht. Op maandag 17 mei heb ik opeens de 'spirit' om te gaan fietsen. Het is een beetje troosteloos maar desondanks ga ik via Ruinen en Echten naar Zuidwolde. Vervolgens over Fort naar De Wijk en zo weer terug naar Meppel. Het regent zo nu en dan stevig maar ik blijf de moed erin houden en dat komt ook door de radioshow van de voorgaande dag waar ik naar luister tijdens de route. Op de eerste zaterdag van september heb ik al een poging tot 'kringlopen' in Assen gedaan, de maandag erop doe ik het iets meer succesvol. Op zondag 4 juli worden er hevige buien voorspeld en heb ik dampvloeistof nodig. Ik besluit die ochtend vroeg weg te fietsen zodat ik voor de buien thuis ben. In Meppel smaakt het naar meer en ik fiets deze dag over Zwartsluis en door de Wieden naar Giethoorn en Steenwijk. Als ik een half uur uit Steenwijk ben, is het daar gaan onweren. Ik ben kwalijk een kwartier in Uffelte of het waterballet gaat ook hier los.

5. Woensdag 2 juni
4. Zaterdag 4 september
3. Zondag 20 juni
2. Donderdag 5 augustus
1. Maandag 23 augustus
Op woensdag 2 juni word ik verwacht bij de bedrijfsarts in Meppel. Na afloop kijk ik even op de zaak en heb dan wel moed voor een paar kringloopwinkels. Zo fiets ik deze middag over Ruinerwold en Havelte. Het weer is schitterend en bij vlagen ga ik dingen weer iets rooskleuriger zien. Wellicht dat de singles daar ook in bijdragen? Op zaterdag 4 september doe ik een eerste poging tot Assen. Ik arriveer te laat voor de kringloopwinkels en maak het op de terugweg helemaal een feestje. Over Rolde en Grolloo naar Beilen en vanuit daar oversteken naar Dwingeloo. Op zondag 20 juni heb ik ook dampspullen nodig en dat levert opnieuw een fietstocht op naar Meppel. Hier speelt de muziek een belangrijke rol en het maakt dat ik de tocht naar hartenlust blijf uitbreiden. Donderdag 5 augustus is de dag nadat ik op de elektrische fiets naar moeder ben geweest. Ik heb hem voor twee dagen gehuurd en deze donderdag is het uitzonderlijk mooi weer. Ik maak een tochtje over het Doldersummerveld en krijg hier niet alleen een vakantiegevoel. Ik besluit hier eigenlijk ook om de fiets een week te huren als ik nergens terecht kan in een bed & breakfast.

De allermooiste tocht is gewoon op de ouderwetse postfiets. Het is de eerste maandag van de vakantie en de voorgaande dag heb ik inspiratie op gedaan. Ik wil weer eens door het Drents-Friese Wold. Ik blijf buiten Appelscha maar doe nog wel de Fochteloër Venen even aan. Ik weet nog goed te herinneren dat de laatste kilometers erg zwaar zijn want negentig kilometer op een postfiets is geen pretje. Het is echter een tocht om nog vaak aan terug te denken. De foto is deze dag genomen in het idyllische Ravenswoud.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten