maandag 3 december 2018

Blauwe Bak Top 100 van 2018: 90-81



90. Happiness Is Being With You-Tyrone Davis (US, Dakar DK 4536, 1973)
Geen inleiding en hupsakee... meteen door naar de platen in de Blauwe Bak Top 100. Dat is wederom de manier hoe ik het dit jaar ga doen bij de aftelling tot nummer 1. Verder zullen de verhaaltjes niet buitensporig lang zijn omdat de platen al eens aan bod zijn geweest in de 'Singles round-up' en ik sommige nog wil gebruiken voor de Week Spot. Over de Week Spot gesproken: Ik ben nog in conclaaf met mezelf of ik vier of vijf Week Spots ga gebruiken uit de Top 100. De lijst zal de laatste twee zaterdagen van het jaar in 'Do The 45' aan bod komen en deze zaterdag de 36 uit de 'bubbling under'. Tyrone Davis is een plaatje dat nog altijd aan het groeien is. Ik heb inmiddels de eerste 'Vakantiemix' voor 2019 al opgenomen en Tyrone staat op de meest recente van 2018. Het is de enige mix die ik 'bewaar' voor de vakantie en het nummer maakt indruk op de eerste maandag als ik toeristisch over Havelte wandel.

89. Heaven Must Be Like This-The Ohio Players (Duitsland, Mercury 6167 012, 1974)
Uit de eerste partij van Albert van dit jaar. Ik heb 'Together' al jaren in de Blauwe Bak en dat is de b-kant van 'Honey'. 'Heaven Must Be Like This' is de keerzijde van het funky 'Skin Tight' en is precies het geluid dat ik sinds een paar jaar kan waarderen. Beduidend rustiger dan de a-kant maar dat maakt het tegelijk ook soulvoller. Van 'maar even bekijken hoe lang die in de reserve-Blauwe Bak staat', is het een plaatje geworden dat zijn plek heeft verdiend!

88. Together-Simms Twins (US, Parkway KP 6002, 1968)
De jaren zeventig heeft de overhand gekregen in de Blauwe Bak Top 100. Dat betekent echter niet dat de jaren zestig niet meer mee doen. Sterker nog: Zelfs de nummer 1 stamt uit de jaren zestig. Voor zo'n plaatje van Simms Twins maak ik met alle liefde een uitzondering. Pure klasse!

87. Check It Out-The Friends Of Distinction (US, RCA Victor 74-0416, 1971)
Bij het overlijden van Hugh Masekela word ik opnieuw eraan herinnerd dat ik nog eens actief op zoek moet naar de gezongen 'Grazing In The Grass' van The Friends Of Distinction. Toch heeft het groepje meer noten op haar zang. Neem nu dit 'Check It Out'. Nog volslagen onbekend maar dat hoeft niet onbemind te maken.

86. This Heart-Gene Redding (US, Capitol 7000, 1974)
De plaat staat te boek als dat het op Haven is uitgebracht. Capitol neemt echter de meeste plek in op het label en dus hou ik het bij de laatste. Een onversneden stuk 'blue-eyed soul' uit de pen van de heren Lambert en Potter waarvan ik de meeste nummers erg kan waarderen. Ze hebben allemaal iets 'catchy' dat het voor mij onweerstaanbaar maakt. Zo val ik dus ook als een blok voor dit deuntje van Gene Redding.

85. Shardarp II-El’ Willie (Italy, Cannonball CBLL018, 2018)
Cannonball stuurt me in maart de volledige mp3's en bio's toe van beide nieuwe releases en El' Willie is meteen de favoriet van de twee. Toch moet ik bekennen dat ik hem niet meteen heb besteld. Een nieuwe Cannonball kost namelijk dertig euro en dat vind ik té gortig. Vervolgens biedt Alberto deze aan met Grace Love voor een spotprijsje en dan mag hij alsnog. Het geluid past helemaal in mijn set en toch gaat het bij de bestelling vooral om Grace Love. Die vinden we véél hoger terug in de lijst.

84. Don’t Rush Me-The Baby Dolls (US, Gamble G-213, 1967)
In 2013 en 2014 ben ik even 'zoekende' en kom zo op ht spoor van de meidengroepen. In dit jaar doe ik dit dunnetjes over met The Baby Dolls, alleen is het nu het nummer dat me meteen helemaal inpakt.

83. When A Woman Loves A Man-Jean Battle (US, Red Lite RL 119, 1972)
Als we het over een ondergewaardeerde zanger en componist hebben, dan heb ik hier andermaal een voorbeeld: Sam Dees. In de soul-kringen wordt iedereen meteen stil op wat gaat komen, maar in de 'grote mensenwereld' heeft nog nooit iemand van Dees gehoord. 'Lonely For You Baby' uit 1968 is wellicht de meest bekende en in 1975 maakt hij het prachtige 'Fragile, Handle With Care' dat nog immer op mijn wenslijst staat. Intussen schrijft hij de prachtigste liedjes voor anderen en tekent bijvoorbeeld voor dit 'When A Woman Loves A Man' voor Jean Battle. Er valt nog zoveel te ontdekken in de jaren zeventig-soul!

82. Cryin’ In My Sleep-Betty Wright (US, Alston 4611, 1972)
Ik heb maar liefst drie singles van Betty Wright in de lijst van 2018. De meest recente is buiten de boot gevallen en dat rest me met twee ultieme favorieten. Bij het gevecht moet 'Cryin' In My Sleep' genoegen nemen met een plekje bij de onderste twintig. Betty mag het best bekend zijn met meer uptempo werk, maar het is het langzamere repertoire dat ik het beste kan waarderen van de zangeres.

81. Special Agent 34 24 38-Mamie Galore (US, St. Lawrence 1004, 1965)
We eindigen de eerste twintig met een klein staafje springstof. 'Special Agent' is gewoon een rechttoe rechtaan Northern Soul-danser maar dan wel van het betere soort. Geinspireerd door James Bond (en wellicht Pussy Galore?) is dit gewoon een erg plezierig plaatje uit de midden jaren zestig. Zo nu en dan speelt de Northern Soul weer even op in de collectie hoewel het leeuwendeel onder de Modern Soul en crossover geschaard kan worden. Plus dat ik dit jaar de Carib Soul heb kunnen toevoegen aan de lijst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten