dinsdag 24 november 2015

Week Spot: Purple Mundi



De laatste 'nieuwe' Week Spot? Vanaf volgende week komt de Week Spot uit de aftelling van de Blauwe Bak Top 100 en omdat ik die nog niet heb samengesteld, weet ik dus ook niet hoe 'oud' de Week Spot gaat worden. Ik weet evenmin wat ik met deze Week Spot-kandidaten ga doen, want vaak zijn ze al afgevallen omdat ik er geen zinnig woord over kon schrijven. Het zullen dus waarschijnlijk veel 'herinneringen' worden. Toch is de kans reƫel dat een aantal platen de term Week Spot zonder meer verdienen. Bij sommige kan ik wel huilen omdat er geen informatie over is te vinden. Denk dan bijvoorbeeld aan 'Guessing Again' van Vicki Collins. Heel soms lukt het me dan toch nog iets te vinden over een artiest of groep die over het algemeen bekend staat als een 'mysterie'. Neem nou de Week Spot van deze week: Een plaatje uit Miami in Florida dat sinds enkele decennia een enorme favoriet is tijdens Northern Soul-feesten in Engeland. Ik dank de vergaarde info aan de 'vermoedens' van een lid van Florida Soul-forum. Hij lijkt goed op de hoogte te zijn en dus durf ik het wel aan zijn gegevens te dupliceren. De Week Spot is 'Stop Hurting Me Baby' van Purple Mundi (1971).

Juist, bij dat laatste begint het al. 'Stop Hurting Me Baby' staat bij de meesten als 1972 te boek, maar volgens dit forum-lid staat het reeds op 4 december 1971 genoteerd op de regionale hitparade. De nummer verschijnt in 1972 en 1973 opnieuw op een single, steeds met afwijkende catalogus-nummers. Het zijn geen heruitgaven, het nummer krijgt gewoon driemaal de kans een internationale hit te worden en daar zal het nimmer in slagen. Sinds een kleine twintig jaar buitelen de dj's en verzamelaars over elkaar om een origineel exemplaar te bemachtigen, maar zelfs eentje in een 'matige' staat brengt desondanks achthonderd Engelse ponden op. Het Soul 7-label heeft omstreeks 2009 een heruitgave op de markt gebracht welke ook al voor tientallen euro's gaat. Tenslotte brengt Outta Sight in 2011 deze heruitgave welke nog immer voorradig is en dus voor een tientje de bak kan in gaan. Op de pure Northern Soul-feesten halen ze de neus op voor Outta Sight-persingen, maar ik doe het er graag voor!

Purple Mundi komt uit voor het Cat-label uit Miami, waar de getalenteerde familie Wright de dienst uitmaakt. Betty is als zangeres de beroemdste van het stel, maar ook broer Milton vindt weerklank in de cult-hoek van de soul. In 1971 verschijnt 'Stop Hurting Me Baby' een eerste maal als b-kant van 'I Believe'. Toch is het 'Hurting' dat meteen de meeste aandacht krijgt en Cat besluit de bestaande single (Cat 322) te vervangen door een nieuwe: Cat 1978. Eind 1972, begin 1973, brengt Cat 'Man From The Sky' uit als Carlos Wright With Purple Mundi. Carlos is eveneens een broer van Betty en Milton. Als b-kant gebruikt Cat een oude 'master' en dat blijkt 'Stop Hurting Me Baby' te zijn. Deze uitvoering is over het algemeen het beste verkrijgbaar, mits je over een bodemloze bankrekening bezit: Het label is voor twee-derde wit met een gele baan links en een mooi Cat-logo. De Outta Sight die boven dit bericht staat afgebeeld is gebaseerd op de eerste uitgaven, hoewel het 'Man From The Sky' op de keerzijde heeft staan.

De productie van 'Stop Hurting Me Baby' wordt gedeeld door Willie Clarke en Betty Wright. Haar naam wordt abusievelijk afgedrukt als Betty Right. Steve Alaimo krijgt in het begin ook nog een 'credit'. Verder dan deze summiere informatie komt het niet, hoewel de soulmuziek in Florida doorgaans goed gedocumenteerd is. Wat blijft is de muziek en daarvoor verdient Purple Mundi ook het predikaat van Week Spot. Het heeft alles van een midden jaren zestig-Northern Soul-klassieker met het verschil dat het in 1971 is opgenomen in een rijk uitgevoerde opnamestudio. De opname deugt zonder dat het is kapot geproduceerd. Het geeft wel een rustgevend stereo-geluid in verhouding met de rauwe mono-opnames.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten