donderdag 19 november 2015

Het zilveren goud: november 1990



Ik ben, zoals beloofd, afgelopen nacht begonnen met de verdere inventarisatie van de drie kaartenbakken, maar lieve help...? Ik loop weer tegen datgene aan waarom ik '20 Years Ago Today' in 2012 ben gestaakt. Tot en met augustus 1992 is het aardig te verhapstukken en ook de elpees lopen tot die datum, maar daarna...? Ik denk dat het gewoon een ordinaire lijst met platen wordt en dat zelfs dat nog een bovengemiddeld bericht oplevert. We zullen zien. Misschien toch iets met top tien-lijstjes? 'Het zilveren tientje', bedenk ik me zo opeens en dat klinkt best aardig voor een rubriek? Vandaag hebben we het nog eenvoudig. Door de aankoop van 'To Our Children's Children's Children' heb ik niet heel veel geld om te besteden aan singles en dat levert in november 1990 slechts veertien singles op. Dat is te overzien!

Het vaste ritueel. Op woensdagmiddag wordt de Wijd & Zijd bezorgd, de lokale advertentie-krant. Ik speur de hele krant door op zoek naar aankondigingen van rommelmarkten en maak ter plekke een route. De eerste zaterdag van november (of is het toch stiekem de laatste van oktober?) is het feest: Maar liefst twee rommelmarkten. De eerste is in een wijkgebouw in de Sneker wijk Sperkhem-Tuindorp. Ik weet nog goed te herinneren dat de persoon naast me heel triomfantelijk 'Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band' van The Beatles uit de bak met elpees trekt. Zal ik het zeggen? Ik ken het album nauwelijks in november 1990. Ik weet dat het in 1987 opnieuw is uitgebracht en ken daardoor de 'medley' van het titelnummer met 'With A Little Help From My Friends'. Verder is de elpee een onbekend fenomeen voor mij en zal dat blijven tot 1994 of 1995. Hier had ik mijn kans kunnen hebben, want de buurman betaalt een gulden voor de puntgave elpee. Ik heb dikke pret met een paar singles van een kwartje. De nummers 243 en 244 komen hier vandaan. De laatste is echter in een tragische staat, maar het is ook een hele slechte persing en zo kost het me een paar jaar en talloze exemplaren totdat ik de single enigszins goed heb. Is niet erg, want het is niet mijn meest favoriete single van The Cats. De nummers 245 tot en met 249 komen van een kerk aan het Grootzand. Ik geloof dat het de Baptistenkerk is, maar het kan ook Doopsgezind zijn. Dat houdt ieder jaar in november een rommelmarkt. Over twee jaar koop hier mijn duizendste single, althans... volgens de niet helemaal kloppende kaartenbak. In 1996 tik ik hier '24 Sycamore' van Wayne Fontana op de kop, met Nederlandse fotohoes en in een topconditie. Nummer 245 is puntgaaf, 246 en 247 zitten samen in het hoesje van 246 gepropt en 248 heeft geen hoes en moet de gulden vol maken.
243. I'm Gonna Take You There-Dave Berry
244. Scarlet Ribbons-The Cats
245. Follow You Follow Me-Genesis
246. Verknipt-André Van Duin
247. Willy Alberti Bedankt-André Van Duin
248. Midnight Magic Maniac-New Adventures

De 249 noem ik straks even, laten we eerst doorgaan naar de nummer 250, want daar zit wel een bijzonder verhaal bij. Ik zie hem al de eerste keer hangen in de etalage van Sunshine Records in Heerenveen. De single hangt daar voor 'decoratie', Het hangt door het middengat aan een spijkertje. Ik durf het dan nog niet te vragen. Drie maanden later trek ik de stoute schoenen aan en ik word eerst wel even vreemd aangekeken, maar uiteindelijk mag ik hem hebben. Ze hebben niet op het label gekeken óf ze zijn niet op de hoogte van de Top 40, maar het is op een zaterdag dat het nummer op de eerste plek van de Top 40 staat. Opnieuw uitgegeven dankzij een reclame, maar hier heb ik de originele Amerikaanse Capitol uit 1973. Doordat het winkelraam niet pal op de zon is, heb ik geluk... de plaat draait nog immer zonder kuren. De nummer 251 is een fraaie aanvulling op de collectie van de Bee Gees, zo'n single die het nooit heeft gehaald en die ik eigenlijk ook nooit meer ben tegen gekomen. Het is in 1981 de opvolger van 'Living Eyes'.
250. The Joker-The Steve Miller Band
251. Paradise-Bee Gees

Intussen sponsor ik ook nog gewoon de Sneker branche van Sunshine: Sunrise Records. Over een paar maanden begint het met de vijf gulden-bakken, maar vooralsnog heb ik veel plezier met de gulden-bakken. De nummer 249 is de Nederlandse persing met fotohoes, maar die zal ik in 1991 vervangen door de Engelse persing met het 'hartje' intact. De nummers 252 en 253 ken ik van de zondagen van de KRO en het lijkt me gewoon leuk om beide singles te kopen en op elkaar te laten volgen. Hem hem ik hier nog eens gehad in 'Recenzeuren' (5 januari 2013) omdat ik de man op een vrijdagavond in mei 1993 in Het Bolwerk heb gezien. Op 252 speelt Mark Knopfler een glansrol, op 253 wordt Croker bijgestaan door Eric Clapton. Beide platen stammen uit eind 1989 en zijn dus net een jaar oud als ik ze koop.
249. When You're In Love With A Beautiful Woman-Dr. Hook
252. No Money At All-Brendan Croker & The Five O'Clock Shadows
253. EP This Kind Of Life-Brendan Croker & The Five O'Clock Shadows

De dag van de resterende singles kan ik me ook nog goed herinneren. Een gure regenachtige zaterdagmiddag. Ik fiets naar Sneek terwijl ik 'droom' over mijn 'dubbelleven' op de molen. Ik denk dat ik hier ook besluit dat ik binnenkort maar eens in actie moet komen om die droom waar te maken. In december 1990 start ik namelijk met de opleiding tot vrijwillig molenaar, maar zal dit in de zomer van 1992 staken zonder resultaat. De muziek wint andermaal! Ik fiets vandaag naar de vlooienmarkt in de Veemarkthal en het is erg bijzonder om in 2015 de nummer 254 zonder reden in de show van collega-presentatrice Emma te horen. Die single woont al jaren in de reserve-Blauwe Bak met andere singles van Nina (met uitzondering van 'My Baby Just Cares For Me'). De nummer 255 is nauwelijks te draaien en later fleur ik het ding nog op met een los fotohoesje. De nummer 256 is zo'n 'perfecte' plaat. Deze kan ik alleen maar horen met de krassen zoals deze staan op dit exemplaar. De plaat heeft wonderwel de fotohoes intact. Bijna achttien jaar later stop ik met de alcohol en als ik even naar huis ga om wat spullen op te pakken, heb ik het al bedacht: De koffergrammofoon mee en een stapel willekeurige singles, hoewel deze er ook bij moet zitten. Waarom? Geen flauw idee, maar ik ben er dan blijkbaar erg voor 'in the mood'.
254. To Love Somebody-Nina Simone
255. Jin Go Lo Ba-Santana
256. Lay Down-Melanie & The Edwin Hawkins Singers

In december 2010 heb ik al eens een '20 Years Ago Today' gedaan met een partij singles van de vlooienmarkt, maar dit is meer een 'try-out' geweest. Volgende maand vervolg ik de serie met ruim twintig singles en de daaropvolgende maanden is het nog vrij overzichtelijk, dus is het mogelijk dat ik nog even door ga met dit concept. Het jaar 1991 heeft immers zulke mooie platen opgeleverd, het is niet voor niets dat ik in 2011 met '20 Years Ago Today' ben begonnen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten