vrijdag 6 november 2015

Het Broekzaktheater



De verbouwing heeft iets langer in beslag genomen dan de planning. Ach, dat is geen nieuws met een verbouwing. De Buze is feitelijk gedurende het seizoen 2014-15 uit de running geweest, maar een paar weken geleden lees ik over de heropening van de Steenwijker muziektempel en ook van een open dag. Die laatste is op een zaterdag en, ja, dat is een onmogelijke dag voor mij. Een paar weken geleden lees ik een beetje 'last minute' van een concert van een singer-songwriter in De Buze op een zondagavond. Dan is het begin deze week en zie ik dat er vanavond een bandjes-competitie is. De entree is gratis en dus kan ik dankbaar gebruik maken van de mogelijkheid om De Buze eens met eigen ogen te bekijken.

De verbouwing zélf wordt de medewerkers van De Buze al jaren als een worst voor gehouden. Het is in 1998 grootscheeps verbouwd en toen voornamelijk geluidsdicht gemaakt. Dat laatste is gelukt, alleen is daar de akoestiek bij in geschoten. De Buze heeft dan al twintig jaar een reputatie van een leuk muziekzaaltje en opeens is de zaal een 'galmbak' waar menig gerenommeerde muzikant wellicht nog steeds slapeloze nachten van krijgt. De inrichting van De Buze is al jaren 'uitgeleefd'. Een schuin aflopende stenen vloer die praktisch niet meer schoon te krijgen is. Ik heb het tien jaar geleden geregeld mogen proberen toen ik de tijdelijke schoonmaker was. Het smerige water loopt keurig af naar het putje, maar dan... blijft de helft in de hoek staan. Een bierflesje op de vloer en je kon veger en blik pakken.

Grootste bezwaar van de 'oude' Buze-situatie is het feit dat het 'onzichtbaar' is. Als volslagen vreemde was je al een slag om De Buze geweest voordat je wist dat het groene deurtje aan de zijkant de entree was. Of het nu veel meer zichtbaar is geworden, durf ik te betwijfelen. Maar wie eenmaal binnen is... En vooral degene die in De Buze zijn geweest vóór de verbouwing: Iedereen móet wel toegeven dat De Buze flink is opgeknapt!

Het eethuisje naast De Buze is een paar jaar geleden uitgebrand. Hoewel het op het nippertje goed gaat, er slaapt op dat moment een bezoekende band, komt het voor de verbouwplannen wel goed uit. De entree wordt verplaatst van het parkeerterrein naar de Oostwijkstraat en het idee van de grote glazen kas voor de deur, is ook meteen van de baan. Het eethuisje en het voormalige Stonehenge-podium zijn afgebroken, daar bevindt zich nu de foyer. Boven zijn de kantoren. Vanuit de foyer links en je stapt de zaal binnen tot vlak voor het podium. Bij een metal- of punk-concert even goed oppassen dat er geen 'pit' is. De zaal is akoestisch flink verbeterd, ook al merk ik daar vanavond weinig van, maar dat heeft meer te maken met de geluidsmensen en relatief onervaren bands. Het bargedeelte is 'verbeterd'. De bar is langer en loopt weer in een hoek zoals voor de verbouwing in 1998. De ruimte achter de bar is kleiner doordat de kastjes met voorraad nu onder de bar zitten, dus meer plek voor bezoekers. De bogen zijn vierkant geworden, de 'plussen en minnen' zijn vervangen door meer eigentijdse verlichting en de nooduitgang is nu een enkele deur in plaats van een dubbele deur. Allemaal punten waar we ons aan hebben geërgerd voor de verbouwing, zijn nu smaakvol opgelost. Ik ben niet erachter gekomen wat er op de vloer ligt, maar ik schat iets tussen rubber en linoleum. 'Warmer' dan de stenen vloer en ook functioneler om schoon te maken.

Als podium heeft De Buze (Steenwijks voor de broekzak. Omdat Amsterdam een Vestzaktheater heeft, maakte ik daar jaren geleden het Broekzaktheater van) veel meer aanzien gekregen, jammer om te vernemen dat de live-muziek toch ietwat op een zijspoor komt te staan. De activiteiten zijn vooral gericht op jongeren en op dit moment zijn er gemiddeld twee concerten per maand. De overkoepelende stichting had jaren geleden al het plan om de podiumfunctie af te stoten, met de verbouwing lijkt dit haar zin te hebben gekregen. Vanavond spelen drie bandjes in de 'Stairway To Hedon'-competitie met als ultieme prijs een optreden in de Zwolse poptempel Hedon. De eerste band heb ik gemist, maar ik heb stiekem uitgekeken naar Red Beard Funk Circus, een jonge funkband met blazers. Het geluid van de band is ingenieus, maar komt vanavond niet uit de verf. Ik weet dus niet of dit aan de geluidstechniek valt te wijten of dat de band iets té ambitieus is, want het is niet altijd even strak zoals het hoort te zijn bij een funkband. Tenslotte bestijgt Bruusk uit Kampen het podium en zet nog maar eens een bak lompe metal neer om de constructie van De Buze verder uit te testen. De tempel blijft ondanks het geweld staan en kan met deze verbouwing weer jaren vooruit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten