woensdag 11 november 2015

Week Spot: Barbara & The Uniques



,,Geef niet je laatste geld uit aan iets wat je niet nodig bent". Dat was de laatste zin in de horoscoop van de Metro. Nee hoor... ik stop voorlopig wel weer even met singles kopen. Eerst zou ik na het weekend een 'Singles round-up' doen inclusief de twee die nu nog onderweg zijn. Toch verwacht ik dat ik voor het einde van de maand nog wel een paar singles koop bij De Tafel, dus dan kunnen die laatste twee ook wel mee. En dus krijgen jullie vandaag twee berichten. Eerst een 'fonkelnieuwe' Week Spot en straks de 'Singles round-up' waar ik begin met deze Week Spot. Ik heb vrijdagmorgen vijf singles besteld bij Rarenorthernsoul en Buydiscorecords en deze zijn vanmiddag binnen gekomen. In veel gevallen zijn de singles 'omgedraaid' en dat is ook het geval bij Barbara & The Uniques. Het plaatje wordt geadverteerd met 'What's The Use' en dat is tevens de kant die ik kies als Week Spot. Het is echter de b-kant van 'There It Goes Again' uit 1970. Omdat ik van 'What's The Use' geen goede scan kon vinden met het zilveren label en die van mij nogal gehavend is, zien jullie hierboven de a-kant van de single.

Barbara is niet helemaal een onbekende op Soul-xotica en is tevens bekend met het houden van de Week Spot. In 2012 en 2013 kies ik in de maand oktober voor 'Classic Week Spots', ofwel: Niet bepaald recente aankopen die toch eens Week Spot moesten zijn. In week 41 in 2013 ga ik zodanig terug naar de eerste dagen van de 'Northern Soul Jukebox'. Hoe ik de eerste 250 liedjes op mijn mp3-speler zet en eerste kerstdag 2011 met de trein naar IJlst ga. Onderweg hoor ik tweemaal een knotsgek ding en dat blijkt 'Please Forgive Me' van The Duettes te zijn. Bij thuiskomst duik ik het internet op en vind de plaat in een pas gestarte veiling op Ebay. Ik blijf de enige bieder. Het geeft maar weer aan hoeveel mazzel ik heb gehad met de genoemde dvd, want hoewel 'Please Forgive Me' een eersteklas stamper is, blijkt het nummer nogal ondergewaardeerd in de scene. En zelfs nu mijn voorkeur langzaam opschuift naar crossover en 'sweet soul', kan ik 'Please Forgive Me' nog altijd zeer goed waarderen.

The Duettes is een duo bestaande uit Barbara Livsy en haar nicht Mary Hayes. Het maakt in 1965 en 1966 een tweetal singles. 'Please Forgive Me' verschijnt op 1-derful! en 'Every Beat Of My Heart' op Mar-v-lus. Beide labels zijn aan elkaar gelieerd. De platen zijn geen overtuigende hits en Barbara en Mary scheiden elkaars wegen. Barbara richt vervolgens een groep op met haar zus Gwen en een vriendin, Doris Lindsey, en noemt zichzelf Barbara & The Uniques. De groep krijgt in 1970 het nummer 'There It Goes Again' in handen, geschreven door niemand minder dan Eugene Record. Die heeft dan al tal van hits geschreven met Barbara Acklin en staat op het punt om zelf een band te beginnen: The Chi-Lites. Lokaal doet de single het erg goed en dan besluit Arden de plaat landelijk uit te brengen. De single is een enorme hit, maar dat geldt alleen voor de R&B. Daar bereikt de plaat een zestiende plaats, maar strandt op 91 in de Billboard Hot 100.

Toch is dat ook meteen het einde van het succesverhaal. Barbara & The Uniques maakt nog een aantal singles voor Arden in 1971, maar de hitparade is te hoog gegrepen. In 1972 tekent de groep bij Abbot en brengt de single 'He's Gone' uit, maar ook dat raakt kant noch wal. Dat is het moment dat Gwen en Doris het welletjes vinden en aan de kant stappen. Barbara vervangt hen door mannelijke sessie-zangers. Ook verandert ze de naam in Barbara Blake & The Uniques en maakt een paar singles voor 20th Century in 1974. Hoewel de platen geen hits worden, heeft de platenmaatschappij voldoende vertrouwen in Barbara Blake & The Uniques om een langspeler uit te brengen. Een uitvoering van 'Need Your Love So Bad' is de laatste single van de groep in 1975. Kort daarop loopt het contract met 20th Century af en omdat andere labels niet in de rij staan, is dat de nekslag voor de groep.

'There It Goes Again' is een heuse ballad, maar... ik moet eerlijk zijn... Eugene Record heeft ze, mijns inziens, beter geschreven. Als je het plaatje omdraait, krijg je 'What's The Use' en dat is een 'feestje' vanaf de eerste noot. Een vlot ding met een funky slagje en een uitstekend zingende Barbara, Gwen en Doris. Op grond van 'There It Goes Again' zou ik de single nooit hebben gekocht, dus alle lof aan de altijd al wat eigenzinnige uitbaters van Rarenorthernsoul. Ik zou zomaar een uitstekende plaat kunnen hebben gemist. Laten we nu dan maar beginnen met de missie: 'What's The Use' moet 'groot' worden in de scene!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten