vrijdag 31 oktober 2014

Raddraaien: Harold Melvin & The Blue Notes



Ik heb het woensdag juist ingeschat door twee berichten te doen. Ik denk dat ik nu niet meer de puf had gehad om tweemaal te publiceren. En dat is iets dat ik in stand wil houden: Ik wil aan het einde van een maand precies uitkomen. Het aantal berichten moet gelijk zijn aan de dagen in de desbetreffende maand. Om het gemakkelijk te maken vandaag een aflevering van Raddraaien met een single die vorige week nog niet op die plek stond. Het is namelijk een nummer dat ik sinds jaar en dag in de Blauwe Bak heb, maar waarvan ik de Nederlandse persing een paar maanden geleden heb gekocht. Die stond nog altijd in de reserve-Blauwe Bak, maar omdat ik toch vaak gebruik maak van de Amerikaanse, heb ik hem vorige week in de jaren zeventig-bak gezet: 'Bad Luck' van Harold Melvin & The Blue Notes (1975). Hij staat daar gebroederlijk met 'If You Don't Know Me By Now', omdat ik voor de Blauwe Bak eigenlijk een beter exemplaar nodig heb van die laatste.

Zo krijgt Soul-xotica deze week onverwacht een Philadelphia-tintje met The Intruders als Week Spot. The Intruders kent het klappen van de zweep al wanneer zij voor Philadelphia International tekenen, in het geval van Harold Melvin & The Blue Notes is dit een overtreffende trap. De naam The Blue Notes mag dan voor het eerst in 1954 worden gebruikt, de groep is dan reeds actief als The Charlemagnes. Naast de vijftienjarige Melvin bestaat de eerste bezetting van The Blue Notes uit Bernard Williams, Roosevelt Brodie, Jesse Gillis Jr. en Franklin Peaker. Harold mag de leadzanger zijn, aanvankelijk wordt de groep nog gewoon als The Blue Notes aangeduid. Toch eist Harold niet alle ruimte voor zich alleen op, maar neemt zo nu en dan andere leadzangers in dienst. The Blue Notes heeft in de vroege jaren zestig een paar hele bescheiden r&b-hits gehad als Melvin ene John Atkins aanstelt. In 1970 krijgt de begeleidingsgroep een nieuwe drummer in de vorm van Teddy Pendergrass. Pendergrass heeft voordien gespeeld bij The Cadillacs, een soul-groep uit Philadelphia en niet The Cadillacs dat een aantal hits heeft gehad in de jaren vijftig. John Atkins gooit in hetzelfde jaar het bijltje erbij neer en Pendergrass maakt promotie van de drumkruk naar de leadzang-microfoon. Omdat een vroeger lid zijn nieuwe groep The Original Blue Notes heeft genoemd, heet 'onze' groep sinds jaar en dag Harold Melvin & The Blue Notes. Melvin mag dan de originele leadzanger zijn, het geluid dat we het beste kennen van de groep wordt vooral bepaald door Pendergrass.

Gamble en Huff gaan voor ervaren groepen en muzikanten als het duo in 1972 Philadelphia International Records (P.I.R.) opzet. Het is al eerder begonnen met The Intruders, zoals jullie dinsdag hebben kunnen vernemen. Harold Melvin & The Blue Notes bestaat al achttien jaar wanneer het tot Philadelphia toe treedt. De discografie van de groep laat een veelvoud aan singles voor bijna even zoveel platenlabels zien. Voor Melvin en zijn kameraden breekt in 1972 pas de gouden tijd aan. 'If You Don't Know Me By Now' is meteen een klapper van een hit, ironisch genoeg vallen Gamble en Huff pas in jaren tachtig in de prijzen nadat Simply Red een hit heeft gehad met haar cover. 'If You Don't Know Me By Now' heb ik niet origineel, het is een vroege heruitgave die ik in maart 2013 voor vijftig cent heb gekocht. De plaat is echter zó statisch dat die niet wil draaien. Verder heb ik met deze Nederlandse 'Bad Luck' de singles uit de vette tijd compleet. De uitvoering die in de Blauwe Bak staat is de Amerikaanse zoals ik die in 1991 in het tweedehands boekwinkeltje van Cees Buster in Sneek heb gekocht.

'The Love I Lost' staat voor mij synoniem aan vrijdag 23 december 2011. Ik heb de single sinds 1995 in mijn bakken, maar heb deze zestien jaar genegeerd. Het is de dag dat ik 's ochtends voor het eerst binnenstap in mijn nieuwe huisje, ook al zie ik het in eerste instantie helemaal niet zitten. Het is mistig en waterkoud en het huis laat zien dat het vocht met open armen ontvangt. Ik word 's middags verwacht op het kantoor van de verhuurder in Ruinen en dan moet ik de knoop doorhakken. Ik ben er niet zeker over, maar ga desondanks toch. Dan moet ik met de bus en om tijd te doden, ga ik een kopje koffie nuttigen in een café tegenover het station van Meppel. Daar vang ik 'The Love I Lost' op uit de muziek-computer en het plaatje speelt de rest van de dag in mijn hoofd. De bus stopt bij praktisch iedere halte en de chauffeur is zo meewerkend dat hij mij voor de deur van Actium uitlaat. Daarbinnen kies ik dan toch eieren voor mijn geld en kan daarna een kilometer lopen naar de volgende bushalte en daar koukleumen in de miezerende regen. Een dubbel gevoel: Koud, maar opgetogen vanwege het nieuwe huis. 's Avonds ligt bij thuiskomst in Steenwijk de 'Northern Soul Jukebox' op de deurmat. Tot mijn grote vreugde staat 'The Love I Lost' erop en wel in de lange versie zoals ik die in Laporte heb gehoord.

'Bad Luck' vind ik in eerste instantie bij Buster. Als ik achteraf gezien daaraan denk, had ik gewild dat ik de hele bak had opgekocht, maar... ik geloof dat ik het meeste er wel uit heb gehaald. Het zijn met name Engelse Contempo's en dergelijke uit de midden jaren zeventig. Terwijl menig Nederlandse persing anno 1975 een gewoon rond middengat heeft, werken ze in Engeland nog jaren met de 'hartjes'. Dit spreekt me in 1991 aan en dus roof ik de bak leeg. Er zitten ook Amerikaanse persingen tussen, waaronder 'Bad Luck'. Ik geloof dat ze een kwartje per stuk waren? Ondanks dat het styreen is en ik niet gek ben op styreen uit de midden jaren zeventig, klinkt 'Bad Luck' nog behoorlijk. Mocht dat ooit verminderen, dan ga ik ze waarschijnlijk omdraaien.

Harold Melvin overlijdt op 24 maart 1997 en dat is tevens het einde van de groep welke dan ruim 43 jaar heeft bestaan. In 2013 komt The Blue Notes bijeen voor de tweede 'Soul Train Cruise' en dat gaat het volgend jaar opnieuw doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten