zondag 12 oktober 2014

Raddraaien: 5000 Volts



Even de vingers in het stopcontact en we kunnen weer! Gisteren was ik te moe na een uitzending van drie uren, vandaag heb ik zeventig kilometer gefietst en de reguliere twee uren gedaan. Vanmorgen heb ik even flink boodschappen gedaan bij Rarenorthernsoul en ik kreeg vanmiddag bericht dat die morgen op de post gaan. Omdat deze week in het teken staat van de Nederlandse popmuziek kunnen jullie begin volgende week een tweede 'Singles round-up' tegemoet zien. Vandaag een 'gewone' Raddraaier. Niets speciaals, een hitsingle uit de jaren zeventig en afkomstig uit Londen. Toch zit er wel een klein berichtje in dit gezelschap, maar het zou ook per telex verstuurd kunnen worden zonder dat het in de papieren loopt. Middelpunt van de belangstelling is 'I'm On Fire', de grootste hit van 5000 Volts (1975).

Op 10 maart 1954 komt Tina Hoskins ter wereld in Whitechapel in Londen. Haar vader is de acteur Charles Hoskins. Ze is nauwelijks vijftien jaar oud als ze haar eerste plaatje opneemt. Het is dezelfde tijd dat Mary Hopkin een gevierde ster is en omdat Hoskins en Hopkin nogal op elkaar lijken, kiest Tina voor de naam van haar vader en wordt Tina Charles. Ze maakt haar eerste single in 1969, achter de piano zit een sessiemuzikant die naar de naam Reginald Dwight luistert. Dwight zal zijn grote doorbraak in 1970 krijgen als Elton John, Tina Charles moet even op het succes wachten. Intussen leent ze haar stem voor de 'Top Of The Pops'-elpees uit die tijd. In 1971 maakt ze haar opwachting in de televisieshow The Two Ronnies, waar ze bekende liedjes als 'Ruby Tuesday' zingt. Samen met Linda Lewis verzorgt Charles de achtergrondzang op 'Make Me Smile' van Steve Harley & Cockney Rebel. Rond dezelfde tijd heeft het studiogroepje Airbus twee singles uitgebracht voor het Europese continent, beide op het Epic-label. Een dj begint plots de b-kant van de tweede single te draaien en krijgt het productieteam het idee de plaat in zijn geheel opnieuw op te nemen. Tina raakt betrokken als zangeres en in 1975 verschijnt 'I'm On Fire' op Philips. Hoewel ze duidelijk aanwezig is op de plaat, kent het grote publiek haar niet als frontvrouw. Na wat geharrewar met de platenmaatschappij wordt in eerste instantie Luan Peters het gezicht, maar dat komt niet verder dan een optreden in Top Of The Pops. Peters heet in werkelijkheid Carol Kirsch en heeft in de jaren zestig plaatjes opgenomen als Karol Keyes. Uiteindelijk valt de keuze op Linda Kelly, maar die doet in zangkwaliteiten onder voor Peters en Charles. Tina gaat in 1976 samenwerken met Biddu en scoort monsterhits met 'I Love To Love' en 'Dance Little Lady Dance'.

5000 Volts, de nieuwe naam voor Airbus, bestaat op een gegeven ogenblik uit de Kelly en de heren Martin Jay, Martin Cohen, Kevin Wells en Mike Nelson. De a-kant van die tweede single van Airbus is 'Bye Love' en deze wordt als opvolger uitgebracht, maar doet weinig. 'Doctor Kiss Kiss' brengt het in Engeland nog tot een achtste plek in hitparade, maar daar zijn ze al snel uitgekeken op 5000 Volts. In Duitsland en Zuid-Afrika doet de groep tot en met 1977 goede zaken. 'I'm On Fire' blijft desondanks hun enige wereldwijde hit. In Engeland brengt de single het tot nummer vier, bij ons tot nummer twee. In Amerika moet 'I'm On Fire' een gevecht leveren tegen de cover-versie van Jim Gilstrap, maar wint met een 26e plek 52 plaatsen van Gilstrap. In 1976 verschijnt de enige elpee van 5000 Volts. In 1997 komt in Nederland een cd op de markt met de belangrijkste nummers van de groep. Ik kan me het rek met de 'exotische' verzamel-cd's nog wel voor de geest halen, een tientje voor een erg uitgebreide cd-single (het waren toch vaak eendagsvliegen). Martin Jay probeert na 5000 Volts een solo-carriere, maar dat wordt nooit echt wat. In de begin jaren tachtig keert hij terug als studiomuzikant en is als dusdanig te horen bij Tight Fit en Enigma.

In 2012 verschijnt dan plotseling de cd 'Reunited'. Tina Charles en Martin Jay hebben elkaar opgezocht om een aantal van de hits van 5000 Volts, Charles' eigen hits en een stel evergreens op te nemen. Hoewel een cd-winkel een schaars goed is geworden (volgens mij kun je in Meppel alleen nog cd's krijgen bij V&D?), schat ik in dat 'Reunited' voer is voor dat tientjes-rek waar ook die 5000 Volts-cd uit 1997 in stond. We zullen maar rekenen dat Tony Eyers, de producer, in die twee jaar genoeg flink is binnen gelopen, veel meer is er voor een studiogroep met twee hitjes niet te bereiken...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten