zondag 5 oktober 2014

Schijf van 5: dieren



In tegenstelling tot eerdere plannen heb ik een zeer rustige zondag gehouden. Het heeft heel even in de planning gelegen om een klein stukje te fietsen, dertig of veertig kilometer hooguit, maar ik ben vanmiddag vol overgave op de uitzending van vanavond gestort. Daar heb ik weer een aantal complimenten over ontvangen, dus is het niet voor niets geweest. De afgelopen twee weken ben ik steeds brandhout geweest op dinsdag, hopelijk is dat deze dinsdag anders nu ik het rustig aan heb gedaan. Voor 'The Vinyl Countdown' had ik een lijst van 35 titels en die heb ik allemaal gedraaid. Er zit echter maar één algemene dieren-titel tussen die deze Schijf heeft gehaald. In de Schijf van 5 gaat het ineens niet meer over honden, katten, barracuda's en kevers, maar over 'dieren'.

Ik heb begin dit jaar nog eens getwijfeld of ik niet een cavia zou nemen. Iets om voor te zorgen, maar niet een hond of kat die regelmatig moet worden uitgelaten. En zoveel eet een cavia nu ook weer niet? Een Facebook-vriendin zet zich in voor het welzijn van cavia's-als-huisdier en zij berekende laatst wat een cavia in de maand kost als je écht goed voor het dier wilt zorgen. Sindsdien denk ik niet meer aan een cavia, want een hond is bijna goedkoper. Dan maar geen gezelschap in huis! Het betekent ook dat ik geen dieren hoef te voeren, dus wat dat betreft kan ik het eens worden met Fay Lovsky. Zij staat vandaag op vijf met 'Don't Feed The Animals' (1983).

The Animals zouden zich financieel ook moeten redden zonder mijn maaltijden. Eric Burdon en zijn mannen hebben goed geboerd in de jaren zestig. Eric moest vooral boeren van de drank. In 1969 beperkt het succes van Burdon zich alleen tot Amerika en enkele Europese landen, de Engelse tak van Polydor doet niet eens meer de moeite om zijn elpees uit te brengen. De laatste Nederlandse Top 40-hit van Eric Burdon & The Animals is de ernstig vertraagde versie van 'Ring Of Fire'. Als je die single omkeert, krijg je een liedje uit de pen van Sylvester 'Sly Stone' Stewart. Eric kan het vol overtuiging brengen en daardoor mag het op vier: 'I'm An Animal'.

De nummer drie is van eigen bodem, evenals Fay Lovsky, en dat geeft gelegenheid om aan te kondigen dat Soul-xotica volgende week maandag weer een Nederlandse week heeft. Op maandag een act uit de jaren zestig, dinsdag een Nederlandse Week Spot uit de jaren zeventig, woensdag de jaren tachtig, donderdag de jaren negentig, vrijdag de eerste tien jaar van de nieuwe eeuw en op zaterdag een recente artiest. Zondag sluiten we af met een speciale Week Spot. De nummer drie is gewoon een Nederpop-klassieker die bijna 35 jaar later nog steeds als een huis staat: 'Long Blond Animal' van Golden Earring (1980).

Vanavond mocht ik even wat kennis delen in de chatroom over Von Bodines, de 'tegenhanger' van The White Stripes omstreeks 2003. Kennis van Sideburner, want zonder rockandroll.nl had ik nog nimmer van de Von Bodines gehoord. De nummer twee stamt eveneens uit die tijd. Ik geloof dat ik dit album al eens te gast heb gehad in 'Sideburner's Blast From The Past'.(Handig die zoekfunctie: 19 april 2011). Op twee zet ik één van de uitschieters van het album van The Raveonettes: 'Little Animal'. Het dier is blijkbaar zijn vriendin en ze houdt niet schaken, maar van andere spelletjes...

De nummer 1 heb ik zojuist ontdekt. Ik heb de single al sinds 1994 in de bakken staan, maar heb nooit echt de moeite genomen hem te beluisteren. Snel opzoeken! Ik vermoed dat ik hem in de jaren zestig-bak heb gezet, maar het blijkt nu uit 1972 te komen. Ze noemen het 'psychedelische funk', maar ik noem het gewoon een fijn plaatje. 'Animal Love' van Primitive Man (1972) mag bovenaan in deze Schijf.

We hebben ruim 150 onderwerpen gehad in het bestaan van de Schijf van 5, maar over sommige blijf je verbazen dat ze nog niet voorbij zijn gekomen. Eentje met héél veel titels, maar ik wil alleen de allerbeste en allermooiste. Volgende week vijf titels met 'regenboog'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten