zaterdag 1 november 2014

Raddraaien: The Tower



Ik heb wel eens gehoord dat Nijeveen de Gaza-strook van Drenthe wordt genoemd. Wat ze er nu precies mee bedoelen, is me niet helemaal duidelijk. Feit is wel dat Nijeveen het meest westelijke punt van Drenthe is en ten opzichte van de hoofdstad Assen een uithoek. Het wordt omzoomd door Overijssel. Van Steenwijk naar Zwolle verlaat je Overijssel bij Nijeveense Bovenboer en komt na Meppel opnieuw Overijssel binnen. Hoewel ik mijn wortels in Friesland heb, voel ik me toch wel een beetje thuis in Drenthe. Het afwisselende landschap met veel heide en bos. Je hoeft maar acht kilometer te fietsen om het vakantiegevoel te krijgen. Althans, dat gevoel bekruipt mij tussen Havelte en Uffelte. De afgelopen weken ben ik dikwijls vanuit het werk naar Havelte gefietst om daar boodschappen te doen bij de Albert Heijn. Dan heb ik natuurlijk eerst al een rondje door het bos gemaakt. Drenthe inspireert en dat zal eveneens duidelijk worden met deze Raddraaier: 'In Your Life' van The Tower (1969).

Boudewijn De Groot heeft zelf weinig met Drenthe. De zanger groeit op in Haarlem en opereert in de begintijd vooral vanuit de randstad. In Engeland is opeens een tweedeling: Enerzijds heb je 'Swinging London', de plaats waar je moet zijn in de late jaren zestig. Anderzijds zijn er muzikanten die bewust ervoor kiezen om het platteland op te gaan voor inspiratie. Steve Winwood, Dave Mason, Jim Capaldi en Chris Wood vinden elkaar in een landhuis in Berkshire. Dat zal De Groot ongetwijfeld ook hebben geïnspireerd. Het is het hoogtepunt van de 'flower power' als De Groot een boerderijtje koopt in Dwingeloo. Ik heb ooit gelezen dat het op aanraden van Elly & Rikkert is gebeurd, volgens mij woonden die in Vledder. De popmuziek is anno 1968 volop in beweging en ook Boudewijn moet stevig nadenken over welke richting hij wil volgen. Hij heeft al gewerkt met een échte Drent, een zonderlinge jongeman die gitaar speelt en dol is op obscure negermuziek uit Amerika: Eelco Gelling.

Die laatste zin is niet denigrerend bedoeld! Maar tóch is het uitzonderlijk. De blues-helden van Cuby & The Blizzards hoor je niet op de Nederlandse radio en aan blues-platen zijn anno 1965 moeilijk te komen in ons kikkerland. Het verhaal van Cuby & The Blizzards is legendarisch. Misschien dat ik het hier al eens heb verteld, wellicht dat ik het ooit nog eens ga doen. En ik moet natuurlijk altijd nog eens een dag naar het Cuby-museum in Grolloo. De teksten van Cuby mogen op zijn zachtst gezegd onbeholpen zijn, qua muziek is de band ook rauwer dan menig Engelse collega. Eelco Gelling is een attractie op zichzelf. Als Jan Akkerman in 1973 wordt uitgeroepen tot 'beste gitarist ter wereld', schuift deze de prijs door naar Gelling. John Mayall heeft veel moeite gedaan om Gelling voor zijn Blues Breakers te winnen. Als Boudewijn De Groot iets anders wil dan louter protest-songs en teksten van Lennaert Nijgh, gaat hij met Gelling in zee. Ze werken aan het project 'Heksensabbath' en in 1969 is de gitarist eveneens van de partij als De Groot zijn eigen 'supergroep' samenstelt: The Tower.

De groep kent twee bezettingen. De eerste, van de single 'In Your Life', is feitelijk dezelfde groep muzikanten dat heeft gewerkt aan De Groot's laatste elpee 'Nacht En Ontij', inclusief 'Heksensabbath'. Het zijn allen muzikanten met een ruime ervaring, waardoor er sprake is van een 'supergroep' als bij Blind Faith. Jan Hollestelle is de bassist, Jay Baar van Q'65 op drums en toekomstige Cuby-toetsenist Herman Deinum. Hoewel Boudewijn de zang doet op 'In Your Life' is de hoofdrol weggelegd voor Eelco Gelling. De Groot klinkt krampachtig in zijn rol als Engelstalige zanger en Gelling zingt, als het ware, een duet met Boudewijn. De plaat is opzienbarend genoeg om de Top 40 binnen te komen. Het piekt bescheiden op twintig en is na een maand uit de lijst verdwenen. The Tower maakt nog een tweede single, 'Captain Decker', ditmaal mede-geschreven door Simon Vinkenoog. Op deze plaat spelen Rob Hoeke-leden John Schuursma en Willem Schoone mee, alsook Hans Jansen op toetsen en Cees Kranenburg Jr. op drums. De laatste komt uit The Jumping Jewels.

Toch zal The Tower niet herinnerd worden vanwege 'In Your Life'. Het is de b-kant die sinds jaar en dag een cultstatus kent onder verzamelaars van 'freakbeat'. Een vreemde gewaarwording, want ik heb de single sinds 1991 in mijn koffers, maar leer 'Slow Motion Mind' op een zaterdagmorgen in 1999 kennen in het BBC-programma 'The Sound Of The Sixties'. Op die plaat, mede geschreven door actrice Linda Van Dijck, gaat het duel tussen Gelling en Deinum. Bovenal heeft het nummer een zeer eigenaardig patroon, voor Nederlandse begrippen zeer apart. Muzikaal neigt het nummer in de richting van The Fugs en de goedbedoelde, maar ietwat onbeholpen, tekst geeft het nummer extra charme.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten